VEČ O HRVAŠKIH NEPREMIČNINAH
vse, kar morate vedeti

Cena elektrike na Hrvaškem 2024

Trenutna cena elektrike na Hrvaškem leta 2024

Elektrika je osnovna dobrina, katere cena je pomembna za gospodinjstva in podjetja. Na Hrvaškem se cena elektrike oblikuje iz več sestavin, ki vključujejo ne samo ceno same elektrike, temveč tudi stroške distribucije in prenosa ter druge regulativne dajatve. Ta članek ponuja pregled trenutnih cen elektrike na Hrvaškem leta 2024, vključno s stroški distribucije in drugimi dajatvami.

Cena elektrike za gospodinjstva

Cena elektrike za gospodinjstva na Hrvaškem je regulirana s strani vlade in je odvisna od skupne porabe elektrike. Po podatkih HEP (Hrvatska elektroprivreda), nacionalnega dobavitelja elektrike, za gospodinjstva veljajo naslednje cene:

1. Poraba do 3 000 kWh v šestih mesecih: Za gospodinjstva, ki porabijo do 3 000 kWh v šestih mesecih, je cena elektrike določena po osnovnih tarifnih stopnjah. Za enotno tarifo (ko je cena enaka ves dan) je cena 0,073 € za kWh.

2. Poraba nad 3 000 kWh v šestih mesecih: Če gospodinjstva presežejo to porabo, za presežek plačajo 50 % povečanje nad osnovno tarifo.

Distribucijski stroški

K ceni elektrike je treba prišteti tudi stroške distribucije in prenosa, ki so potrebni za dostavo elektrike od proizvajalca do gospodinjstev. HEP ODS (Operator distribucijskog sustava) navaja, da so distribucijski stroški za gospodinjstva naslednji:

- Nizkonapetostna distribucija (do 0,4 kV): Strošek distribucije elektrike znaša približno 0,044 € za kWh.

- Prenos in sistemske storitve: Ti stroški vključujejo prenosno omrežje in sistemske storitve ter znašajo približno 0,015 € za kWh.

Regulativne dajatve

Poleg osnovnih tarifnih in distribucijskih stroškov se plačujejo tudi posebne dajatve za podporo obnovljivih virov energije in soproizvodnje. Ta dajatev je določena na 0,013936 € za kWh.

APARTMA NA PREDAJ

Rovinj

350.000 €



Skupna cena elektrike

S kombinacijo vseh teh sestavin je mogoče izračunati skupno ceno za kWh za gospodinjstva:

- Osnovna tarifa: 0,073 € za kWh

- Distribucijski stroški: 0,044 € za kWh

- Prenos in sistemske storitve: 0,015 € za kWh

- Regulativne dajatve: 0,013936 € za kWh

Skupna cena za kWh za gospodinjstva tako znaša približno 0,145936 € (ali približno 1,10 HRK) za kWh brez DDV.

Trenutna cena elektrike na Hrvaškem za gospodinjstva je sestavljena iz več komponent, ki vključujejo ceno same elektrike, distribucijske stroške, stroške prenosa in regulativne dajatve. Skupna cena elektrike za gospodinjstva znaša približno 0,145936 € za kWh. Pomembno je, da gospodinjstva spremljajo svojo porabo in optimalno izkoriščajo tarifne modele, da zmanjšajo stroške za elektriko.