VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Razvoj cijena nekretnina u Hrvatskoj 2024

Tržište nekretnina u Hrvatskoj sugerira da su cijene nekretnina u 2023. godini dosegle svoj vrhunac.

Ipak, pitanje je hoće li pasti i koliko u 2024. godini.
Kao i u drugim zemljama EU, mnogi građani u Hrvatskoj nemaju riješeno stambeno pitanje. Većina stanovništva živi u najmu, budući da je kupnja vlastitog stambenog prostora nedostižna za većinu mladih obitelji. Krivi su kamatni stopa koje neprestano rastu, a odluka o kupnji nekretnine je teška. Oni koji prodaju, posebno stari stanovi i apartmani, povećavaju cijene po kvadratnom metru jer postoji snažna kupovna moć stranih državljana. Nesigurnost među građanima raste, a inflacija povezana s prelaskom na euro doslovno proždire mjesečnu plaću.

Hoće li doći do promjene na tržištu nekretnina u 2024. godini?

Hrvatska je u 2023. godini zabilježila rast cijena, gotovo rekordan.

Veliki rast cijena u Varaždinu i Osijeku

Rast cijena zabilježen je uglavnom na tržištu stanova, posebno stambenih nekretnina, u koje možemo uključiti i kuće, pogotovo uz obalu, gdje su ove nekretnine značajan dio kupovne moći.
Cijene poslovnih nekretnina nisu toliko porasle kao cijene stanova. Rast cijena odnosi se uglavnom na stambene prostore, a posebno vrijedi za Zagreb i obalu. Najveći rast zabilježen je u Osijeku, Čakovcu, Varaždinu, Zagrebu i nekim drugim dijelovima Hrvatske koji su dosad bili zanemareni.

Gradilišta i dalje privlače.

Broj prodanih građevinskih parcela raste, kako za investicijsku izgradnju, tako i za osobne potrebe.
Stanovi imaju najveći broj prodaja u apsolutnim brojkama gdje je potražnja najveća, dok je situacija kod parcela takva da potražnja nadmašuje ponudu, kao i kod kuća. Što se tiče kuća namijenjenih stalnom stanovanju, potražnja je veća od ponude.

Što nas čeka u 2024. godini

Na tržištu nekretnina u Hrvatskoj počinje se osjećati recesija, što se odražava ne samo u Hrvatskoj već i posebno na najvažnijim tržištima, poput Njemačke i Austrije, gdje je aktivnost kupovine i prodaje u 2023. godini dramatično opala, i to za više od 50%.
S obzirom na stalno povećanje kamatnih stopa, ne predviđa se značajan rast cijena nekretnina. Vjerojatan scenarij razvoja cijena iduće godine je smanjenje broja transakcija kupnje i prodaje. Vjerojatno će biti manje stranih državljana koji će kupiti nekretninu u Hrvatskoj sljedeće godine. To je jedan od pokazatelja da cijene više neće rasti, već su u ovom trenutku dostigle zamislivi vrh.

KUĆA NA PRODAJU

Varaždin

66.200 €



Korekcija cijena nekretnina

Mnogi se nadaju ispravcima cijena. Moguće je da će doći do određenih korekcija, ali ne na cijelom tržištu, već samo kod nekih nekretnina, posebno onih starije gradnje, koje su trenutno precijenjene zbog velike potražnje, male ponude i ljudi, uglavnom iz inozemstva, koji su željeli ulagati u nekretnine pod svaku cijenu, pa su bili spremni platiti ogromne iznose za nekretnine koje ne odgovaraju tržišnoj stvarnosti. Ove situacije bit će manje uobičajene u idućem razdoblju i idućoj godini. To znači određenu stabilizaciju na tržištu nekretnina u smislu cijena.