VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

pokuta parkovani chorvatsko

Řidiči již několik let dostávají dopisy s pokutou z Chorvatska, a to i v případech, kdy už byla pokuta uhrazena na místě. Částky se někdy pohybují až do výše 500 eur. Právníci evropských autoklubů informují, jak mohou postižení reagovat. Na začátek uvádíme pár stručných informací
  • Parkovací pokuty mohou být v zahraničí také vymahatelné.
  • Příliš vysoké náklady na právní zástupce jsou neoprávněné.
  • Obdrželi jste dopis? Okamžitě vyhledejte právní pomoc.
  • Parkování: Co je dobré vědět

    Placená parkovací místa jsou v Chorvatsku označena značkami. Platba se provádí hotově na parkovacím automatu nebo pomocí SMS, ovšem pouze s chorvatskou SIM kartou. Soukromé firmy, jako například Pula Parking, jsou pověřeny místní samosprávou k monitorování parkovišť. Ti, kteří nenaleznou řádné parkování nebo překročí dobu parkování, neobdrží pokutu, ale účet s občanskoprávním požadavkem ve výši přibližně 20 eur. Tento účet se pak nachází na předním skle vozidla.

    Co když pokutu nezaplatím

    Firmy pro dohled nad parkovacími místy pověřují chorvatské advokátní kanceláře (někdy dokonce zahraniční) nebo také inkasní kanceláře se zjištěním majitele vozidla a vymáháním požadavku.

    Jak vysoký může být trest za parkovací přestupek?

    Dopisy určené postiženým majitelům vozidel obsahují kromě samotného parkovacího požadavku také vysoké náklady na advokáty nebo inkasa a náklady na zjištění majitele a překlad. Tyto náklady dalece přesahují částku samotného parkovacího požadavku. Zde mohou požadavky dosahovat až do výše 500 eur.

    Kdy je pokuta promlčena?

    Zaniká po pěti letech ode dne parkování. Proto si nechte parkovací lístky alespoň pět let. Jen tak můžete později prokázat, že jste vozidlo zaparkovali řádně.

    DŮM NA PRODEJ

    Split

    1.350.000 €



    Přišel Vám dopis - co teď?

    Proti výzvě k platbě můžete, pokud je to vhodné, podat námitku: * Parkovací požadavek byl již uhrazen přímo na místě nebo po návratu prostřednictvím bankovního převodu (přiložte kopie platebních dokladů). * Vozidlo se na místě nenacházelo (přiložte svědecké výpovědi, fotografie, doklady). * Požadavek zanikl (uplynulo více než 5 let).

    Dopisy v chorvatštině?

    Pokud obdržíte oficiální dopis od chorvatského úřadu, chorvatského soudu nebo advokátní kanceláře, který je pro vás nesrozumitelný, nejlépe se obraťte přímo na advokáta.
    Pokud máte pojištění právní ochrany, měli byste si předem vyjasnit s vaším pojišťovatelem právní ochrany, zda pokryje náklady na zastoupení.

    Jak jinak můžete reagovat?

    Pokud chcete zaplatit a mimo soudně urovnat spor, pak je nejlepší kontaktovat inkasní kancelář/kancelář právníka. Navrhněte částku mezi 50 a 100 eury jako návrh na mimosoudní vyrovnání.

    Jsou pokuty v zahraničí vymahatelné?

    Právoplatné občanskoprávní rozhodnutí kvůli parkovacímu přestupku může být v zahraničí řešeno v krajním případě až exekučně. Je důležité, aby se po obdržení dopisů od soudu nebo evropského platebního rozkazu z Chorvatska okamžitě vyhledala právní pomoc.