VEČ O HRVAŠKIH NEPREMIČNINAH
vse, kar morate vedeti

Davek na nepremičnine 2025 Hrvaška

Vlada pripravlja pomembno spremembo davčnega sistema, osredotočenega na nepremičnine, kar je nedavno potrdil finančni minister Marko Primorac. Ta nov davčni režim bo uveden prek preoblikovanja sedanjega davka na počitniške hiše, ki se bo razširil na širši davek na nepremičnine. Cilj te spremembe je zmanjšati davčno breme dela in ga povečati na nepremičninah, kar naj bi prineslo več enakosti v davčnem sistemu.

Eden glavnih vidikov novega davka je, da se ne bo nanašal na nepremičnine, ki se uporabljajo za bivanje ali so dolgoročno oddane v najem. Po besedah finančnega ministra davek ne bo veljal za tistega, ki svojo nepremičnino oddaja vsaj deset mesecev na leto. S tem vlada poskuša spodbuditi dolgoročne najeme in zagotoviti, da ljudje, ki svoje nepremičnine uporabljajo za lastno bivanje ali jih dolgoročno oddajajo, ne bodo obremenjeni z dodatnimi stroški.

Pomembna novost je znatno povečanje davčnih stopenj. Zgornja meja davka na nepremičnine, ki je bila do zdaj 5 evrov na kvadratni meter, bi se lahko podvojila na 10 evrov na kvadratni meter. To povečanje bo najbolj prizadelo lastnike počitniških objektov in drugih hiš, ki se bodo soočili z bistveno višjimi davčnimi obremenitvami kot doslej. Tisti, ki svoje počitniške nepremičnine uporabljajo le občasno ali jih kratkoročno oddajajo, bodo morali odslej plačevati ta višji davek.

Vlada načrtuje tudi, da se bo davek na nepremičnine začel pobirati tudi v tistih občinah, kjer ga doslej niso pobirali. To pomeni, da se bo razširila davčna osnova in več občin bo moralo uvesti ta davek. Poleg tega se pričakuje, da se bo povečala ne le zgornja, temveč tudi spodnja meja davka, kar pomeni, da bodo tudi manjše nepremičnine podvržene višjim davčnim obremenitvam.

Minister Primorac je ob tem kritiziral trenutno nizko davčno obremenitev, zlasti pri kratkoročnih najemih v turističnih območjih, in jo označil za "smešno". Po njegovih besedah trenutni sistem ustvarja nekakšne "davčne oaze" za lastnike nepremičnin, ki izkoriščajo ugodne davčne pogoje ne glede na dejansko vrednost in uporabo svojih nepremičnin. Povečanje davka je po besedah ministra nujno za vzpostavitev pravičnejšega in trajnostnega ekonomskega modela, ki bo ustrezal trenutnim potrebam družbe.

Poleg tega je Primorac pojasnil, da bo davčni zavezanec za davek na nepremičnine določen vsako leto marca, in sicer na podlagi stanja v tekočem letu. Če bo imel lastnik nepremičnine sklenjeno pogodbo o dolgoročnem najemu za najmanj deset mesecev na leto, tega davka ne bo treba plačati. S tem vlada poskuša spodbuditi lastnike nepremičnin, da svoje nepremičnine učinkovito uporabljajo in jih dolgoročno oddajajo, s čimer bi spodbudili trg najemnih stanovanj.

Ta nov davčni sistem prinaša pomembne spremembe, ki bodo vplivale na širok spekter lastnikov nepremičnin, predvsem tistih, ki imajo v lasti počitniške objekte ali druge hiše. Vlada od teh sprememb pričakuje ne le povečanje prihodkov v državni proračun, temveč tudi večjo pravičnost v davčnem sistemu in podporo dolgoročnim najemom nepremičnin, kar naj bi na koncu prispevalo k boljši dostopnosti stanovanj za državljane.