VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Immobilien in Kroatien kaufen

Chorvatsko je velmi oblíbené u 16 milionů zahraničních turistů každý rok. Mnoho z nich kupuje rekreační nemovitost, aby zde strávili důchod. Svou nemovitost také využívají jako investici. Nákup nemovitosti v Chorvatsku je atraktivní kvůli příznivým cenám a dobrým lokalitám.

V Chorvatsku jsou krásné pláže s čistou a průzračnou vodou. Krajina je velmi rozmanitá. Do země se dá snadno dostat. Politická situace je stabilní, klima je příjemné a životní náklady jsou nízké.

Klíčové body

  • Chorvatsko každoročně přitahuje 16 milionů turistů.
  • Trh s nemovitostmi v Chorvatsku nabízí výhodné ceny a investiční příležitosti.
  • Země se vyznačuje stabilní politikou, příjemným klimatem a nízkými náklady na každodenní život.
  • Od roku 2009 je pro cizince snadnější koupit nemovitost.
  • Je důležité pečlivě zvážit lokalitu a přizvat místní odborníky při koupi nemovitosti.


Chorvatsko - Oblíbená destinace pro kupce nemovitostí


Chorvatsko je známé svými krásnými plážemi a čistým, blankytným mořem. Nabízí také rozmanitou krajinu s horami, lesy a parky. Do Chorvatska se dá snadno dostat letadlem nebo autem.

Země má stabilní politickou situaci a mírné klima. Prší zde málo. Životní náklady a náklady na pořízení nemovitosti jsou relativně nízké.

Krásné pláže a přírodní krajiny
Trh s nemovitostmi v Chorvatsku roste a stává se stále atraktivnějším. Každé léto přichází mnoho turistů. To znamená, že rekreační domy se dobře pronajímají. Ve srovnání s jinými evropskými zeměmi jsou nemovitosti zde většinou levnější.

Stabilní politické prostředí jako členská země EU
Jako součást Evropské unie je Chorvatsko politicky stabilní. To dává investorům potřebnou jistotu. Počet mezinárodních kupců nemovitostí se zdvojnásobil. To ukazuje, že důvěra v trh roste.

Nízké životní náklady a daně
Životní náklady v Chorvatsku jsou nižší než v jiných zemích EU. Daň z nákupu nemovitostí činí pouze 3 %. Notářské poplatky se pohybují mezi 1-1,5 % kupní ceny.


Typy nemovitostí v Chorvatsku


Chorvatsko nabízí mnoho různých nemovitostí. Jsou zde moderní apartmány na pobřeží. Ty často mají luxusní prvky jako bazény a krásný výhled na moře.

Ve vnitrozemí to vypadá jinak. Tam najdete spíše starší domy. Ty jsou často menší než 80 čtverečních metrů.

Tradiční kamenné domy s kouzlem
Domy v Chorvatsku jsou většinou starší budovy. Jsou však v dobrém stavu a nabízejí spoustu místa. Mnoho z nich má také vlastní zahradu.

Exkluzivní vily s výhledem na moře
Existují také zvláště krásné vily. Ty se vyznačují speciální architekturou a velkými pozemky. Téměř všechny mají také soukromý bazén.

Tyto exkluzivní vily často najdete na pobřeží. Leží blízko pláže a nabízejí skvělý výhled na moře.


Analýza lokalit pro nákup nemovitostí


Chorvatsko má oblíbené regiony jako Istrie, Kvarnerský záliv a Dalmácie. Tyto oblasti přitahují kupce, protože tam jsou rekreační nemovitosti velmi žádané. Nemovitosti jsou blízko moře a mají dobré turistické využití.

Města s vysokou poptávkou: Split, Opatija, Dubrovnik
Města jako Split, Opatija a Dubrovnik jsou v Chorvatsku velmi žádaná. Jsou oblíbená u turistů a nabízejí vysokou kvalitu života. Nemovitosti tam jsou však ceněné a ve srovnání s jinými likalitami drahé.



DŮM NA PRODEJ

Pobri

320.000 €




Přehled cen nemovitostí v Chorvatsku


Ceny nemovitostí v Chorvatsku se výrazně liší podle lokality. Nejdrážší jsou města Split, Opatija, Hvar a Dubrovnik. Zde nemovitosti stojí v průměru více než 2 700 eur za čtvereční metr.

V Istrii a na rekreačních ostrovech Brač a Krk jsou ceny podobně vysoké. Tam zaplatíte mezi 2 100 a 2 700 eury za čtvereční metr. To je nad celostátním průměrem.

Regionální cenové rozdíly podle lokality
V Kvarnerském zálivu a Severní Dalmácii jsou nemovitosti levnější. Tam domy stojí v průměru 1 800 eur za čtvereční metr.

Příplatky za výhled na moře a blízkost pláže
Chcete-li výhled na moře, jsou běžné příplatky 400 eur za čtvereční metr u domů. U bytů je to 350 eur. Tyto ceny platí po celé zemi.


Podmínky pro nákup nemovitostí jako cizinec


Nákup nemovitostí v Chorvatsku má svá pravidla. Občané EU/EHP mohou koupit téměř vše, kromě některých pozemků. K tomu potřebujete chorvatské daňové číslo, OIB. Toto číslo získáte od finančního úřadu.

Občané EU mohou nakupovat nemovitosti
Od roku 2013 je pro občany EU/EHP jednodušší zde nakupovat. Mohou nyní získat nemovitosti jako místní obyvatelé. To je skvělé pro ty, kteří hledají rekreační nebo důchodový domov.

Žádost o chorvatské daňové číslo (OIB)
K nákupu domu musíte nejprve získat OIB. To většinou trvá velmi rychle, často 3 dny. Bez OIB nelze v Chorvatsku koupit žádnou nemovitost.


Průběh nákupu nemovitostí


Při nákupu nemovitosti v Chorvatsku je velmi důležitá osobní prohlídka. Zde zkontrolujete stav a vyřešíte podmínky. Poté následuje předběžná smlouva, která vyžaduje až 20 procent kupní ceny. Tato smlouva je notářsky ověřena a podepsána kupujícím i prodávajícím.

Prohlídka a ujasnění podmínek nákupu
Je velmi důležité pečlivě zkontrolovat nemovitost v Chorvatsku před nákupem. Kontrolujete stav, vybavení a práva k objektu. To slouží k vyjasnění všech důležitých právních podmínek.

Předběžná smlouva a záloha
Po prohlídce následuje předběžná smlouva. Tam jsou uvedeny důležité body nákupu, jako cena a záloha. Tato záloha činí často až 20 procent celkové kupní ceny.

Notářské ověření kupní smlouvy
Nákup je stvrzen chorvatským notářem. Obě strany poté podepisují smlouvu. Teprve potom nemovitost mění majitele a změna je zapsána do katastru nemovitostí.



DŮM NA PRODEJ

Otočac

1.050.000 €




Požadované dokumenty pro kupní smlouvu


Pro nákup nemovitosti v Chorvatsku potřebujete různé dokumenty. Patří sem cestovní pas kupujícího a doklad o OIB daňovém čísle. Dále musí být přítomen výpis z katastru nemovitostí. Potřebujete také doklad o tom, že nemovitost nemá žádné dluhy. Nelze opomenout ani energetický štítek.

OIB číslo je velmi důležité. Je to něco jako daňové číslo pro kupce nemovitostí v Chorvatsku. Získáte ho od chorvatského finančního úřadu.

Kupující musí prokázat, že nemovitost je bez dluhů. Pomáhá k tomu výpis z katastru. Ukazuje, zda nemovitost má nějaké právní problémy.

Platný energetický štítek ukazuje, kolik energie budova spotřebuje. Je důležitý pro kupujícího. Tento dokument musí být předložen při prodeji nemovitosti.

Většinou již máte tyto doklady připravené pro kupní smlouvu. Notář je používá k oficiálnímu převodu vlastnictví.


Vedlejší náklady při nákupu nemovitosti


Při nákupu domu v Chorvatsku vznikají další náklady než jen kupní cena. Tyto náklady musíte zohlednit, abyste se vyhnuli nepříjemným překvapením.

Daň z převodu nemovitosti a provize realitního makléře
Platí se daň z převodu nemovitosti, která činí 3 procenta z kupní ceny. Dále je zde provize realitního makléře, která činí průměrně 3,75 procenta včetně daní.

Notářské poplatky a soudní poplatky
Za ověření nákupu jsou účtovány notářské poplatky. Ty závisí na náročnosti a proto se liší. K tomu přicházejí soudní poplatky za zápis do katastru nemovitostí.

Možné náklady na právníka a překlady
Mohou vzniknout také náklady na právníka, asi 1 až 2 procenta kupní ceny. Za překlady vznikají další náklady.

Vedlejší náklady Cena
Daň z převodu nemovitosti 3% z kupní ceny
Provize realitního makléře 3,75% včetně DPH
Notářské poplatky Proměnlivé, podle náročnosti
Soudní poplatky Za zápis do katastru nemovitostí
Právní náklady 1-2% z kupní ceny
Náklady na překlady Podle potřeby

Nákup nemovitostí v Chorvatsku - Tipy


Při nákupu nemovitosti v Chorvatsku je dobré se ptát místních odborníků. Ti vědí, jak se vyhnout chybám a pomáhají se vším. Je důležité, aby nemovitost byla legální a měla všechna povolení.

Přizvat místní odborníky
Nákup nemovitosti v Chorvatsku může být složitý, zejména pro cizince. Proto je chytré, požádat o pomoc místního makléře nebo právníka. Ti se postarají o důležité věci jako vlastnictví a daně.

Dávat pozor na legalitu a stavební povolení
Před nákupem zkontrolujte, zda je nemovitost legální a má všechna stavební povolení. V Chorvatsku bylo mnoho nelegálních staveb, které musely být později legalizovány, nebo dokonce zbourány. Aby se předešlo problémům, zjistěte si vše o stavu domu.

Zvážit dlouhodobý nárůst hodnoty
Při nákupu nemovitosti v Chorvatsku je důležité myslet na možné zvýšení hodnoty. Zejména na pobřeží ceny stabilně rostly v posledních letech. Tento trend by mohl pokračovat díky vysoké poptávce.


Renovace nemovitostí v Chorvatsku


Když si koupíte nemovitost v Chorvatsku, myslete také na náklady na renovaci. Je důležité používat tradiční materiály a místní řemeslníky. Tak zůstane zachován opravdový charakter domu.



DŮM NA PRODEJ

Jelsa

1.000.000 €



Plánování nákladů na renovaci
Před zahájením renovace musíte plánovat náklady. Potřebujete přehled o nákladech na materiál a práci. Renovace může tvořit mezi 30 % a 50 % kupní ceny.

Brát v úvahu tradiční stavební materiály a řemeslníky
Pro zachování autentického chorvatského domu jsou důležité tradiční materiály. Například místní přírodní kameny a klasické dřevěné práce. Nejlépe spolupracujte s řemeslníky, kteří znají tradice.

Použitím takových materiálů a řemeslníků zůstane pak původní kouzlo zachováno. Váš dům v Chorvatsku tak získá na hodnotě. Navíc pomůžete zachovat regionální dědictví.


Možnosti financování nákupu nemovitostí


Pro financování nemovitosti v Chorvatsku existují různé možnosti. Můžete si vzít úvěr od chorvatské banky. Nebo hledat financování v zahraničí. Tyto možnosti je však třeba pečlivě zkoumat. Existují právní věci, na které si musíte dávat pozor.

Hypotéky od chorvatských bank
Banky v Chorvatsku nabízejí speciální úvěry na nemovitosti. Tyto úvěry můžete využít k nákupu nemovitosti v Chorvatsku. Existují různé podmínky jako úrokové sazby a doby splatnosti. Před uzavřením vše důkladně prověřte.

Zvážit zahraniční financování
Můžete také zvážit financování ze zahraničí. Ale i zde je důležité znát pravidla. Například zajištění může být jiné než u chorvatských úvěrů. V takových případech je velmi doporučeno konzultovat s odborníky nebo bankéři.


Právní aspekty nákupu nemovitostí


Kdo chce koupit dům v Chorvatsku, musí dbát na právní záležitosti. Zvláště půda a lesy nelze koupit úplně jednoduše. Chorvati mají v tomto výhodu.

Omezení pro zemědělské a lesní pozemky
Cizinci potřebují pro nákup půdy zvláštní povolení. Toto povolení je k dispozici pouze ve zvláštních případech.

Dodržování stavebních předpisů a povolení
Při nákupu nemovitostí v Chorvatsku je třeba zkontrolovat mnoho stavebních povolení. Byt nebo dům někdy potřebují úpravy. S tím pomůže právník specializovaný na stavební právo.


FAQ


Jaké výhody nabízí Chorvatsko jako místo pro nemovitosti?
Chorvatsko má co nabídnout mnoha lidem. Patří sem krásné pláže a čisté moře. Krajina je také rozmanitá. Politická situace a klima jsou stabilní. K tomu přicházejí nízké životní náklady. Ty dělají zemi zajímavou pro obyvatele i turisty.

Jaké typy nemovitostí jsou v Chorvatsku k dispozici?
Chorvatsko nabízí mnoho typů nemovitostí. Například moderní apartmány nebo tradiční domy. Také jsou k dispozici exkluzivní vily s výhledem na moře. Každý si tam najde něco vhodného.

V jakých regionech Chorvatska je trh s nemovitostmi zvláště zajímavý?
V Istrii, Kvarnerském zálivu a Dalmácii je trh silný. Města jako Split, Opatija a Dubrovnik přitahují mnoho kupců nemovitostí.

Jaký je vývoj cen nemovitostí v Chorvatsku?
Ceny se liší podle lokality. Nejvyšší ceny najdete ve městech jako Split a Dubrovnik. Kvarnerský záliv a Severní Dalmácie jsou levnější. Za výhled na moře si připlatíte.

Jaké podmínky musí splnit cizinci pro nákup nemovitostí v Chorvatsku?
Občané EU mohou v Chorvatsku nakupovat nemovitosti. Musí však mít chorvatské daňové číslo.

Jaký je průběh nákupu nemovitostí v Chorvatsku?
Vše začíná prohlídkou a ujasněním všech detailů. Poté se sjedná předběžná smlouva a zaplatí se záloha. Před uzavřením je kupní smlouva notářsky ověřena.

Jaké dokumenty jsou potřebné pro kupní smlouvu?
Pro kupní smlouvu potřebujete několik dokumentů. Například cestovní pas, doklad o OIB a výpis z katastru nemovitostí. Musí se také prokázat, že nemovitost je bez dluhů. Nelze opomenout ani energetický štítek.

Jaké další náklady vznikají při nákupu nemovitostí v Chorvatsku?
Kromě kupní ceny vznikají další náklady. Patří sem 3% daň z nákupu, provize makléřů a notářské poplatky. Také soudní poplatky, právníci a překladatelé mohou stát peníze.

Na co si dávat pozor při nákupu nemovitostí v Chorvatsku?
Je důležité předem vše dobře zkontrolovat. K tomu byste měli konzultovat místní odborníky. Ti se zaměří na legalitu a možné povolení. Také zvažte vývoj hodnoty nemovitosti, což je rozhodující.

Jak mohou být prováděny renovace nemovitostí v Chorvatsku?
Tradiční materiály často zachovávají kouzlo. Najmutí místních řemeslníků může snížit náklady. Důležité je plánovat renovace od začátku.

Jaké možnosti financování jsou k dispozici pro nákup nemovitostí v Chorvatsku?
Můžete získat úvěry od chorvatských bank. Také zahraniční financování je možné. Je však důležité je pečlivě zkoumat.

Existují právní omezení při nákupu nemovitostí v Chorvatsku?
Občané EU mohou nakupovat většinu nemovitostí. Nemohou však získat zemědělské pozemky. Pouze stavební pozemky a nemovitosti jsou povoleny.

DŮM NA PRODEJ

Grad

220.000 €