VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Údržba klimatizácie pred turistickou sezónou

S nadchádzajúcou turistickou sezónou v Chorvátsku sa zvyšuje záujem o prenájmy nehnuteľností. Pre vlastníkov chorvátskych nehnuteľností je tak dôležité zabezpečiť, aby ich objekty boli atraktívne pre turistov. Jedným z kľúčových faktorov, ktorý môže výrazne ovplyvniť úspešnosť prenájmu, je prítomnosť klimatizácie. V horúcich letných mesiacoch si hostia svoje ubytovanie bez klimatizácie jednoducho nedokážu predstaviť. Preto je nevyhnutné nielen klimatizáciu mať, ale aj sa o ňu správne starať. Čo obnáša údržba klimatizácie a aké kroky by mali vlastníci nehnuteľností podniknúť, aby ich klimatizácia fungovala efektívne a spoľahlivo?

Pravidelný servis a čistenie klimatizácie predlžuje jej životnosť

Klimatizácia, podobne ako každé iné technické zariadenie, vyžaduje pravidelnú údržbu. Pravidelnou údržbou zaistíte, že klimatizácia funguje efektívne, ekonomicky a plní svoju funkciu. Pravidelná kontrola a čistenie klimatizácie môžu predísť závažným problémom, ktoré by mohli viesť k nákladným opravám.

Čistenie filtra klimatizácie je základ

Klimatizačné jednotky nielen chladia alebo kúria, ale tiež čistia vzduch. V prostrediach s vyššou prašnosťou, ako sú domy s domácimi zvieratami, miestnosti s celoplošnými kobercami, alebo nehnuteľnosti v centrách miest a priemyselných oblastiach, treba filtre kontrolovať častejšie. Odporúča sa aspoň dvakrát ročne, ideálne na jar a na jeseň. Zanesené filtre zvyšujú spotrebu energie a znižujú účinnosť systému.

Čo zvládnete vlastnými silami

Veľa základných úkonov údržby klimatizácie zvládnete sami. Každá klimatizácia obsahuje filter, ktorý zachytáva prachové častice. Tento filter je možné ľahko vybrať a vyčistiť podľa návodu výrobcu. Filter môžete osprchovať vlažnou vodou, prípadne použiť slabý jarový roztok, alebo ho vyčistiť vysávačom. Po vyčistení filter nainštalujte späť a nezabudnite tiež utrieť vlhkou handričkou celú jednotku, vrátane vonkajšej jednotky.

Ako často meniť uhlíkové filtre

Okrem bežných filtrov môže klimatizácia obsahovať aj uhlíkové filtre, ktoré odstraňujú pachy. Tieto filtre je nutné vymeniť približne raz za pol roka, pretože sa nedajú čistiť. V niektorých klimatizáciách sa používajú aj špeciálne filtre, ktoré obmedzujú prúdenie organických látok, baktérií a alergénov. Aj tieto filtre je potrebné pravidelne meniť.

Príklad zlej údržby

Pokiaľ klimatizáciu pravidelne neudržujete, môže dôjsť k výraznému zníženiu jej účinnosti. Klimatizácia, ktorá nebola čistená päť rokov, môže fungovať len na 5-10% svojej kapacity a vyžadovať zásah odborníka. V takom prípade je nutné celú vnútornú jednotku rozobrať a dôkladne vyčistiť. Preto je pravidelná údržba kľúčová.

Odborný servis klimatizácie

Okrem základnej údržby, ktorú zvládnete sami, je vhodné raz až dvakrát ročne zaistiť odborný servis klimatizácie. Profesionálny servis zahŕňa:

- Kompletnú skúšku funkčnosti a diagnostiku
- Vyčistenie filtrov a kontrolu elektroinštalácie
- Čistenie vonkajšej aj vnútornej jednotky chemickými prostriedkami
- Vyčistenie odtokového potrubia a plastových častí
- Kontrolu a doplnenie chladiva
- Kontrolu tesnosti chladiaceho okruhu a tlaku


Tieto úkony by mal vykonávať kvalifikovaný technik, aby bola zaistená správna funkčnosť a dlhá životnosť klimatizácie.



DOM NA PREDAJ

Labin

700.000 €



Pre vlastníkov nehnuteľností v Chorvátsku je zabezpečenie funkčnej klimatizácie kľúčovým faktorom úspešného prenájmu počas turistickej sezóny. Pravidelnou údržbou a odborným servisom môžete predĺžiť životnosť svojej klimatizácie, udržať jej efektivitu a zaistiť, že vaši hostia budú s pobytom spokojní. Nezabudnite, že investícia do údržby klimatizácie je investíciou do spokojnosti vašich hostí a tým aj do úspechu vášho podnikania.