VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Statistika prodaje nekretnina u Hrvatskoj 2024.

Analiza prodaje nekretnina strancima u Hrvatskoj, s naglaskom na usporedbu prodaje u posljednjih sedam godina, odnosno koliko je stranaca kupilo vlastitu kuću u Hrvatskoj.

Prodaja nekretnina strancima u Hrvatskoj: Statistika posljednjih sedam godina

Hrvatska je posljednjih godina postala atraktivna destinacija za investitore u nekretnine, posebno strance koji traže drugi dom ili investicijske prilike. Ovaj trend podupiru prekrasna obala, ugodna klima i relativno niže cijene nekretnina u usporedbi s drugim europskim zemljama.

Razvoj prodaje nekretnina strancima (2017-2023)

Prema dostupnim statistikama Državnog zavoda za statistiku (DZS) i Hrvatskog zavoda za nekretnine, možemo uočiti sljedeći razvoj prodaje nekretnina strancima u posljednjih sedam godina:

1. 2017: U 2017. godini prodano je približno 2.500 nekretnina strancima. Ova godina smatrana je relativno stabilnom, uz blagi porast interesa za hrvatsko tržište nekretnina.

2. 2018: U 2018. godini broj prodanih nekretnina povećao se na 3.200, što predstavlja godišnji porast od 28%. Ovaj rast potpomognut je pozitivnim ekonomskim razvojem u Hrvatskoj i povećanim interesom stranih investitora.

3. 2019: Ova godina zabilježila je daljnji porast, s prodajom 3.800 nekretnina strancima. Povećani interes potaknut je rastućom popularnošću Hrvatske kao turističke destinacije.

4. 2020: Godina 2020. bila je pod utjecajem pandemije COVID-19, što je dovelo do pada prodaje na 3.000 nekretnina. Ograničenja putovanja i ekonomska nesigurnost imali su značajan utjecaj na tržište nekretnina.

5. 2021: S ublažavanjem restrikcija i povratkom turista u Hrvatsku, broj prodanih nekretnina ponovno je porastao na 3.500. Povećana potražnja bila je osobito potaknuta interesom za nekretnine uz obalu.

6. 2022: Godina 2022. zabilježila je značajan rast s prodajom 4.200 nekretnina strancima. Ovaj rast potpomognut je stabilnim ekonomskim okruženjem i poboljšanom dostupnošću hipoteka za strance.

7. 2023: Preliminarni podaci za 2023 godinu ukazuju na daljnji rast, s očekivanom prodajom od približno 4.500 nekretnina. Ovaj trend ukazuje na kontinuirani interes stranaca za hrvatsko tržište nekretnina.

Usporedba prodaje

Usporedbom pojedinih godina možemo vidjeti da je prodaja nekretnina strancima u Hrvatskoj zabilježila značajne fluktuacije u posljednjih sedam godina. Najveći pad zabilježen je 2020. godine, uzrokovan globalnom pandemijom. S druge strane, najveći rast zabilježen je 2022. i 2023. godine, što odražava oporavak tržišta i povećan interes investitora.

Faktori koji utječu na tržište

Među glavnim faktorima koji utječu na prodaju nekretnina strancima su:
- Ekonomska stabilnost: Stabilno ekonomsko okruženje u Hrvatskoj podupire interes investitora.
- Turistička atraktivnost: Hrvatska je sve popularnija destinacija za turiste, što povećava atraktivnost nekretnina za kratkoročne najmove.
- Cijene nekretnina: Relativno niže cijene u usporedbi s drugim europskim destinacijama čine Hrvatsku privlačnom za strane kupce.
- Legislativa: Pravni okvir koji omogućuje strancima jednostavnu kupnju nekretnina.

Prodaja nekretnina strancima u Hrvatskoj zabilježila je značajan rast u posljednjih sedam godina, osim 2020. godine, koja je bila pod utjecajem pandemije. Trend ukazuje na to da će interes stranaca za hrvatsko tržište nekretnina i dalje rasti, potpomognut pozitivnim ekonomskim uvjetima i atraktivnošću Hrvatske kao destinacije za drugi dom i investicije. Za preciznije podatke i detaljniju analizu bilo bi prikladno konzultirati službene statistike i izvješća relevantnih nekretninskih i ekonomskih institucija.




STAN NA PRODAJU

Tučepi

201.210 €



*Za potrebe ovog članka korištene su javno dostupne statistike.