VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

dane chorvatsko 2024

Od 1. siječnja 2024. u Hrvatskoj dolazi do nekoliko značajnih promjena u poreznim propisima koje se tiču i poreza na nekretnine. Te promjene dio su šire reforme usmjerene na poboljšanje poreznog sustava i povećanje poreznih prihoda. Evo pregleda glavnih promjena koje se tiču poreza na nekretnine:

Povećanje poreznih stopa

Jedna od glavnih promjena je povećanje poreznih stopa na prihode od nekretnina. Porez na prihod od najma povećava se s 10 % na 12 %. Za prihode od prava na nekretnine i prodaju nekretnina, stopa poreza povećava se s 20 % na 24 %.

Posljedice za vlasnike nekretnina

Za vlasnike nekretnina ove promjene znače povećano porezno opterećenje, posebno u vezi s najmom ili prodajom nekretnina. Povećane porezne stope mogu rezultirati većim troškovima održavanja i upravljanja nekretninama, što može utjecati na cijene najma i vrijednosti nekretnina.

Povećanje poreza na nekretnine

Osim povećanja poreznih stopa na prihode od nekretnina, uvedene su i specifične promjene koje se tiču samog poreza na nekretnine. Novi propisi postavljaju veće porezne vrijednosti za različite vrste nekretnina, uključujući stambene, poslovne i industrijske nekretnine. Ove mjere imaju za cilj povećanje poreznih prihoda iz sektora nekretnina i poticanje učinkovitije uporabe imovinskih resursa. Povećanje poreza na nekretnine također može potaknuti vlasnike na bolje održavanje i korištenje svoje imovine, što može dovesti do općeg poboljšanja kvalitete tržišta nekretnina u Hrvatskoj.

STAN NA PRODAJU

Jelsa

330.000 €



Ove promjene dio su šire strategije hrvatske vlade za poboljšanje poreznog sustava i povećanje poreznih prihoda, koji će se koristiti za financiranje različitih javnih usluga i infrastrukture. Za više informacija i pojedinosti o promjenama poreznih propisa posjetite stranice KPMG, Crowe Croatia ili Expat in Croatia.