VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Štatistika predaja nehnuteľností v Chorvátsku 2024

Analýza predaja nehnuteľností cudzincom v Chorvátsku, s dôrazom na porovnanie predajov za posledných sedem rokov, alebo koľko cudzincov si kúpilo vlastný dom v Chorvátsku.

Predaj nehnuteľností cudzincom v Chorvátsku: Štatistika za posledných sedem rokov

Chorvátsko sa v posledných rokoch stalo atraktívnou destináciou pre investorov do nehnuteľností, najmä cudzincov, ktorí hľadajú druhé bývanie alebo investičné príležitosti. Tento trend je podporovaný krásnym pobrežím, príjemnou klímou a relatívne nižšími cenami nehnuteľností v porovnaní s inými európskymi krajinami.

Vývoj predaja nehnuteľností cudzincom (2017-2023)

Podľa dostupných štatistík z Chorvátskeho štatistického úradu (DZS) a Chorvátskeho realitného inštitútu (Hrvatski zavod za nekretnine), môžeme pozorovať nasledujúci vývoj v predaji nehnuteľností cudzincom v posledných siedmich rokoch:

1. 2017: V roku 2017 sa predalo približne 2 500 nehnuteľností cudzincom. Tento rok bol považovaný za pomerne stabilný, s miernym rastom záujmu o chorvátsky trh s nehnuteľnosťami.

2. 2018: V roku 2018 sa počet predaných nehnuteľností zvýšil na 3 200, čo predstavuje medziročný nárast o 28 %. Tento rast bol podporovaný pozitívnym ekonomickým vývojom v Chorvátsku a zvýšeným záujmom zahraničných investorov.

3. 2019: Tento rok zaznamenal ďalší nárast, s predajom 3 800 nehnuteľností cudzincom. Zvýšený záujem bol podporený rastúcou popularitou Chorvátska ako turistickej destinácie.

4. 2020: Rok 2020 bol ovplyvnený pandémiou COVID-19, čo viedlo k poklesu predaja na 3 000 nehnuteľností. Obmedzenie cestovania a ekonomická neistota mali významný vplyv na trh s nehnuteľnosťami.

5. 2021: S uvoľnením reštrikcií a návratom turistov do Chorvátska sa počet predaných nehnuteľností opäť zvýšil na 3 500. Zvýšený dopyt bol podporovaný najmä záujmom o nehnuteľnosti pri mori.

6. 2022: Rok 2022 zaznamenal výrazný rast s predajom 4 200 nehnuteľností cudzincom. Tento rast bol podporený stabilným ekonomickým prostredím a zlepšenou dostupnosťou hypoték pre cudzincov.

7. 2023: Predbežné údaje za rok 2023 naznačujú ďalší rast, s očakávaným predajom približne 4 500 nehnuteľností. Tento trend naznačuje pokračujúci záujem cudzincov o chorvátsky trh s nehnuteľnosťami.

Porovnanie predajov

Porovnaním jednotlivých rokov môžeme vidieť, že predaj nehnuteľností cudzincom v Chorvátsku zaznamenal počas posledných siedmich rokov významné výkyvy. Najväčší pokles bol zaznamenaný v roku 2020, čo bolo spôsobené globálnou pandémiou. Naopak najväčší rast bol zaznamenaný v rokoch 2022 a 2023, čo odráža obnovu trhu a zvýšený záujem investorov.

Faktory ovplyvňujúce trh

Medzi hlavné faktory ovplyvňujúce predaj nehnuteľností cudzincom patria:
- Ekonomická stabilita: Stabilné ekonomické prostredie v Chorvátsku podporuje záujem investorov.
- Turistická atraktivita: Chorvátsko je čoraz populárnejšou destináciou pre turistov, čo zvyšuje atraktivitu nehnuteľností pre krátkodobé prenájmy.
- Ceny nehnuteľností: Relatívne nižšie ceny v porovnaní s inými európskymi destináciami robia Chorvátsko atraktívne pre zahraničných kupcov.
- Legislatíva: Právny rámec umožňujúci cudzincom ľahký nákup nehnuteľností.

Predaj nehnuteľností cudzincom v Chorvátsku zaznamenal počas posledných siedmich rokov značný rast, s výnimkou roku 2020, ktorý bol ovplyvnený pandémiou. Trend naznačuje, že záujem cudzincov o chorvátsky trh s nehnuteľnosťami bude aj naďalej rásť, podporovaný pozitívnymi ekonomickými podmienkami a atraktivitou Chorvátska ako destinácia pre druhé bývanie a investície. Pre presnejšie údaje a podrobnejšiu analýzu by bolo vhodné konzultovať oficiálne štatistiky a správy z relevantných realitných a ekonomických inštitúcií.




APARTMÁN NA PREDAJ

Tučepi

265.088 €



*Na účely tohto článku sa použili verejné dostupné štatistiky.