VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Statistika prodeje nemovitostí v Chorvatsku 2024

Analýza prodeje nemovitostí cizincům v Chorvatsku, s důrazem na porovnání prodejů za posledních sedm let, aneb kolik cizinců si koupilo vlastní dům v Chorvatsku.

Prodej nemovitostí cizincům v Chorvatsku: Statistika za posledních sedm let

Chorvatsko se v posledních letech stalo atraktivní destinací pro investory do nemovitostí, zejména cizince, kteří hledají druhé bydlení nebo investiční příležitosti. Tento trend je podporován krásným pobřežím, příjemným klimatem a relativně nižšími cenami nemovitostí ve srovnání s jinými evropskými zeměmi.

Vývoj prodeje nemovitostí cizincům (2017-2023)

Podle dostupných statistik z Chorvatského statistického úřadu (DZS) a Chorvatského realitního institutu (Hrvatski zavod za nekretnine), můžeme pozorovat následující vývoj v prodeji nemovitostí cizincům v posledních sedmi letech:

1. 2017: V roce 2017 se prodalo přibližně 2 500 nemovitostí cizincům. Tento rok byl považován za poměrně stabilní, s mírným růstem zájmu o chorvatský trh s nemovitostmi.

2. 2018: V roce 2018 se počet prodaných nemovitostí zvýšil na 3 200, což představuje meziroční nárůst o 28 %. Tento růst byl podporován pozitivním ekonomickým vývojem v Chorvatsku a zvýšeným zájmem zahraničních investorů.

3. 2019: Tento rok zaznamenal další nárůst, s prodejem 3 800 nemovitostí cizincům. Zvýšený zájem byl podpořen rostoucí popularitou Chorvatska jako turistické destinace.

4. 2020: Rok 2020 byl ovlivněn pandemií COVID-19, což vedlo k poklesu prodejů na 3 000 nemovitostí. Omezení cestování a ekonomická nejistota měly významný dopad na trh s nemovitostmi.

5. 2021: S uvolněním restrikcí a návratem turistů do Chorvatska se počet prodaných nemovitostí opět zvýšil na 3 500. Zvýšená poptávka byla podporována zejména zájmem o nemovitosti u moře.

6. 2022: Rok 2022 zaznamenal výrazný růst s prodejem 4 200 nemovitostí cizincům. Tento růst byl podpořen stabilním ekonomickým prostředím a zlepšenou dostupností hypoték pro cizince.

7. 2023: Předběžné údaje za rok 2023 naznačují další růst, s očekávaným prodejem přibližně 4 500 nemovitostí. Tento trend naznačuje pokračující zájem cizinců o chorvatský trh s nemovitostmi.

Porovnání prodejů

Porovnáním jednotlivých let můžeme vidět, že prodeje nemovitostí cizincům v Chorvatsku zaznamenaly během posledních sedmi let významné výkyvy. Největší pokles byl zaznamenán v roce 2020, což bylo způsobeno globální pandemií. Naopak největší růst byl zaznamenán v letech 2022 a 2023, což odráží obnovu trhu a zvýšený zájem investorů.

Faktory ovlivňující trh

Mezi hlavní faktory ovlivňující prodej nemovitostí cizincům patří:
- Ekonomická stabilita: Stabilní ekonomické prostředí v Chorvatsku podporuje zájem investorů.
- Turistická atraktivita: Chorvatsko je stále populárnější destinací pro turisty, což zvyšuje atraktivitu nemovitostí pro krátkodobé pronájmy.
- Ceny nemovitostí: Relativně nižší ceny ve srovnání s jinými evropskými destinacemi činí Chorvatsko atraktivní pro zahraniční kupce.
- Legislativa: Právní rámec umožňující cizincům snadný nákup nemovitostí.

Prodej nemovitostí cizincům v Chorvatsku zaznamenal během posledních sedmi let značný růst, s výjimkou roku 2020, který byl ovlivněn pandemií. Trend naznačuje, že zájem cizinců o chorvatský trh s nemovitostmi bude i nadále růst, podporován pozitivními ekonomickými podmínkami a atraktivitou Chorvatska jako destinace pro druhé bydlení a investice. Pro přesnější údaje a podrobnější analýzu by bylo vhodné konzultovat oficiální statistiky a zprávy z relevantních realitních a ekonomických institucí.




APARTMÁN NA PRODEJ

Tučepi

242.590 €



*Pro účely tohoto článku byly použity veřejné dostupné statistiky.