VEČ O HRVAŠKIH NEPREMIČNINAH
vse, kar morate vedeti

Davek na nepremičnine 2025

Ministrstvo za gospodarstvo: Predlagani davek na nepremičnine in notranje strankarske volitve. Minister za gospodarstvo Ante Šušnjar je pred kratkim dal intervju za Dnevnik Nove TV, kjer se je posvetil aktualnim vprašanjem glede načrtovane davčne reforme, zlasti davka na nepremičnine, ter prihajajočim notranjim volitvam v Domovinski stranki.

Davek na nepremičnine: Le predlog, ne dejstvo

V zvezi z vprašanji o morebitnem obdavčenju druge nepremičnine je minister Šušnjar poudaril, da gre zaenkrat le za predlog. »Ta predlog mora prestati več korakov, vključno z javnimi posvetovanji in več obravnavami v parlamentu, preden bo mogoče uresničiti,« je povedal minister. Prav tako se je odzval na špekulacije o obdavčitvi drugih nepremičnin in poudaril, da ni jasno, od kod so te informacije prišle.

Minister je nadalje opozoril na problem neizkoriščenih nepremičnin, ki negativno vplivajo na trg najemnih stanovanj. »Imamo veliko število praznih nepremičnin, kar dolgoročno najemanje stanovanj otežuje. Najti moramo ravnovesje med zaščito naložb državljanov in učinkovito uporabo razpoložljivih nepremičnin,« je dejal Šušnjar.

Razlikovanje med naložbami v nepremičnine

Drugo ključno vprašanje je, ali bo država razlikovala med posameznimi lastniki nepremičnin. Šušnjar je poudaril, da je treba ustvariti razliko med ljudmi, ki imajo dve nepremičnini, in tistimi, ki so vložili v dvajset. »Če je nekdo investiral v dvajset nepremičnin in s tem podprl gospodarstvo, moramo najti način, kako to dejavnost nagraditi, namesto da jo kaznujemo,« je dejal minister.

Notranje volitve: Transparentnost in stabilnost

Šušnjar je odgovarjal tudi na vprašanja glede prihajajočih notranjih volitev v Domovinski stranki, ki naj bi se odvijale jutri. Poudaril je, da je Domovinska stranka zanesljiv partner v vladi, kar se kaže tudi v pozitivnih gospodarskih kazalnikih, kot sta rast BDP in znižanje inflacije.

Minister je zavrnil vse špekulacije o manipulacijah na volitvah in dejal, da bodo volitve kar najbolj transparentne. »Na volitvah bo prisotnih 103 opazovalcev, ki bodo zagotovili njihovo pravilnost,« je zatrdil. Prav tako je zavrnil trditve, da bi moral izstopiti iz stranke, če bi njegova frakcija na volitvah izgubila. »To ni vojna, temveč tekmovanje. Če izgubimo, bomo razpravljali o situaciji in iskali najboljšo rešitev za prihodnost stranke,« je dodal Šušnjar.

Minister Šušnjar verjame, da bo Domovinska stranka po volitvah ostala stabilna in konstruktivna sila v hrvaški politiki. »Ne bojim se upada podpore volivcev, verjamem v našo vizijo in naše vrednote,« je zaključil intervju.