VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Poplatky za televíziu v Chorvátsku

Poplatky za televízny prijímač v Chorvátsku: Právny rámec, povinnosti a zodpovednosť

V Chorvátsku je platenie poplatkov za televízny prijímač (tzv. RTV poplatky) regulované zákonom a vzťahuje sa na všetky domácnosti, ktoré vlastnia televízny prijímač alebo iné zariadenie schopné prijímať televízny signál. Tento poplatok je kľúčovým zdrojom financovania pre verejnoprávneho vysielateľa, Hrvatska radiotelevizija (HRT), ktorý je zodpovedný za poskytovanie verejnej služby v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania.

Právny základ a výška poplatku

Podľa zákona o HRT je každá domácnosť, ktorá vlastní zariadenie umožňujúce príjem televízneho signálu, povinná platiť mesačný poplatok. Tento poplatok činí 10,62 EUR za mesiac a platí sa aj v prípade, že zariadenie nie je aktívne používané na príjem televízneho vysielania.

Kto je povinný platiť poplatok?

Primárnu zodpovednosť za úhradu poplatku nesie majiteľ nehnuteľnosti v Chorvátsku, v ktorej je televízny prijímač umiestnený. V prípade, že nehnuteľnosť je prenajímaná, môže byť otázka platenia poplatku predmetom zmluvy medzi vlastníkom (prenajímateľom) a nájomcom. Avšak, ak nie je v zmluve stanovené inak, platí všeobecné pravidlo, že zodpovednosť za úhradu poplatku nesie osoba, ktorá televízny prijímač aktívne používa, teda nájomca.

Ak nájomca a prenajímateľ uzavrú nájomnú zmluvu, v ktorej je špecifikované, že nájomca bude hradiť RTV poplatky, nájomca týmto preberá zodpovednosť za pravidelné úhrady. Ak takéto dojednania neexistujú, nájomca by mal byť informovaný o povinnosti platiť tento poplatok.

Výnimky a možnosti úľav

Existujú určité výnimky, ktoré môžu zmierniť finančné zaťaženie spojené s platením RTV poplatkov:
- Sociálne výnimky: Osoby s nízkymi príjmami, osoby so zdravotným postihnutím alebo iné sociálne znevýhodnené skupiny môžu byť oslobodené od platenia poplatku alebo môžu získať zľavu. Tieto úľavy sa však nevzťahujú automaticky a je nutné o ne požiadať prostredníctvom príslušných úradov.
- Staršie osoby: Osoby staršie ako 60 rokov, ktoré žijú samy alebo v malých domácnostiach s nízkym príjmom, môžu požiadať o zníženie poplatku. Je však nutné splniť konkrétne podmienky stanovené zákonom.

Kontrola a vymáhanie poplatkov

Aby bola zabezpečená spravodlivosť a dôslednosť v platení poplatkov, môže HRT vykonávať kontroly v domácnostiach. Tieto kontroly sú zamerané na overenie, či je v domácnosti umiestnený televízny prijímač a či je zaň riadne platený poplatok. V prípade, že sa zistí porušenie tejto povinnosti, môže byť domácnosť vystavená pokute, ktorá sa môže vyšplhať až na niekoľkonásobok dlžnej sumy.

Pokuty za neplatenie môžu byť pre domácnosti citeľnou finančnou záťažou, preto je dôležité mať túto povinnosť na pamäti a zabezpečiť včasnú úhradu poplatku. Ak je nájomca zodpovedný za platbu, je vhodné túto povinnosť zmluvne zakotviť, aby nedošlo k nedorozumeniam medzi ním a prenajímateľom.

DOM NA PREDAJ

Poreč

1.500.000 €



Platené televízne poplatky sú v Chorvátsku povinné pre každú domácnosť, ktorá vlastní zariadenie schopné prijímať televízny signál. Zodpovednosť za platbu nesie obvykle osoba, ktorá zariadenie používa, čo môže byť nájomca, ak je to zmluvne dohodnuté. Výnimky a zľavy sú dostupné pre určité sociálne skupiny, ale musia byť riadne uplatnené. Neplatenie poplatkov môže mať za následok pokuty a právne postihy, preto je dôležité túto povinnosť nezanedbať.

Správna a včasná platba RTV poplatkov nielenže prispieva k financovaniu kvalitného verejnoprávneho vysielania, ale tiež zabezpečuje, že domácnosti plnia svoje zákonné povinnosti bez zbytočných komplikácií.