VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Apartmány a byty v Chorvatsko cena

Analýza a vývoj trhu cen nemovitostí v Chorvatsku po přechodu z kuny na euro: Vliv Inflace na chorvatské nemovitosti a srovnání s evropskými metropolemi

Trh s nemovitostmi v Chorvatsku, zejména podél Jadranského pobřeží, prochází v posledních letech dramatickými změnami. Přechod z chorvatské kuny na euro, který proběhl na začátku roku 2023, spolu s vysokou inflací, výrazně ovlivnil ceny nemovitostí. Tento článek se zaměřuje na důkladnou analýzu těchto vlivů a srovnání cen nemovitostí v Chorvatsku s jinými evropskými zeměmi, jako jsou Německo a Česká republika.

Přechod z kuny na euro: Makroekonomické důsledky

Chorvatsko přijalo euro jako svou národní měnu 1. ledna 2023, což bylo významným milníkem v jeho ekonomické historii. Tento krok byl proveden s očekáváním, že stabilizuje ekonomiku a přinese větší důvěru zahraničních investorů. Avšak krátkodobé dopady přechodu na euro zahrnovaly zvýšení inflace, která se již v předchozích letech zrychlovala. Podle Chorvatského statistického úřadu dosáhla inflace mezi lety 2020 a 2023 kumulativního růstu 38 %, což bylo částečně způsobeno růstem cen energií a stavebních materiálů.

Dopady na trh s nemovitostmi

Ceny nemovitostí v Chorvatsku rostly nepřetržitě od začátku pandemie COVID-19, ale přechod na euro a inflace je dále urychlily. Tento růst byl zvláště výrazný v přímořských oblastech, jako jsou Zadar, Split a Makarská riviéra, kde ceny novostaveb překonaly nejen inflaci, ale i růst průměrných příjmů. V období 2020–2023 vzrostly ceny novostaveb o více než 50 %, což daleko převyšuje inflaci a přináší nové výzvy pro potenciální kupce.



Srovnání s Jinými Evropskými Trhy

Pro lepší pochopení situace v Chorvatsku je užitečné srovnat růst cen nemovitostí s jinými evropskými zeměmi. Například v Německu, které tradičně představuje stabilní trh s nemovitostmi, došlo k růstu cen nemovitostí přibližně o 25 % mezi lety 2020 a 2023, což je podstatně nižší než v Chorvatsku. Například v České republice, kde trh s nemovitostmi také zažívá dynamický růst, se ceny zvýšily o přibližně 30 % ve stejném období. Tento rozdíl lze připsat několika faktorům, včetně rozdílů v místní ekonomické stabilitě, dostupnosti pozemků a míře zahraniční poptávky.

Zvýšená poplatková zátěž a dopady na domácí populaci

Zvýšení cen nemovitostí v Chorvatsku má přímý dopad na dostupnost bydlení pro domácí obyvatelstvo. Průměrná cena bytu v hlavních přímořských městech se nyní pohybuje mezi 150 000 a 250 000 eury, což výrazně přesahuje možnosti mnoha místních obyvatel, zejména mladých rodin. Tento trend je podobný tomu, co vidíme v metropolitních oblastech jako je Praha, Berlín, Paříž a jiné evropské metropole, kde ceny nemovitostí v centru měst prakticky vytlačily střední třídu do předměstí.

Přechod Chorvatska na euro, spojený s vysokou inflací, vedl k dramatickému růstu cen nemovitostí, zejména v přímořských oblastech. Tento růst je v evropském kontextu jedním z nejvýraznějších a představuje značnou výzvu jak pro místní obyvatele, tak pro zahraniční investory. Porovnání s trhy jako Německo a Česká republika ukazuje, že chorvatský trh je vystaven extrémně vysokým tlakům, které mohou mít dlouhodobé dopady na dostupnost bydlení a celkovou ekonomickou stabilitu země.

V nadcházejících letech bude klíčové sledovat, jak se chorvatský trh s nemovitostmi vyvine v reakci na tyto změny, a zda se růst cen stabilizuje, nebo zda bude pokračovat v dosavadním trendu.