VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Cijena električne energije u Hrvatskoj 2024

Trenutna cijena električne energije u Hrvatskoj 2024. godine

Električna energija je osnovna roba čija je cijena važna za kućanstva i poduzeća. U Hrvatskoj se cijene električne energije sastoje od nekoliko komponenti, koje uključuju ne samo cijenu same električne energije, već i naknade za distribuciju i prijenos te druge regulatorne naknade. Ovaj članak pruža pregled trenutnih cijena električne energije u Hrvatskoj u 2024. godini, uključujući troškove distribucije i druge naknade.

Cijena električne energije za kućanstva

Cijena električne energije za kućanstva u Hrvatskoj regulirana je od strane vlade i ovisi o ukupnoj potrošnji električne energije. Prema HEP-u (Hrvatska elektroprivreda), nacionalnom dobavljaču električne energije, za kućanstva se primjenjuju sljedeće cijene:

1. Potrošnja do 3.000 kWh u šest mjeseci: Za kućanstva koja potroše do 3.000 kWh u šest mjeseci, cijena električne energije određena je prema osnovnim tarifnim stopama. Za jednotarifni model (kada je cijena ista tijekom cijelog dana) cijena je 0,073 € po kWh.

2. Potrošnja iznad 3.000 kWh u šest mjeseci: Ako kućanstva premaše ovu potrošnju, plaćaju dodatnih 50% na osnovnu tarifu za višak.

Naknade za distribuciju

Uz cijenu električne energije, potrebno je dodati i troškove distribucije i prijenosa, koji su nužni za isporuku električne energije od proizvođača do kućanstava. HEP ODS (Operator distribucijskog sustava) navodi da su naknade za distribuciju za kućanstva sljedeće:

- Distribucija niskog napona (do 0,4 kV): Naknada za distribuciju električne energije iznosi približno 0,044 € po kWh.

- Prijenos i sistemske usluge: Ove naknade uključuju prijenosnu mrežu i sistemske usluge i iznose približno 0,015 € po kWh.

Regulatorne naknade

Osim osnovnih tarifnih i distribucijskih naknada, plaćaju se i posebne naknade za potporu obnovljivim izvorima energije i kogeneraciji. Ova naknada iznosi 0,013936 € po kWh.

STAN NA PRODAJU

Rovinj

225.000 €



Ukupna cijena električne energije

Kombiniranjem svih ovih komponenti može se izračunati ukupna cijena po kWh za kućanstva:

- Osnovna tarifa: 0,073 € po kWh

- Naknade za distribuciju: 0,044 € po kWh

- Prijenos i sistemske usluge: 0,015 € po kWh

- Regulatorne naknade: 0,013936 € po kWh

Ukupna cijena po kWh za kućanstva tako iznosi približno 0,145936 € (ili približno 1,10 HRK) po kWh bez PDV-a.

Trenutna cijena električne energije u Hrvatskoj za kućanstva sastoji se od nekoliko komponenti, uključujući cijenu same električne energije, naknade za distribuciju, prijenosne naknade i regulatorne naknade. Ukupna cijena električne energije za kućanstva iznosi približno 0,145936 € po kWh. Važno je da kućanstva prate svoju potrošnju i optimalno koriste tarifne modele kako bi smanjili troškove električne energije.