VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Výnosnosť nájmu v Chorvátsku

Chorvátsko je stále populárnejšou destináciou nielen pre turistov, ale aj pre investorov, ktorí hľadajú výnosné príležitosti v oblasti nehnuteľností. Výnosnosť nájmu v Chorvátsku je ovplyvnená radom faktorov, vrátane daňového zaťaženia, nákladov na údržbu, priemerných cien dlhodobých a krátkodobých prenájmov. V tomto článku sa pozrieme na všetky dôležité aspekty, ktoré treba zvážiť pri investovaní do nehnuteľností v Chorvátsku.

Daňové zaťaženie pri prenájme nehnuteľností v Chorvátsku

Jedným z kľúčových faktorov, ktoré ovplyvňujú výnosnosť nájmu v Chorvátsku, je daňové zaťaženie. Prenajímanie nehnuteľností je v Chorvátsku zdaňované na úrovni jednotlivca aj firmy.
  • Daň z príjmu: Príjmy z prenájmu podliehajú dani z príjmu, ktorá je odstupňovaná podľa výšky príjmov. V roku 2024 sa daň z príjmu z prenájmu pohybuje medzi 10 % až 30 % v závislosti od výšky ročného príjmu.
  • Daň z pridanej hodnoty (DPH): Prenajímatelia sa musia registrovať k DPH, ktorá činí 25 %. Táto daň sa však vzťahuje predovšetkým na krátkodobé prenájmy, aj keď existujú výnimky, ktoré registráciu nevyžadujú.
  • Miestne dane: Niektoré obce tiež ukladajú miestne dane z prenájmu, ktoré sa môžu líšiť v závislosti od lokality.
Daňové zaťaženie je dôležitým aspektom, ktorý ovplyvňuje čistý výnos z prenájmu a mal by byť starostlivo zvažovaný pri kalkulácii celkovej výnosnosti.

Náklady na údržbu nehnuteľnosti

Udržiavanie nehnuteľnosti v dobrom stave je nevyhnutné pre zaistenie trvalého príjmu z prenájmu, či už ide o dlhodobý alebo krátkodobý prenájom. Priemerné ročné náklady na údržbu nehnuteľnosti v Chorvátsku sa líšia podľa typu a veľkosti nehnuteľnosti:
  • Údržba bytu: V prípade apartmánov alebo menších bytových jednotiek sa priemerné náklady na údržbu pohybujú okolo 1 000 až 3 000 EUR ročne.
  • Údržba rodinného domu: U väčších domov, najmä tých s bazénom alebo rozsiahlym pozemkom, môžu náklady na údržbu dosahovať 5 000 až 10 000 EUR ročne. Zahŕňajú pravidelnú údržbu záhrady, bazénu, opravy a bežné náklady na energie.
Tieto náklady by mali byť starostlivo zohľadnené pri výpočte čistého výnosu z prenájmu.

Priemerné ceny dlhodobého a krátkodobého prenájmu

Ceny prenájmu v Chorvátsku sa značne líšia podľa regiónu a typu prenájmu. Zatiaľ čo vnútrozemie ponúka lacnejšie ceny, pobrežné oblasti, ako je Dalmácia alebo Istria, zaznamenávajú vyššie nájmy, najmä počas turistickej sezóny.
  • Dlhodobý prenájom: Priemerné ceny dlhodobého prenájmu sa pohybujú okolo 400 až 800 EUR mesačne pre menšie byty v závislosti od lokality. Rodinné domy môžu dosahovať ceny medzi 800 až 1 500 EUR mesačne.
  • Krátkodobý prenájom (sezónny turistický): Ceny krátkodobých prenájmov sú výrazne vyššie, najmä v hlavnej turistickej sezóne. Počas leta sa ceny za týždenný prenájom menšieho apartmánu pri mori môžu pohybovať medzi 700 až 1 500 EUR. U väčších nehnuteľností alebo domov s bazénom môžu ceny dosahovať až 3 000 EUR za týždeň.
Rozdiely medzi dlhodobým a krátkodobým prenájmom sú značné a je dôležité zvažovať sezónny charakter príjmov, najmä ak sa zameriavate na turistické prenájmy.

Aká je teda výnosnosť nájmu v Chorvátsku?

Výnosnosť nájmu v Chorvátsku závisí od niekoľkých kľúčových faktorov – od daňového zaťaženia a nákladov na údržbu až po ceny prenájmu a lokalitu nehnuteľnosti. Pre investorov je dôležité starostlivo zvážiť všetky tieto aspekty a vykonať dôkladnú analýzu, aby maximalizovali svoje výnosy.

Ak hľadáte vysokú výnosnosť, turistické prenájmy môžu byť veľmi atraktívne vďaka vysokým sezónnym cenám. Na druhej strane, dlhodobý prenájom poskytuje stabilnejší príjem s nižšími výkyvmi. Dôležitú úlohu hrá aj výber lokality – pobrežné oblasti všeobecne ponúkajú vyšší potenciál výnosov než vnútrozemie.

Pri investovaní do nehnuteľností v Chorvátsku je kľúčové nielen pochopiť aktuálne trhové podmienky, ale aj zvážiť budúce trendy a riziká, aby bolo možné dosiahnuť čo najvyššiu výnosnosť nájmu.