VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Daň z nehnuteľnosti 2025 Chorvátsko

Vláda pripravuje zásadnú zmenu v daňovom systéme zameranom na nehnuteľnosti, čo nedávno potvrdil minister financií Marko Primorac. Tento nový daňový režim bude zavedený prostredníctvom transformácie súčasnej dane na rekreačné domy, ktorá sa rozšíri na širšiu daň z nehnuteľností. Cieľom tejto zmeny je znížiť daňové zaťaženie práce a zvýšiť ho na nehnuteľnosti, čo má priniesť viac rovnosti do daňového systému.

Jedným z hlavných aspektov novej dane je, že sa nebude vzťahovať na nehnuteľnosti, ktoré sú využívané na bývanie alebo sú dlhodobo prenajímané. Podľa ministra financií nebude daň platiť ten, kto svoju nehnuteľnosť prenajíma aspoň desať mesiacov v roku. Tým sa snaží vláda podporiť dlhodobé prenájmy a zabezpečiť, že ľudia, ktorí svoje nehnuteľnosti využívajú na vlastné bývanie alebo ich dlhodobo prenajímajú, nebudú zaťažení ďalšími nákladmi.

Zásadnou novinkou je výrazné zvýšenie daňových sadzieb. Doterajšia horná hranica dane z nehnuteľnosti, ktorá činila 5 eur za meter štvorcový, by sa mohla zdvojnásobiť na 10 eur za meter štvorcový. Toto zvýšenie bude mať najväčší dopad na majiteľov rekreačných objektov a druhých domov, ktorí budú musieť čeliť podstatne vyššiemu daňovému zaťaženiu než doteraz. Tí, ktorí svoje rekreačné nehnuteľnosti využívajú len príležitostne alebo ich krátkodobo prenajímajú, budú musieť nanovo túto vyššiu daň odvádzať.

Vláda tiež plánuje, že sa daň na nehnuteľnosti začne vyberať aj v tých obciach, ktoré ju doteraz nevyberali. To znamená, že sa rozšíri daňová základňa a viac obcí bude povinných túto daň zaviesť. Okrem toho sa očakáva, že sa zvýši nielen horná, ale aj dolná hranica dane, čo znamená, že aj menšie nehnuteľnosti budú podliehať vyššiemu daňovému zaťaženiu.

Minister Primorac zároveň kritizoval súčasné nízke daňové zaťaženie, najmä pri krátkodobých prenájmoch v turistických oblastiach, a označil ho za „smiešne“. Podľa neho súčasný systém vytvára akési „daňové oázy“ pre majiteľov nehnuteľností, ktorí využívajú výhodné daňové podmienky bez ohľadu na skutočnú hodnotu a využitie svojich nehnuteľností. Zvýšenie dane je teda podľa ministra nevyhnutné na to, aby sa vytvoril spravodlivejší a udržateľný ekonomický model, ktorý bude zodpovedať aktuálnym potrebám spoločnosti.

Navyše Primorac upresnil, že platca dane z nehnuteľnosti bude určovaný každoročne v marci, a to na základe stavu v aktuálnom roku. Ak bude mať majiteľ nehnuteľnosti uzavretú zmluvu o dlhodobom prenájme na minimálne desať mesiacov v roku, nebude musieť túto daň platiť. Tým sa vláda snaží motivovať vlastníkov nehnuteľností k tomu, aby svoje nehnuteľnosti využívali efektívne a dlhodobo ich prenajímali, čím by sa podporil trh s nájomným bývaním.

Tento nový daňový systém tak prináša výrazné zmeny, ktoré ovplyvnia širokú škálu vlastníkov nehnuteľností, najmä tých, ktorí vlastnia rekreačné objekty alebo druhé domy. Vláda si od týchto zmien sľubuje nielen zvýšenie príjmov do štátneho rozpočtu, ale aj väčšiu spravodlivosť v daňovom systéme a podporu dlhodobého prenájmu nehnuteľností, čo má v konečnom dôsledku prispieť k lepšej dostupnosti bývania pre občanov.