VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Daň z nemovitosti 2025

Ministerstvo hospodářství: Zvažovaná daň z nemovitostí a vnitrostranické volby. Ministr hospodářství Ante Šušnjar nedávno poskytl rozhovor pro Dnevnik Nove TV, kde se věnoval aktuálním otázkám týkajícím se plánované daňové reformy, konkrétně daně z nemovitostí, a také blížícím se vnitrostranickým volbám v Domovinském hnutí.

Daň z nemovitostí: Pouze návrh, ne skutečnost

V souvislosti s otázkami o možném zdanění druhé nemovitosti ministr Šušnjar zdůraznil, že se jedná zatím pouze o návrh. „Tento návrh musí projít řadou kroků, včetně veřejného konzultace a několika čtení v parlamentu, než bude možné jej realizovat,“ uvedl ministr. Reagoval také na spekulace o zdanění druhých nemovitostí a upozornil, že není jasné, odkud se tyto informace vzaly.

Ministr dále poukázal na problém nevyužitých nemovitostí, který negativně ovlivňuje trh s nájemním bydlením. „Máme velké množství prázdných nemovitostí, což činí dlouhodobý pronájem neúnosným. Musíme najít rovnováhu mezi ochranou investic občanů a efektivním využitím dostupných nemovitostí,“ uvedl Šušnjar.

Rozlišení mezi investicemi do nemovitostí

Další klíčovou otázkou je, zda bude stát rozlišovat mezi jednotlivými vlastníky nemovitostí. Šušnjar zdůraznil, že je nutné vytvořit rozdíl mezi lidmi, kteří vlastní dvě nemovitosti, a těmi, kteří investovali do dvaceti. „Pokud někdo investoval do dvaceti nemovitostí a tím podpořil ekonomiku, musíme najít způsob, jak tuto aktivitu ocenit, místo toho, abychom ji trestali,“ řekl ministr.

Vnitrostranické volby: Transparentnost a stabilita

Šušnjar také odpověděl na otázky týkající se nadcházejících vnitrostranických voleb v Domovinském hnutí, které se mají konat zítra. Zdůraznil, že Domovinské hnutí je spolehlivým partnerem ve vládě, což se projevuje i v pozitivních ekonomických ukazatelích, jako je růst HDP a pokles inflace.

Ministr odmítl jakékoliv spekulace o manipulaci ve volbách a uvedl, že volby budou maximálně transparentní. „Na volbách bude přítomno 103 pozorovatelů, kteří zajistí jejich regulérnost,“ ujistil. Odmítl také tvrzení, že by měl vystoupit ze strany v případě, že by jeho frakce ve volbách prohrála. „Toto není válka, ale soutěž. Pokud prohrajeme, budeme o situaci diskutovat a hledat nejlepší řešení pro budoucnost strany,“ dodal Šušnjar.

Ministr Šušnjar věří, že Domovinské hnutí zůstane po volbách stabilní a konstruktivní silou v chorvatské politice. „Nemám strach z poklesu podpory voličů, věřím v naši vizi a naše hodnoty,“ uzavřel rozhovor.