VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Akí cudzinci najčastejšie kupujú nehnuteľnosti pri mori v Chorvátsku

Chorvátsko sa stalo jednou z najobľúbenejších destinácií na nákup rekreačných nehnuteľností medzi Európanmi. Dôvodom je nielen krásne pobrežie Jadranského mora, ale aj stabilné právne prostredie, priaznivé ceny nehnuteľností a blízkosť mnohých európskych krajín. V súčasnosti je v Chorvátsku registrovaných viac ako 300 000 rekreačných nehnuteľností vlastnených zahraničnými občanmi. Najväčší podiel medzi nimi tvoria Slovinci, ktorí vlastnia približne 120 000 nehnuteľností.

Slovinci ročne kupujú v Chorvátsku okolo 10 000 nehnuteľností, pričom ich záujem sa sústreďuje predovšetkým na severné časti pobrežia Jadranského mora. Ostrov Krk je pre nich tradične najobľúbenejším miestom, kde sa Slovinci často rozhodujú pre kúpu rekreačných domov alebo apartmánov. Príťažlivosť ostrova spočíva v jeho výhodnej polohe a ľahkej dostupnosti – z hlavného mesta Ľubľany sa na Krk dostanete autom za približne dve hodiny. Mnohí Slovinci tu kupujú nehnuteľnosti aj z dôvodu, že v okolí už vlastnia nehnuteľnosť ich priatelia alebo príbuzní, čo posilňuje komunitné väzby a zabezpečuje príjemné prostredie na trávenie dovolenky.

Okrem Slovincov však v poslednej dobe rastie záujem o chorvátske nehnuteľnosti aj medzi občanmi ďalších krajín, najmä Nemecka, Českej republiky, Slovenska a Poľska. Štatistiky ukazujú, že po Slovincoch sú práve Nemci druhými najväčšími zahraničnými kupcami nehnuteľností v Chorvátsku. V súčasnosti vlastnia približne 90 000 nehnuteľností, pričom najčastejšie nakupujú nehnuteľnosti v oblastiach ako Istria, Zadar a Split. Ročne Nemci v Chorvátsku zakúpia okolo 8 000 nehnuteľností.

Česi, ktorí sú tretí najväčší skupinou zahraničných kupcov, majú v Chorvátsku zhruba 50 000 nehnuteľností. Záujem Čechov sa zameriava najmä na strednú Dalmáciu, pričom obľúbenými destináciami sú mestá ako Makarska, Šibenik a Trogir. Česi ročne nakúpia okolo 4 000 nehnuteľností, pričom často volia apartmány v blízkosti pláže.

Občania Slovenska a Poľska tvoria ďalšie významné skupiny kupcov. Slováci vlastnia v Chorvátsku okolo 30 000 nehnuteľností a Poliaci približne 25 000. Ročne Slováci kúpia okolo 2 500 nehnuteľností, zatiaľ čo Poliaci približne 2 000. Slováci aj Poliaci preferujú nákup nehnuteľností v oblastiach, ktoré sú im geograficky blízke a ľahko dostupné, ako sú napríklad regióny okolo Zadaru a Istrie.

Investícia do nehnuteľností v Chorvátsku predstavuje pre mnohých zahraničných kupcov nielen spôsob, ako si zabezpečiť rekreačné zázemie, ale aj výhodnú investíciu. Mnohí z nich totiž svoje nehnuteľnosti prenajímajú turistom, čo pri správnom riadení môže priniesť zaujímavé výnosy. Tento trend je obzvlášť patrný medzi Slovincami a Nemcami, ktorí stále viac nakupujú domy s bazénmi určené výlučne na turistický prenájom. Táto forma investície sa ukazuje ako výnosná vďaka rastúcej popularite Chorvátska ako turistickej destinácie.

Chorvátsky realitný trh prechádza dynamickým rozvojom, a to najmä vďaka záujmu zahraničných kupcov. Tento trend má pozitívny dopad na miestnu ekonomiku, a zároveň prispieva k ďalšiemu rozvoju infraštruktúry a služieb, ktoré sú dôležité ako pre turistov, tak pre miestnych obyvateľov.