VEČ O HRVAŠKIH NEPREMIČNINAH
vse, kar morate vedeti

Cene Murter, Cene Šibenik

Razvoj cen hrvaških nepremičnin v turističnih območjih.

Najbolj iskane hrvaške destinacije za nakup nepremičnin med tujimi kupci so po podatkih iskanja na Google.com Rogoznica, otok Murter in stanovanja v Šibeniku. Visoko povpraševanje je običajno povezano z visokimi cenami, zato je bil septembra zabeležen še en porast cen nepremičnin na Hrvaškem.

Podatki z naše cenovne karte so pokazali, da je v turistično izpostavljenih območjih povpraševanje tujih vlagateljev povzročilo nov porast cen, tako so hiše, apartmaji in zemljišča postali 2 odstotka dražji kot mesec prej.

Porast cen nepremičnin na Hrvaškem ni presenetljiva novica, saj so cene že dolgo šle v to smer in je bila rast opažena že pred pandemijo covida. Nepremičninski trg na obali je poleg tega še vedno izjemno zanimiv, tako za velike vlagatelje, ki jih zanimajo veliki gradbeni projekti, kot za tujce, ki kupujejo nepremičnine za bivanje ali oddajo.

Visoko povpraševanje prinaša tudi visoke cene, zato so številni lokalni kupci prisiljeni pri reševanju stanovanjskega vprašanja iskati alternativne možnosti, pogosto pa kupujejo nepremičnine na drugih lokacijah ali v odročnejših krajih stran od turistično zaželenih mest, kjer so cene precej nižje.

HIŠA NA PREDAJ

Tisno

495.000 €



Izbira med apartmajem in hišo

Pri izbiri med apartmajem in hišo so številni kupci v dilemi. Po naših podatkih pa najpogosteje izberejo nakup hiše.

Na otoku Murter so po naših podatkih zahtevali za kvadratni meter apartmaja povprečno 3.557 evrov, medtem ko je cena hiše za kvadratni meter v Murterju, vključno z vrtom, znašala 2.604 evrov. V Šibeniku so kvadratni metri v povprečju približno 100 evrov cenejši kot na otoku Murter. Povprečna oglaševana cena stanovanj za kvadratni meter v Šibeniku je bila 3.426 evrov, cena hiš pa 2.552 evrov za kvadratni meter.

Velika razlika v cenah zazidljivih zemljišč

Turizem se nenehno razvija, kar povzroča povečano povpraševanje po zazidljivih zemljiščih. Kljub precej visokim cenam investitorji in gradbena podjetja še vedno iščejo idealno zazidljivo zemljišče na čim krajši razdalji od morja. V središčih zgodovinskih mest so cene izjemno visoke, saj je ponudba zemljišč zelo omejena.

Podatki z nepremičninske strani Croreal.com so pokazali, da je bila povprečna oglaševana cena zemljišč na otoku Murter 146 evrov za kvadratni meter, medtem ko so zemljišča v Šibeniku bistveno bolj dostopna, s povprečno zahtevano ceno le 98 evrov za kvadratni meter.

APARTMA NA PREDAJ

šibenik

268.000 €



Pomembno je razumeti, da so oglaševane cene, ki jih tukaj omenjamo, določene s strani prodajalcev, zato je razumljivo, da so pogosto višje od dejanskih. Zaradi želje po večjem zaslužku imajo prodajalci tendenco oglaševati nepremičnine po višjih cenah, kot so dejanske tržne cene. Analiza oglasov kaže, da je povpraševanje po nepremičninah izjemno visoko, zato se prodajalci trudijo izkoristiti priložnost, dokler jo imajo.