VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

dane chorvátsko 2024

Od 1. januára 2024 dochádza v Chorvátsku k niekoľkým významným zmenám v daňových predpisoch, ktoré sa dotýkajú aj daní z nehnuteľností. Tieto zmeny sú súčasťou širšej reformy zameranej na zlepšenie daňového systému a zvýšenie daňových príjmov. Tu je prehľad hlavných zmien týkajúcich sa daní z nehnuteľností:

Zvýšenie daňových sadzieb

Jednou z hlavných zmien je zvýšenie daňových sadzieb na príjmy z nehnuteľností. Daň z príjmov z nájmu sa zvýši z 10 % na 12 %. Pre príjmy z nehnuteľnostných práv a z predaja nehnuteľností sa sadzba dane zvyšuje z 20 % na 24 %.

Dôsledky pre vlastníkov nehnuteľností

Pre vlastníkov nehnuteľností tieto zmeny znamenajú zvýšené daňové zaťaženie, najmä pokiaľ ide o prenájom alebo predaj nehnuteľností. Zvýšené daňové sadzby môžu viesť k vyšším nákladom na udržanie a správu nehnuteľností, čo by mohlo mať vplyv na ceny nájmov a hodnoty nehnuteľností.

Zvýšenie dane z nehnuteľnosti

Okrem zvýšenia daňových sadzieb na príjmy z nehnuteľností boli zavedené aj špecifické zmeny týkajúce sa samotnej dane z nehnuteľnosti. Nové predpisy stanovujú vyššie hodnoty daní pre rôzne typy nehnuteľností, vrátane obytných, komerčných a priemyselných nehnuteľností. Tieto opatrenia majú za cieľ zvýšiť daňové príjmy z nehnuteľného sektora a podporiť efektívnejšie využívanie nehnuteľnostných aktív. Zvýšenie dane z nehnuteľností môže tiež motivovať vlastníkov k lepšiemu udržiavaniu a využívaniu ich majetku, čo by mohlo viesť k celkovému zlepšeniu kvality trhu s nehnuteľnosťami v Chorvátsku.

APARTMÁN NA PREDAJ

Jelsa

340.000 €



Tieto zmeny sú súčasťou širšej stratégie chorvátskej vlády na zlepšenie daňového systému a zvýšenie daňových príjmov, ktoré budú použité na financovanie rôznych verejných služieb a infraštruktúry. Pre viac informácií a podrobnosti o zmenách daňových predpisov navštívte stránky KPMG , Crowe Croatia alebo Expat in Croatia.