VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

zhrdzavie  Chorvátsko

Ak máte dom alebo apartmán na chorvátskom pobreží, pravdepodobne ste si všimli, že kovové časti nielen domu hrdzavejú rýchlejšie než inde. Tento jav je spôsobený kombináciou niekoľkých faktorov typických pre pobrežné prostredie, ktoré urýchľujú proces korózie. Aby sme pochopili, prečo tomu tak je, je dôležité pozrieť sa na vedecké pozadie tohto javu.

Vysoká vlhkosť vzduchu

Pobrežné oblasti sa vyznačujú vysokou vlhkosťou vzduchu, ktorá je hlavným katalyzátorom korózie. Korózia je chemická reakcia medzi kovom, kyslíkom a vodou (či vlhkosťou), ktorá vedie k tvorbe oxidu železa, teda hrdze. Vysoká vlhkosť na pobreží znamená, že kovové povrchy sú často vystavené vlhkému prostrediu, čo urýchľuje tento proces.

Slaný vzduch a solné častice

Ďalším významným faktorom je prítomnosť soli vo vzduchu. Morská voda je bohatá na soli, najmä chlorid sodný, a tieto soli sa vyparujú spolu s vodou a sú prenášané vetrom. Keď sa solné častice dostanú na kovové povrchy, absorbujú vlhkosť z okolitého vzduchu a vytvárajú ideálne podmienky pre koróziu. Chloridové ióny v soli môžu preniknúť do ochranných vrstiev kovu a urýchliť jeho oxidáciu.

Zmeny teploty

Pobrežné oblasti často zažívajú výrazné zmeny teploty medzi dňom a nocou. Tieto zmeny môžu viesť ku kondenzácii vlhkosti na povrchoch kovov, čo opäť prispieva k ich hrdzaveniu. Rýchle striedanie teplôt tiež spôsobuje roztiahnutie a zmršťovanie materiálov, čo môže narušiť ochranné povrchové vrstvy kovov a tým zvýšiť riziko korózie.

Ako chrániť kovové časti domu na pobreží

Keď vieme, prečo kovy na pobreží hrdzavejú rýchlejšie, je dôležité vedieť, ako tomuto procesu predchádzať. Tu je niekoľko osvedčených postupov

DOM NA PREDAJ

Brač

2.350.000 €



Používajte nerezovú oceľ

Pri výbere kovových materiálov uprednostnite nerezovú oceľ, ktorá je odolnejšia voči korózii. Najlepšou voľbou je oceľ s označením 18-8, ktorá obsahuje 18 % chrómu a 8 % niklu, čo zabezpečuje vysokú odolnosť proti hrdzi​. Pravidelné umývanie kovových častí: Pravidelné umývanie kovových povrchov je nevyhnutné, aby sa odstránili usadeniny soli a vlhkosti, ktoré by mohli urýchliť proces korózie​.

Ošetrenie povrchu ochranným náterom

Nanesenie ochranného náteru, ako je antikorózna farba alebo špeciálne nátery pre pobrežné oblasti, môže výrazne predĺžiť životnosť kovových častí. Pred nanesením nového náteru sa uistite, že je povrch čistý a bez hrdze​​.

Galvanizácia

Zvážte použitie galvanizovaných kovov, ktoré sú pokryté vrstvou zinku. Tento proces zabraňuje priamemu kontaktu kovu s vlhkosťou a vzduchom, čo výrazne spomaľuje proces korózie​.

Používanie krytov a ochranných plachiet

Zakrývanie vonkajšieho nábytku, grilov a ďalších kovových predmetov ochrannými plachtami alebo ich uskladnenie v uzavretých priestoroch pomáha chrániť kov pred vplyvmi prostredia​.

Údržba pravidelnou kontrolou

Pravidelne kontrolujte kovové časti domu na známky korózie. Ak objavíte hrdzu, okamžite ju odstráňte a znovu ošetrite ochranným náterom​.

Použitie odvlhčovačov a vetranie

Zníženie vlhkosti v interiéri pomocou odvlhčovačov a ventilátorov v kuchyni a kúpeľni môže pomôcť znížiť riziko korózie kovových častí vnútri domu​.

Používanie ochranných prípravkov proti korózii

Existujú špeciálne prípravky, ktoré možno aplikovať na kovové povrchy pre prevenciu korózie. Tieto inhibítory korózie vytvoria ochrannú vrstvu, ktorá spomalí proces hrdzavenia​.

Vyhnite sa poškodeniu povrchu

Aj drobné škrabance môžu byť vstupnou bránou pre vlhkosť a spôsobiť hrdzu. Preto je dôležité minimalizovať riziko poškriabania kovových častí a včas opraviť akékoľvek poškodenie povrchu​.

Výmena materiálov za menej náchylné na hrdzavenie

Ak je to možné, zvážte použitie alternatívnych materiálov, ako je plast, drevo alebo kompozitné materiály, ktoré sú menej náchylné na hrdzavenie než kov​ Týmito opatreniami môžete výrazne znížiť riziko korózie kovových častí vášho domu na pobreží a udržať tak svoj majetok v dobrom stave po dlhé roky. Najväčší problém s hrdzou sa však prejaví na vonkajších zariadeniach, predovšetkým na vonkajších jednotkách klimatizácie.

Klimatizačné jednotky umiestnené v prímorských oblastiach sú vystavené extrémnym podmienkam, ktoré môžu urýchliť koróziu, najmä kvôli vysokej vlhkosti a slanému vzduchu. Existuje však niekoľko krokov, ako ochrániť vonkajšiu jednotku klimatizácie pred hrdzavením.

zhrdzavie  Chorvátsko

Použite antikorózny náter

Jedným z najlepších spôsobov, ako chrániť vonkajšiu jednotku klimatizácie, je aplikácia antikorózneho náteru na všetky kovové povrchy. Tento náter vytvára ochrannú bariéru medzi kovom a agresívnymi prvkami prostredia. Pred aplikáciou náteru je dôležité jednotku vyčistiť a odstrániť prípadnú hrdzu​.

Pravidelné oplachovanie a čistenie

Pravidelné oplachovanie jednotky sladkou vodou pomáha odstrániť usadeniny soli, ktoré sa môžu akumulovať na kovových častiach. Tým sa výrazne znižuje riziko korózie. Odporúča sa oplachovať jednotku aspoň raz týždenne počas letnej sezóny​

Použitie ochranných krytov

Keď klimatizačná jednotka nie je v prevádzke, je dobré ju chrániť ochranným krytom, ktorý zamedzí priamemu kontaktu s vlhkosťou a soľou. Kryty by mali byť priedušné, aby sa zabránilo kondenzácii vlhkosti vo vnútri krytu​.

Aplikácia inhibítorov korózie

Existujú špeciálne inhibítory korózie, ktoré je možné aplikovať na kovové časti vonkajšej jednotky. Tieto produkty vytvárajú ďalšiu ochrannú vrstvu, ktorá bráni vzniku hrdze. Niektoré inhibítory je možné nanášať ako sprej, čo uľahčuje ich aplikáciu na ťažko dostupné miesta​.

Galvanizácia alebo nerezové materiály

Ak je to možné, vyberte vonkajšiu jednotku vyrobenú z galvanizovaných materiálov alebo nerezovej ocele. Tieto materiály sú oveľa odolnejšie voči korózii. Galvanizácia zahŕňa potiahnutie kovu vrstvou zinku, ktorá zabraňuje priamemu kontaktu kovu s vlhkosťou​.

Umiestnenie jednotky na chránené miesto

Umiestnite vonkajšiu jednotku na chránené miesto, napríklad pod prístrešok alebo na miesto, ktoré nie je priamo vystavené dažďu a slanému vetru. Tento jednoduchý krok môže výrazne znížiť expozíciu korozívnym prvkom​.

Pravidelné kontroly a údržba

Vykonávajte pravidelné kontroly a údržbu klimatizačnej jednotky. Pri kontrole sa zamerajte na možné známky korózie a okamžite zasahujte, ak nejaké nájdete. Preventívna údržba môže zahŕňať aj opravu akýchkoľvek poškodení ochranného náteru​.

Týmito opatreniami môžete výrazne predĺžiť životnosť vonkajšej klimatizačnej jednotky a zabezpečiť jej spoľahlivú prevádzku aj v náročných prímorských podmienkach.

DOM NA PREDAJ

Pula

570.000 €