VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Podmínky a poplatky z provozu motorové lodi a plachetnice v Chorvatsku

Chorvatsko je jednou z nejoblíbenějších destinací pro jachtaře a majitele motorových lodí díky svým nádherným pobřežím, stovkám ostrovů a příznivým podmínkám pro plavbu. Pokud plánujete dovolenou na lodi v Chorvatsku, je důležité znát základní pravidla a legislativu, která se vztahuje na provoz motorové lodi a plachetnice. Tento článek vám poskytne komplexní přehled o podmínkách kotvení, legislativě, potřebných oprávněních, poplatcích a možnostech kotvení.

Legislativní požadavky a potřebná oprávnění k řízení lodí

Pro provoz motorové lodi nebo plachetnice v Chorvatsku je nutné mít příslušné oprávnění. Chorvatské úřady uznávají mezinárodní osvědčení, jako je například International Certificate of Competence (ICC). Pokud nemáte toto oprávnění, můžete si jej v Chorvatsku zajistit po absolvování zkoušek na místě.

Registrace lodí

Každá loď, která chce plout v chorvatských vodách, musí být registrována a mít platné lodní doklady. Pro zahraniční lodě je nutné mít rovněž platné pojištění odpovědnosti za škody způsobené třetím osobám. Loď nemusí být registrovaná v Chorvatsku; může mít i jinou registraci, avšak musí splňovat všechny požadavky chorvatských úřadů.

Povinné vybavení lodí

Chorvatské námořní předpisy stanovují minimální povinné vybavení lodí. To zahrnuje záchranné vesty pro všechny osoby na palubě, hasicí přístroje, záchranný kruh, navigační světla a další bezpečnostní vybavení. Je důležité se ujistit, že vaše loď splňuje všechny tyto požadavky před vyplutím.

Podmínky kotvení a poplatky

Oficiální maríny a přístavy

Chorvatsko má rozsáhlou síť marín a přístavů, kde můžete legálně kotvit. Maríny jsou vybaveny všemi potřebnými zařízeními, jako jsou elektrické přípojky, voda, sprchy, toalety, restaurace a obchody. Kotvení v marínách je však zpoplatněno a cena se může lišit v závislosti na sezóně, velikosti lodě a vybavenosti maríny. Ceny se obvykle pohybují od 50 do 150 eur za noc.

Kotvení v přístavech a kotvištích

Kromě marín můžete kotvit také v menších přístavech a kotvištích, která jsou často levnější, ale mohou mít omezené vybavení. V některých přístavech se platí poplatek za kotvení, který je obvykle nižší než v marínách. Poplatky se pohybují kolem 20 až 50 eur za noc.

Kotvení na volném moři (kotvení na divoko)

Kotvení na volném moři, známé jako kotvení na divoko, je v Chorvatsku povoleno, ale platí zde několik pravidel. Můžete kotvit mimo vyhrazené zóny a chráněné oblasti, ale musíte dodržovat bezpečnostní pravidla a zajistit, aby loď byla správně zakotvena. Není povoleno kotvit v chráněných přírodních oblastech a národních parcích bez povolení.

Kotvení v chráněných oblastech

Chorvatsko má několik národních parků a chráněných přírodních oblastí, jako jsou Kornati, Brijuni nebo Mljet. V těchto oblastech platí přísná pravidla pro kotvení a je často vyžadováno speciální povolení. Poplatky za kotvení v národních parcích mohou být vyšší a je nutné se informovat předem o podmínkách a poplatcích.


DŮM NA PRODEJ

Maslenica

880.000 €



Poplatky za plavbu

Navigační poplatky

Při plavbě v chorvatských vodách je nutné zaplatit navigační poplatek, který se platí jednou ročně a je závislý na délce lodě. Tento poplatek zahrnuje využívání navigačních zařízení a služeb, jako jsou majáky a bóje. Poplatek se pohybuje od 50 do 200 eur v závislosti na délce lodě a konkrétních službách.

Poplatek za pobyt na moři

Dalším poplatkem, který je třeba zaplatit, je poplatek za pobyt na moři, známý také jako turistický poplatek. Tento poplatek se platí za každou osobu na palubě a jeho výše závisí na délce pobytu a sezóně. Poplatek se obvykle pohybuje kolem 1 až 2 eur za osobu a den.

Pojištění lodí

Každá loď, která pluje v chorvatských vodách, musí mít platné pojištění odpovědnosti za škody způsobené třetím osobám. Cena pojištění se liší podle velikosti a typu lodě, ale obvykle se pohybuje od 100 do 300 eur ročně.

Možnosti kotvení zdarma

Kotvení v odlehlých zátokách

Chorvatsko nabízí mnoho odlehlých a malebných zátok, kde můžete kotvit zdarma. Tyto zátoky nejsou vybaveny žádným zařízením, ale poskytují klid a soukromí. Při kotvení v těchto oblastech je důležité dbát na ochranu životního prostředí a respektovat místní pravidla.

Kotvení u malých ostrůvků

Další možností je kotvení u menších, neobydlených ostrůvků. Tyto ostrůvky nabízejí krásné a klidné místo k zakotvení, často bez jakýchkoli poplatků. Opět je důležité dodržovat všechna pravidla a neznečišťovat okolní prostředí.


DŮM NA PRODEJ

Hvar

2.200.000 €



Úřady a odkazy

Státní správa pro námořní dopravu

V Chorvatsku dohlíží na všechny aspekty námořní dopravy Státní správa pro námořní dopravu (Ministry of the Sea, Transport and Infrastructure). Více informací o požadavcích na lodě a plavbu naleznete na jejich oficiálních stránkách mmpi.gov.hr.

Chorvatský jachtařský svaz

Chorvatský jachtařský svaz (Croatian Sailing Federation) poskytuje informace a podporu pro jachtaře. Více informací naleznete na jejich www.hjs.hr.

Informace o poplatcích a registraci lodí

Podrobné informace o poplatcích, registraci lodí a dalších legislativních požadavcích naleznete na stránkách Státní správy pro námořní dopravu mmpi.gov.hr.

Podmínky řízení lodí podle velikosti a výkonu motoru

V Chorvatsku platí specifická pravidla a předpisy týkající se řízení lodí, které se liší podle velikosti lodě a výkonu motoru. Tato pravidla jsou navržena tak, aby zajistila bezpečnost na moři a odpovídající úroveň znalostí a dovedností u kapitánů lodí.
Malé lodě a čluny Pro řízení malých lodí a člunů s délkou do 2,5 metru a motorem s výkonem do 5 HP není v Chorvatsku potřeba žádné speciální oprávnění. Tyto malé lodě lze řídit bez oprávnění, což je ideální pro krátké rekreační výlety blízko pobřeží.
Lodě s délkou nad 2,5 metru a motorem s výkonem nad 5 HP Pro všechny lodě s délkou přesahující 2,5 metru nebo s motorem s výkonem přesahujícím 5 HP je nutné mít platné oprávnění. Mezi nejčastější oprávnění patří:
  • Boat Skipper Category A (Voditelj brodice kategorije A): Toto oprávnění je určeno pro lodě do délky 7 metrů s motorem do výkonu 15 kW. Platí pro vnitrozemské a příbřežní vody.
  • Boat Skipper Category B (Voditelj brodice kategorije B): Toto oprávnění je určeno pro lodě do délky 30 BT (Bruttotonnáž) bez omezení výkonu motoru. Platí pro pobřežní plavbu a zahrnuje oblast až 12 námořních mil od pevniny nebo nejbližšího ostrova.
  • Yacht Master Category A (Yachtmaster kategorije A): Toto oprávnění je určeno pro lodě s celkovou délkou přes 30 BT a je platné pro plavbu do 200 námořních mil od pobřeží.
  • Yacht Master Category B (Yachtmaster kategorije B): Toto oprávnění je určeno pro lodě bez omezení délky nebo výkonu a je platné pro plavbu na celém světě.

Výjimky a další podmínky

  • Výjimky pro plachetnice U plachetnic, které používají pouze plachty a nemají pomocný motor, nebo pokud je motor vypnutý a nepoužívá se během plavby, mohou platit určité výjimky. Je však vždy doporučeno mít odpovídající oprávnění pro případ, že by bylo nutné použít motor v nouzové situaci.
  • Mladiství Osoby mladší 18 let mohou řídit malé lodě do délky 7 metrů a s motorem do výkonu 15 kW, ale musí být pod dohledem osoby starší 18 let, která má příslušné oprávnění.



DŮM NA PRODEJ

Pakoštane

490.000 €



Získání oprávnění

Chcete-li získat oprávnění pro řízení lodě v Chorvatsku, musíte absolvovat kurz a složit zkoušku na jedné z akreditovaných námořních škol nebo institucí. Tyto kurzy zahrnují teoretickou i praktickou část, zaměřenou na navigaci, bezpečnost na moři a manipulaci s lodí.

Odkazy na příslušné úřady

  • Státní správa pro námořní dopravu (Ministry of the Sea, Transport and Infrastructure): Informace o požadavcích na oprávnění a registraci lodí. mmpi.gov.hr.
  • Chorvatský jachtařský svaz (Croatian Sailing Federation): Informace a podpora pro jachtaře. www.hjs.hr.


Provoz lodí v Chorvatsku vyžaduje dodržování stanovených pravidel a předpisů, které zahrnují získání odpovídajícího oprávnění podle velikosti lodě a výkonu motoru. Znalost těchto pravidel vám umožní bezpečně a legálně si užít vaši plavbu v krásných chorvatských vodách.

Plavba v Chorvatsku je nezapomenutelným zážitkem, ale je důležité být dobře připraven a znát místní legislativu a pravidla. S tímto průvodcem budete mít přehled o potřebných oprávněních, podmínkách kotvení, poplatcích a možnostech kotvení. Při dodržování těchto pravidel si můžete užít bezpečnou a pohodovou dovolenou na lodi v jednom z nejkrásnějších pobřežních regionů světa.

DŮM NA PRODEJ

Metajna

1.500.000 €