VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Apartmány a byty v Chorvátsko cena

Analýza a vývoj trhu cien nehnuteľností v Chorvátsku po prechode z kuny na euro: Vplyv inflácie na chorvátske nehnuteľnosti a porovnanie s európskymi metropolami

Trh s nehnuteľnosťami v Chorvátsku, najmä pozdĺž Jadranského pobrežia, prechádza v posledných rokoch dramatickými zmenami. Prechod z chorvátskej kuny na euro, ktorý prebehol na začiatku roku 2023, spolu s vysokou infláciou, výrazne ovplyvnil ceny nehnuteľností. Tento článok sa zameriava na dôkladnú analýzu týchto vplyvov a porovnanie cien nehnuteľností v Chorvátsku s inými európskymi krajinami, ako sú Nemecko a Česká republika.

Prechod z kuny na euro: Makroekonomické dôsledky

Chorvátsko prijalo euro ako svoju národnú menu 1. januára 2023, čo bolo významným míľnikom v jeho ekonomickej histórii. Tento krok bol vykonaný s očakávaním, že stabilizuje ekonomiku a prinesie väčšiu dôveru zahraničných investorov. Avšak krátkodobé dopady prechodu na euro zahŕňali zvýšenie inflácie, ktorá sa už v predchádzajúcich rokoch zrýchľovala. Podľa Chorvátskeho štatistického úradu dosiahla inflácia medzi rokmi 2020 a 2023 kumulatívny rast 38 %, čo bolo čiastočne spôsobené rastom cien energií a stavebných materiálov.

Dopady na trh s nehnuteľnosťami

Ceny nehnuteľností v Chorvátsku rástli nepretržite od začiatku pandémie COVID-19, ale prechod na euro a inflácia ich ďalej urýchlili. Tento rast bol zvlášť výrazný v prímorských oblastiach, ako sú Zadar, Split a Makarská riviéra, kde ceny novostavieb prekonali nielen infláciu, ale aj rast priemerných príjmov. V období 2020–2023 vzrástli ceny novostavieb o viac ako 50 %, čo ďaleko prevyšuje infláciu a prináša nové výzvy pre potenciálnych kupcov.



Porovnanie s Inými Európskymi Trhmi

Pre lepšie pochopenie situácie v Chorvátsku je užitočné porovnať rast cien nehnuteľností s inými európskymi krajinami. Napríklad v Nemecku, ktoré tradične predstavuje stabilný trh s nehnuteľnosťami, došlo k rastu cien nehnuteľností približne o 25 % medzi rokmi 2020 a 2023, čo je podstatne nižšie ako v Chorvátsku. Napríklad v Českej republike, kde trh s nehnuteľnosťami tiež zažíva dynamický rast, sa ceny zvýšili o približne 30 % v rovnakom období. Tento rozdiel možno pripísať niekoľkým faktorom, vrátane rozdielov v miestnej ekonomickej stabilite, dostupnosti pozemkov a miere zahraničného dopytu.

Zvýšená poplatková záťaž a dopady na domácu populáciu

Zvýšenie cien nehnuteľností v Chorvátsku má priamy dopad na dostupnosť bývania pre domácich obyvateľov. Priemerná cena bytu v hlavných prímorských mestách sa teraz pohybuje medzi 150 000 a 250 000 eurami, čo výrazne presahuje možnosti mnohých miestnych obyvateľov, najmä mladých rodín. Tento trend je podobný tomu, čo vidíme v metropolitných oblastiach ako je Praha, Berlín, Paríž a iné európske metropoly, kde ceny nehnuteľností v centre miest prakticky vytlačili strednú triedu do predmestí.

Prechod Chorvátska na euro, spojený s vysokou infláciou, viedol k dramatickému rastu cien nehnuteľností, najmä v prímorských oblastiach. Tento rast je v európskom kontexte jedným z najvýraznejších a predstavuje značnú výzvu ako pre miestnych obyvateľov, tak pre zahraničných investorov. Porovnanie s trhmi ako Nemecko a Česká republika ukazuje, že chorvátsky trh je vystavený extrémne vysokým tlakom, ktoré môžu mať dlhodobé dopady na dostupnosť bývania a celkovú ekonomickú stabilitu krajiny.

V nadchádzajúcich rokoch bude kľúčové sledovať, ako sa chorvátsky trh s nehnuteľnosťami vyvinie v reakcii na tieto zmeny, a či sa rast cien stabilizuje, alebo či bude pokračovať v doterajšom trende.