VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Cena elektriny v Chorvátsku 2024

Aktuálna cena elektriny v Chorvátsku v roku 2024

Elektrina je základnou komoditou, ktorej cena je dôležitá pre domácnosti aj podniky. V Chorvátsku sa ceny elektriny skladajú z niekoľkých zložiek, ktoré zahŕňajú nielen cenu samotnej elektriny, ale aj poplatky za distribúciu a prenos, a ďalšie regulačné poplatky. Tento článok poskytne prehľad o aktuálnych cenách elektriny v Chorvátsku v roku 2024, vrátane nákladov na distribúciu a ďalších poplatkov.

Cena elektrickej energie pre domácnosti

Cena elektriny pre domácnosti v Chorvátsku je regulovaná vládou a závisí od celkovej spotreby elektriny. Podľa HEP (Hrvatska elektroprivreda), národného dodávateľa elektriny, sa pre domácnosti uplatňujú nasledujúce ceny:

1. Spotreba do 3 000 kWh za šesť mesiacov: Pre domácnosti, ktoré spotrebujú do 3 000 kWh počas šiestich mesiacov, je cena elektriny stanovená podľa základných tarifných sadzieb. Pre jednotarifný model (kedy je cena rovnaká po celý deň) je cena 0,073 € za kWh.

2. Spotreba nad 3 000 kWh za šesť mesiacov: Ak domácnosti prekročia túto spotrebu, platí za prebytok 50 % navýšenie nad základnú tarifu.

Distribučné poplatky

K cene elektriny treba pripočítať aj náklady na distribúciu a prenos, ktoré sú nevyhnutné pre dodávku elektriny od výrobcu k domácnostiam. HEP ODS (Operator distribucijskog sustava) uvádza, že distribučné poplatky pre domácnosti sú nasledujúce:

- Distribúcia nízkeho napätia (do 0,4 kV): Poplatok za distribúciu elektriny je približne 0,044 € za kWh.

- Prenos a systémové služby: Tieto poplatky zahŕňajú prenosovú sieť a systémové služby a predstavujú približne 0,015 € za kWh.

Regulačné poplatky

Okrem základných tarifných a distribučných poplatkov sa tiež platia špeciálne poplatky za podporu obnoviteľných zdrojov energie a kogenerácie. Tento poplatok je stanovený na 0,013936 € za kWh.

APARTMÁN NA PREDAJ

Rovinj

290.000 €



Celková cena elektriny

Kombináciou všetkých týchto zložiek je možné vypočítať celkovú cenu za kWh pre domácnosti:

- Základná tarifa: 0,073 € za kWh

- Distribučné poplatky: 0,044 € za kWh

- Prenos a systémové služby: 0,015 € za kWh

- Regulačné poplatky: 0,013936 € za kWh

Celková cena za kWh pre domácnosti tak predstavuje približne 0,145936 € (alebo približne 1,10 HRK) za kWh bez DPH.

Aktuálna cena elektriny v Chorvátsku pre domácnosti je zložená z niekoľkých komponentov, ktoré zahŕňajú cenu samotnej elektriny, distribučné poplatky, prenosové poplatky a regulačné poplatky. Celková cena elektriny pre domácnosti je približne 0,145936 € za kWh. Je dôležité, aby domácnosti sledovali svoju spotrebu a optimálne využívali tarifné modely, aby minimalizovali náklady na elektrinu.