VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Cijene fiksnog interneta u Hrvatskoj 2024

Fiksni internet u Hrvatskoj, kao i u drugim europskim zemljama, ključna je infrastruktura za kućanstva i tvrtke. Razvoj cijena ove usluge ovisi o nekoliko faktora, uključujući pružatelje usluga, vrstu tehnologije, brzinu veze i lokaciju.

Pružatelji usluga

Na hrvatskom tržištu dominiraju tri glavna pružatelja fiksnog interneta: Hrvatski Telekom, A1 Croatia i Optima Telekom. Ovi pružatelji nude širok raspon paketa koji kombiniraju internet, televiziju i telefonske usluge. Osim ovih dominantnih igrača, postoje i alternativni pružatelji koji nude različite oblike veze, poput bežičnog interneta.

Vrsta tehnologije

Tehnologije koje se koriste za pružanje fiksnog interneta u Hrvatskoj uključuju DSL, optička vlakna (FTTH), kabelski internet i bežične veze. Najmodernije i najbrže opcije pružaju optička vlakna, koja su uglavnom dostupna u većim gradovima i gusto naseljenim područjima. DSL i kabelski internet rasprostranjeni su diljem zemlje, ali njihova brzina i kvaliteta mogu varirati. Bežični internet zanimljiva je alternativa posebno u područjima gdje tradicionalna fiksna infrastruktura nije dostupna.

Alternativni pružatelji i bežični internet

Alternativni pružatelji fiksnog interneta, kao što su Terrakom, Iskon Internet i Amis Telekom, nude različite vrste veza, uključujući bežični internet. Bežični internet koristi tehnologije poput Wi-Fi, LTE i mikrovalnih veza za pružanje širokopojasne veze u područjima gdje je izgradnja kabelske infrastrukture financijski ili tehnički izazovna. Ova vrsta veze popularna je posebno u ruralnim i udaljenim područjima gdje tradicionalne veze mogu biti manje dostupne. Bežične veze mogu imati niže brzine i stabilnost u usporedbi s optičkim vlaknima, ali predstavljaju održivu opciju za korisnike koji nemaju pristup tradicionalnim oblicima fiksnog interneta. Cijene za bežične veze slične su onima za tradicionalne oblike, u rasponu od 20 do 40 EUR mjesečno, ovisno o pružatelju i ponuđenoj brzini.

Brzina veze

Cijene fiksnog interneta također ovise o brzini veze. Standardni paketi nude brzine od 10 Mbps do 100 Mbps. Veće brzine, poput 500 Mbps ili 1 Gbps, uglavnom su dostupne putem optičkih mreža i skuplje su. Prosječni mjesečni troškovi za fiksni internet kreću se od 20 do 40 EUR, ovisno o brzini i pružatelju.

Razlike u lokacijama

Cijena fiksnog interneta može značajno varirati ovisno o lokaciji. U urbanim područjima, gdje je konkurencija među pružateljima veća i infrastruktura naprednija, cijene su obično niže. S druge strane, u ruralnim područjima, gdje je izbor pružatelja ograničen i infrastruktura manje razvijena, cijene mogu biti više.

KUĆA NA PRODAJU

Privlaka

499.000 €



Mobilni internet u Hrvatskoj

Posljednjih godina mobilni internet postao je važna alternativa fiksnoj vezi. Pružatelji poput Hrvatskog Telekoma, A1 Croatia i Tele2 nude različite tarife s podatkovnim paketima za mobilne veze. Brzi razvoj 4G mreža i implementacija 5G tehnologije značajno su povećali dostupnost i kvalitetu mobilnog interneta u Hrvatskoj. Cijene za mobilni internet variraju ovisno o količini podataka, brzini veze i uključenim uslugama. Prosječni mjesečni troškovi za mobilni internet kreću se od 13 do 27 EUR, s nekim tarifama koje nude neograničene podatkovne pakete, što mobilni internet čini privlačnom opcijom za mnoge korisnike.

Mobilni internet tako predstavlja ne samo dodatak fiksnoj vezi, već i punopravnu alternativu, posebno u područjima gdje je infrastruktura fiksnog interneta slabo razvijena. Zahvaljujući stalnom tehnološkom napretku i povećanoj dostupnosti brzih mobilnih mreža, očekuje se da će važnost mobilnog interneta nastaviti rasti.