VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Električni romobil i uvjeti u Hrvatskoj za 2024. godinu

Posljednjih godina električni romobili postali su vrlo popularno prijevozno sredstvo širom svijeta, a Hrvatska nije iznimka. S rastućom popularnošću ovih ekoloških vozila, međutim, dolaze i novi propisi i zakoni koji imaju za cilj osigurati sigurnost kako vozača, tako i drugih sudionika u prometu. U ovom članku ćemo pogledati trenutne uvjete za vožnju električnog romobila u Hrvatskoj za 2024. godinu.

Pravni okvir i registracija


Od 2024. godine u Hrvatskoj vrijede novi propisi koji se odnose na korištenje električnih romobila. Jedna od glavnih točaka je potreba za registracijom električnih romobila koji prelaze brzinu od 25 km/h ili imaju motor s snagom većom od 0,6 kW. Ovi romobili moraju biti registrirani kod nadležne vlasti, što uključuje i dodjelu registarskih oznaka.

Obvezna oprema


Električni romobili moraju biti opremljeni s nekoliko sigurnosnih značajki:
- Svjetla: Prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo su obvezni. Bočni reflektori također se preporučuju za povećanje vidljivosti.
- Zvono ili sirena: Za upozoravanje drugih sudionika u prometu.
- Kočnice: Funkcionalne prednje i stražnje kočnice su nužne.
- Reflektori: Bijeli reflektori sprijeda i crveni straga.

Sigurnosni zahtjevi


Sljedeći zahtjevi uvedeni su kako bi se povećala sigurnost vozača:
- Kaciga: Obvezna za sve vozače mlađe od 18 godina. Za starije vozače kaciga je preporučljiva, ali nije obvezna.
- Reflektirajući elementi: Tijekom vožnje noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, vozači moraju nositi reflektirajuće prsluke ili trake.

Pravila vožnje


Električni romobili mogu se koristiti kako na biciklističkim stazama, tako i na cestama, ali s određenim ograničenjima:
- Biciklističke staze: Vožnja na biciklističkim stazama je preferirana i preporučljiva.
- Ceste: Na cestama je dozvoljena vožnja samo tamo gdje je ograničenje brzine niže od 50 km/h.
- Nogostupi: Vožnja po nogostupu je zabranjena, osim u situacijama kada je to izričito dozvoljeno prometnim znakovima.

Dobno ograničenje


Minimalna dob za vožnju električnog romobila u Hrvatskoj je 14 godina. Maloljetnici u dobi od 14-16 godina moraju imati i posebnu dozvolu koju dobivaju nakon završetka osnovnog tečaja sigurnosti.

Osiguranje


Operatori električnih romobila koji podliježu registraciji moraju imati obvezno osiguranje od odgovornosti. Za ostale romobile osiguranje nije obvezno, ali je preporučljivo.

KUĆA NA PRODAJU

Dubrovnik

1.780.000 €



Korištenje električnih romobila u Hrvatskoj u 2024. godini povezano je s nekoliko novih pravila i propisa koji imaju za cilj povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu. Poštivanjem ovih pravila, vozači mogu doprinijeti sigurnijem i ugodnijem kretanju u gradovima i izvan njih. Ako planirate odmor u Hrvatskoj i namjeravate koristiti električni romobil, pobrinite se da ste upoznati sa svim važećim propisima kako bi vaša vožnja bila ne samo zabavna, već i sigurna.