VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

ceny nemovitostí v Chorvatsku

Stejně jako v roce 2024 tak v roce 2025 bude otázka, zda ceny nemovitostí v Chorvatsku klesnou, předmětem intenzivní diskuse mezi odborníky na chorvatský realitní trh. Ačkoli se v posledních letech ceny nemovitostí v Chorvatsku výrazně zvyšovaly, několik faktorů naznačuje, že by mohlo dojít k určitému poklesu nebo alespoň ke zpomalení růstu cen.

Jedním z hlavních faktorů je nárůst stavebních povolení, který v posledním roce vzrostl o 17,1 %. Tento nárůst by mohl znamenat, že se na trh dostane více nemovitostí, což by mohlo snížit tlak na růst cen, zejména v oblastech mimo turistické destinace​. Přesto je situace komplikovaná. Ceny nemovitostí v oblastech jako jsou Záhřeb, Split a Dubrovník jsou nadále vysoké, zejména kvůli trvalému zájmu zahraničních investorů a rostoucímu turismu​

Dalším důležitým faktorem je demografický vývoj. Mladí lidé mají stále větší problém dosáhnout na vlastní bydlení, což snižuje poptávku po nemovitostech určených k trvalému bydlení, zejména v turistických lokalitách, kde je většina nemovitostí pronajímána krátkodobě​.

Vzhledem k těmto skutečnostem je pravděpodobné, že růst cen v turisticky atraktivních oblastech bude pokračovat, zatímco méně atraktivní regiony by mohly zaznamenat stabilizaci nebo dokonce mírný pokles cen​. Celkově tedy nelze očekávat dramatický pokles cen v roce 2024, ale spíše rozdílný vývoj v závislosti na lokalitě a typu nemovitosti.