VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Výnosnost nájmu v Chorvatsku

Chorvatsko je stále populárnější destinací nejen pro turisty, ale i pro investory, kteří hledají výnosné příležitosti v oblasti nemovitostí. Výnosnost nájmu v Chorvatsku je ovlivněna řadou faktorů, včetně daňové zátěže, nákladů na údržbu, průměrných cen dlouhodobých a krátkodobých pronájmů. V tomto článku se podíváme na všechny důležité aspekty, které je třeba zvážit při investování do nemovitostí v Chorvatsku.

Daňová zátěž při pronájmu nemovitostí v Chorvatsku

Jedním z klíčových faktorů, které ovlivňují výnosnost nájmu v Chorvatsku, je daňová zátěž. Pronajímání nemovitostí je v Chorvatsku zdaněno na úrovni jednotlivce i firmy.
  • Daň z příjmu: Příjmy z pronájmu podléhají dani z příjmu, která je odstupňovaná podle výše příjmů. V roce 2024 se daň z příjmu z pronájmu pohybuje mezi 10 % až 30 % v závislosti na výši ročního příjmu.
  • Daň z přidané hodnoty (DPH): Pronajímatelé, se musí registrovat k DPH, která činí 25 %. Tato daň se však vztahuje především na krátkodobé pronájmy, i když existují výjimky, které registraci nevyžadují
  • Místní daně: Některé obce také ukládají místní daně z pronájmu, které se mohou lišit v závislosti na lokalitě.
Daňová zátěž je důležitým aspektem, který ovlivňuje čistý výnos z pronájmu a měl by být pečlivě zvažován při kalkulaci celkové výnosnosti.

Náklady na údržbu nemovitosti

Udržování nemovitosti v dobrém stavu je nezbytné pro zajištění trvalého příjmu z pronájmu, ať už se jedná o dlouhodobý či krátkodobý pronájem. Průměrné roční náklady na údržbu nemovitosti v Chorvatsku se liší podle typu a velikosti nemovitosti:
  • Údržba bytu: V případě apartmánů nebo menších bytových jednotek se průměrné náklady na údržbu pohybují kolem 1 000 až 3 000 EUR ročně.
  • Údržba rodinného domu: U větších domů, zejména těch s bazénem nebo rozsáhlým pozemkem, mohou náklady na údržbu dosahovat 5 000 až 10 000 EUR ročně. Zahrnují pravidelnou údržbu zahrady, bazénu, opravy a běžné náklady na energie.
Tyto náklady by měly být pečlivě zohledněny při výpočtu čistého výnosu z pronájmu.

Průměrné ceny dlouhodobého a krátkodobého pronájmu

Ceny pronájmu v Chorvatsku se značně liší podle regionu a typu pronájmu. Zatímco vnitrozemí nabízí levnější ceny, pobřežní oblasti, jako je Dalmácie nebo Istrie, zaznamenávají vyšší nájmy, zejména během turistické sezóny.
  • Dlouhodobý pronájem: Průměrné ceny dlouhodobého pronájmu se pohybují kolem 400 až 800 EUR měsíčně pro menší byty v závislosti na lokalitě. Rodinné domy mohou dosahovat cen mezi 800 až 1 500 EUR měsíčně.
  • Krátkodobý pronájem (sezónní turistický): Ceny krátkodobých pronájmů jsou výrazně vyšší, zejména v hlavní turistické sezóně. Během léta se ceny za týdenní pronájem menšího apartmánu u moře mohou pohybovat mezi 700 až 1 500 EUR. U větších nemovitostí nebo domů s bazénem mohou ceny dosahovat až 3 000 EUR za týden.
Rozdíly mezi dlouhodobým a krátkodobým pronájmem jsou značné a je důležité zvažovat sezónní charakter příjmů, zejména pokud se zaměřujete na turistické pronájmy.

Jaká je tedy výnosnost nájmu v Chorvatsku?

Výnosnost nájmu v Chorvatsku závisí na několika klíčových faktorech – od daňové zátěže a nákladů na údržbu až po ceny pronájmu a lokalitu nemovitosti. Pro investory je důležité pečlivě zvážit všechny tyto aspekty a provést důkladnou analýzu, aby maximalizovali své výnosy.

Pokud hledáte vysokou výnosnost, turistické pronájmy mohou být velmi atraktivní díky vysokým sezónním cenám. Na druhé straně, dlouhodobý pronájem poskytuje stabilnější příjem s nižšími výkyvy. Důležitou roli hraje také výběr lokality – pobřežní oblasti obecně nabízejí vyšší potenciál výnosů než vnitrozemí.

Při investování do nemovitostí v Chorvatsku je klíčové nejen pochopit aktuální tržní podmínky, ale také zvážit budoucí trendy a rizika, aby bylo možné dosáhnout co nejvyšší výnosnosti nájmu.