VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Koji stranci najčešće kupuju nekretnine na moru u Hrvatskoj

Hrvatska je postala jedno od najpopularnijih odredišta za kupnju rekreacijskih nekretnina među Europljanima. Razlog tome nije samo prekrasna obala Jadranskog mora, već i stabilno pravno okruženje, povoljne cijene nekretnina te blizina mnogih europskih zemalja. Trenutno je u Hrvatskoj registrirano više od 300 000 rekreacijskih nekretnina u vlasništvu stranih državljana. Najveći udio među njima imaju Slovenci, koji posjeduju oko 120 000 nekretnina.

Slovenci godišnje kupuju u Hrvatskoj oko 10 000 nekretnina, a njihov interes je usmjeren prvenstveno na sjeverne dijelove obale Jadranskog mora. Otok Krk za njih je tradicionalno najpopularnije mjesto gdje se često odlučuju za kupnju rekreacijskih kuća ili apartmana. Privlačnost otoka leži u njegovom povoljnom položaju i lakoj dostupnosti – iz glavnog grada Ljubljane do Krka automobilom stižete za otprilike dva sata. Mnogi Slovenci ovdje kupuju nekretnine i zbog toga što njihovi prijatelji ili rodbina već posjeduju nekretnine u blizini, što jača zajedničke veze i osigurava ugodno okruženje za odmor.

Osim Slovenaca, posljednjih godina raste interes za hrvatske nekretnine i među građanima drugih zemalja, osobito Njemačke, Češke, Slovačke i Poljske. Statistike pokazuju da su nakon Slovenaca, upravo Nijemci drugi najveći strani kupci nekretnina u Hrvatskoj. Trenutno posjeduju oko 90 000 nekretnina, a najčešće kupuju nekretnine u područjima poput Istre, Zadra i Splita. Nijemci godišnje u Hrvatskoj kupe oko 8 000 nekretnina.

Česi, koji su treća najveća skupina stranih kupaca, imaju u Hrvatskoj oko 50 000 nekretnina. Interes Čeha je usmjeren uglavnom na srednju Dalmaciju, a omiljene destinacije su gradovi poput Makarske, Šibenika i Trogira. Česi godišnje kupuju oko 4 000 nekretnina, a često biraju apartmane u blizini plaže.

Građani Slovačke i Poljske čine druge značajne skupine kupaca. Slovaci posjeduju u Hrvatskoj oko 30 000 nekretnina, a Poljaci oko 25 000. Slovaci godišnje kupe oko 2 500 nekretnina, dok Poljaci približno 2 000. Slovaci i Poljaci preferiraju kupnju nekretnina u područjima koja su im geografski bliska i lako dostupna, kao što su primjerice regije oko Zadra i Istre.

Investicija u nekretnine u Hrvatskoj za mnoge strane kupce predstavlja ne samo način kako osigurati rekreacijski smještaj, već i povoljnu investiciju. Mnogi od njih svoje nekretnine iznajmljuju turistima, što uz pravilno upravljanje može donijeti značajne prihode. Ovaj trend posebno je vidljiv među Slovencima i Nijemcima, koji sve više kupuju kuće s bazenima namijenjene isključivo za turistički najam. Ova vrsta investicije pokazuje se kao isplativa zbog rastuće popularnosti Hrvatske kao turističke destinacije.

Hrvatsko tržište nekretnina prolazi kroz dinamičan razvoj, osobito zahvaljujući interesu stranih kupaca. Ovaj trend ima pozitivan utjecaj na lokalno gospodarstvo, a istovremeno doprinosi daljnjem razvoju infrastrukture i usluga koje su važne kako za turiste, tako i za lokalne stanovnike.