VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět



rabac chorvatsko

Rabac je malebné přímořské letovisko ležící na východním pobřeží Istrijského poloostrova v Chorvatsku. Díky své strategické poloze, krásným plážím a bohatému kulturnímu dědictví se stal oblíbeným cílem turistů. Tento článek se zaměří na analýzu vývoje cen nemovitostí v Rabacu a jejich spojitost s turismem.

Historický vývoj Rabacu

Rabac byl původně malou rybářskou vesnicí. Významný růst začal v 19. století, kdy se Rabac stal populárním cílem rakousko-uherské aristokracie. Po druhé světové válce začal rozvoj turismu ve větší míře, což vedlo k postupné transformaci Rabacu na moderní turistické letovisko.

Vývoj cen nemovitostí v Rabacu

Vývoj cen nemovitostí v Rabacu lze rozdělit do několika klíčových období:

Předválečné období a období po druhé světové válce
Nemovitosti v Rabacu byly dostupné za nízké ceny, jelikož hlavním zdrojem obživy bylo rybářství a zemědělství.

Období socialistické Jugoslávie (1945-1991)
V tomto období začala postupná výstavba turistické infrastruktury, což vedlo k mírnému růstu cen nemovitostí.

Období po osamostatnění Chorvatska (1991-současnost)
V 90. letech 20. století ceny nemovitostí rostly pomalu kvůli válce za nezávislost.
Po vstupu Chorvatska do Evropské unie v roce 2013 došlo k výraznému růstu cen nemovitostí, který pokračuje i v současnosti.

Spojitost turismu a cen nemovitostí

Nárůst turismu měl přímý dopad na růst cen nemovitostí v Rabacu.
Infrastruktura a investice:
Vláda i soukromí investoři investovali značné prostředky do modernizace turistické infrastruktury, včetně hotelů, restaurací a plážových zařízení. Tato investice vedla ke zvýšení atraktivity regionu pro zahraniční turisty i investory.

Zahraniční poptávka:
Zvýšený zájem zahraničních turistů, zejména z Německa, Rakouska a Itálie, vedl k nárůstu poptávky po nemovitostech jak pro rekreační účely, tak i jako investice.

Krátkodobé pronájmy:
Rostoucí popularita platform pro krátkodobé pronájmy, jako je Airbnb, umožnila majitelům nemovitostí v Rabacu dosáhnout vysokých příjmů z pronájmu, což zvýšilo atraktivitu investic do nemovitostí.

Přírodní a kulturní atraktivity:
Blízkost přírodních krás, jako jsou pláže a národní parky, spolu s bohatým kulturním dědictvím přitahuje turisty po celý rok, což stabilizuje a zvyšuje poptávku po nemovitostech.


DŮM NA PRODEJ

Rabac

950.000 €



Současný stav a budoucí výhled

V současné době ceny nemovitostí v Rabacu dosahují historických maxim. Trend rostoucích cen je podporován pokračujícím růstem turismu, stabilní ekonomickou situací a zlepšující se infrastrukturou. Očekává se, že ceny budou nadále růst, zejména s ohledem na plány na další rozvoj turistických zařízení a infrastruktury.

Vývoj cen nemovitostí v Rabacu je úzce spojen s rozvojem turismu. Investice do infrastruktury, rostoucí zájem zahraničních turistů a příjmy z krátkodobých pronájmů jsou hlavními faktory, které ovlivnily a budou nadále ovlivňovat ceny nemovitostí. Rabac tak představuje zajímavou destinaci jak pro turisty, tak pro investory do nemovitostí.