VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Cena elektřiny v Chorvatsku 2024

Aktuální cena elektřiny v Chorvatsku v roce 2024

Elektřina je základní komoditou, jejíž cena je důležitá pro domácnosti i podniky. V Chorvatsku se ceny elektřiny skládají z několika složek, které zahrnují nejen cenu samotné elektřiny, ale také poplatky za distribuci a přenos, a další regulační poplatky. Tento článek poskytne přehled o aktuálních cenách elektřiny v Chorvatsku v roce 2024, včetně nákladů na distribuci a dalších poplatků.

Cena elektřiny pro domácnosti

Cena elektřiny pro domácnosti v Chorvatsku je regulována vládou a závisí na celkové spotřebě elektřiny. Podle HEP (Hrvatska elektroprivreda), národního dodavatele elektřiny, se pro domácnosti uplatňují následující ceny:

1. Spotřeba do 3 000 kWh za šest měsíců: Pro domácnosti, které spotřebují do 3 000 kWh během šesti měsíců, je cena elektřiny stanovena podle základních tarifních sazeb. Pro jednotarifní model (kdy je cena stejná po celý den) je cena 0,073 € za kWh.

2. Spotřeba nad 3 000 kWh za šest měsíců: Pokud domácnosti překročí tuto spotřebu, platí za přebytek 50 % navýšení nad základní tarif.

Distribuční poplatky

K ceně elektřiny je třeba přičíst také náklady na distribuci a přenos, které jsou nezbytné pro dodávku elektřiny od výrobce k domácnostem. HEP ODS (Operator distribucijskog sustava) uvádí, že distribuční poplatky pro domácnosti jsou následující:

- Distribuce nízkého napětí (do 0,4 kV): Poplatek za distribuci elektřiny činí přibližně 0,044 € za kWh.

- Přenos a systémové služby: Tyto poplatky zahrnují přenosovou síť a systémové služby a činí zhruba 0,015 € za kWh.

Regulační poplatky

Kromě základních tarifních a distribučních poplatků se také platí speciální poplatky za podporu obnovitelných zdrojů energie a kogenerace. Tento poplatek je stanoven na 0,013936 € za kWh.

APARTMÁN NA PRODEJ

Rovinj

1.266.440 €



Celková cena elektřiny

Kombinací všech těchto složek lze vypočítat celkovou cenu za kWh pro domácnosti:

- Základní tarif: 0,073 € za kWh

- Distribuční poplatky: 0,044 € za kWh

- Přenos a systémové služby: 0,015 € za kWh

- Regulační poplatky: 0,013936 € za kWh

Celková cena za kWh pro domácnosti tak činí přibližně 0,145936 € (nebo přibližně 1,10 HRK) za kWh bez DPH.

Aktuální cena elektřiny v Chorvatsku pro domácnosti je složena z několika komponent, které zahrnují cenu samotné elektřiny, distribuční poplatky, přenosové poplatky a regulační poplatky. Celková cena elektřiny pro domácnosti činí přibližně 0,145936 € za kWh. Je důležité, aby domácnosti sledovaly svou spotřebu a optimálně využívaly tarifní modely, aby minimalizovaly náklady na elektřinu.