VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Porez na nekretnine 2025

Ministarstvo gospodarstva: Razmatrani porez na nekretnine i unutarstranački izbori. Ministar gospodarstva Ante Šušnjar nedavno je dao intervju za Dnevnik Nove TV, gdje je govorio o aktualnim pitanjima vezanim uz planiranu poreznu reformu, konkretno porez na nekretnine, kao i o nadolazećim unutarstranačkim izborima u Domovinskom pokretu.

Porez na nekretnine: Samo prijedlog, a ne stvarnost

U vezi s pitanjima o mogućem oporezivanju druge nekretnine ministar Šušnjar je naglasio da se radi za sada samo o prijedlogu. „Ovaj prijedlog mora proći niz koraka, uključujući javnu raspravu i nekoliko čitanja u saboru, prije nego što bude moguće njegovu provedbu,“ rekao je ministar. Također je odgovorio na spekulacije o oporezivanju drugih nekretnina i istaknuo da nije jasno odakle dolaze te informacije.

Ministar je dalje ukazao na problem neiskorištenih nekretnina, koji negativno utječe na tržište najma stanova. „Imamo velik broj praznih nekretnina, što čini dugoročni najam neodrživim. Moramo pronaći ravnotežu između zaštite ulaganja građana i učinkovitog korištenja dostupnih nekretnina,“ rekao je Šušnjar.

Razlikovanje između ulaganja u nekretnine

Još jedno ključno pitanje je hoće li država razlikovati između pojedinačnih vlasnika nekretnina. Šušnjar je naglasio da je potrebno napraviti razliku između ljudi koji posjeduju dvije nekretnine i onih koji su uložili u dvadeset. „Ako je netko uložio u dvadeset nekretnina i na taj način podržao gospodarstvo, moramo pronaći način da tu aktivnost cijenimo, umjesto da je kaznimo,“ rekao je ministar.

Unutarstranački izbori: Transparentnost i stabilnost

Šušnjar je također odgovorio na pitanja vezana uz nadolazeće unutarstranačke izbore u Domovinskom pokretu, koji se trebaju održati sutra. Naglasio je da je Domovinski pokret pouzdan partner u vladi, što se očituje i u pozitivnim ekonomskim pokazateljima, kao što su rast BDP-a i pad inflacije.

Ministar je odbacio bilo kakve spekulacije o manipulaciji na izborima i izjavio da će izbori biti maksimalno transparentni. „Na izborima će biti prisutno 103 promatrača, koji će osigurati njihovu regularnost,“ uvjerio je. Odbacio je i tvrdnje da bi trebao napustiti stranku u slučaju da njegova frakcija izgubi na izborima. „Ovo nije rat, već natjecanje. Ako izgubimo, razgovarat ćemo o situaciji i tražiti najbolje rješenje za budućnost stranke,“ dodao je Šušnjar.

Ministar Šušnjar vjeruje da će Domovinski pokret ostati stabilna i konstruktivna snaga u hrvatskoj politici nakon izbora. „Nemam strah od pada podrške birača, vjerujem u našu viziju i naše vrijednosti,“ zaključio je intervju.