VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Jací cizinci nejčastěji kupují nemovitosti u moře v Chorvtsku

Chorvatsko se stalo jednou z nejoblíbenějších destinací pro nákup rekreačních nemovitostí mezi Evropany. Důvodem je nejen krásné pobřeží Jaderského moře, ale také stabilní právní prostředí, příznivé ceny nemovitostí a blízkost mnoha evropských zemí. V současnosti je v Chorvatsku registrováno více než 300 000 rekreačních nemovitostí vlastněných zahraničními občany. Největší podíl mezi nimi zaujímají Slovinci, kteří vlastní přibližně 120 000 nemovitostí.

Slovinci ročně kupují v Chorvatsku kolem 10 000 nemovitostí, přičemž jejich zájem se soustřeďuje především na severní části pobřeží Jaderského moře. Ostrov Krk je pro ně tradičně nejoblíbenějším místem, kde se Slovinci často rozhodují pro koupi rekreačních domů či apartmánů. Přitažlivost ostrova spočívá v jeho výhodné poloze a snadné dostupnosti – z hlavního města Lublaně se na Krk dostanete autem za zhruba dvě hodiny. Mnozí Slovinci zde kupují nemovitosti také z důvodu, že v okolí již vlastní nemovitost jejich přátelé či příbuzní, což posiluje komunitní vazby a zajišťuje příjemné prostředí pro trávení dovolené.

Kromě Slovinců však v poslední době roste zájem o chorvatské nemovitosti i mezi občany dalších zemí, zejména Německa, České republiky, Slovenska a Polska. Statistiky ukazují, že po Slovincích jsou právě Němci druhými největšími zahraničními kupci nemovitostí v Chorvatsku. V současné době vlastní přibližně 90 000 nemovitostí, přičemž nejčastěji nakupují nemovitosti v oblastech jako Istrie, Zadar a Split. Ročně Němci v Chorvatsku zakoupí kolem 8 000 nemovitostí.

Češi, kteří jsou třetí největší skupinou zahraničních kupců, mají v Chorvatsku zhruba 50 000 nemovitostí. Zájem Čechů se zaměřuje zejména na střední Dalmácii, přičemž oblíbenými destinacemi jsou města jako Makarska, Šibenik a Trogir. Češi ročně nakoupí kolem 4 000 nemovitostí, přičemž často volí apartmány v blízkosti pláže.

Občané Slovenska a Polska tvoří další významné skupiny kupců. Slováci vlastní v Chorvatsku kolem 30 000 nemovitostí a Poláci přibližně 25 000. Ročně Slováci koupí kolem 2 500 nemovitostí, zatímco Poláci přibližně 2 000. Slováci i Poláci preferují nákup nemovitostí v oblastech, které jsou jim geograficky blízké a snadno dostupné, jako jsou například regiony kolem Zadaru a Istrie.

Investice do nemovitostí v Chorvatsku představuje pro mnoho zahraničních kupců nejen způsob, jak si zajistit rekreační zázemí, ale také výhodnou investici. Mnoho z nich totiž své nemovitosti pronajímá turistům, což při správném řízení může přinést zajímavé výnosy. Tento trend je obzvláště patrný mezi Slovinci a Němci, kteří stále více nakupují domy s bazény určené výhradně pro turistický pronájem. Tato forma investice se ukazuje jako výnosná díky rostoucí popularitě Chorvatska jako turistické destinace.

Chorvatský realitní trh prochází dynamickým rozvojem, a to zejména díky zájmu zahraničních kupců. Tento trend má pozitivní dopad na místní ekonomiku, a zároveň přispívá k dalšímu rozvoji infrastruktury a služeb, které jsou důležité jak pro turisty, tak pro místní obyvatele.