VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Povrat na najam u Hrvatskoj

Hrvatska je sve popularnija destinacija ne samo za turiste, već i za investitore koji traže isplative mogućnosti u sektoru nekretnina. Povrat na najam u Hrvatskoj ovisi o nizu čimbenika, uključujući porezno opterećenje, troškove održavanja, prosječne cijene dugoročnog i kratkoročnog najma. U ovom članku ćemo razmotriti sve bitne aspekte koje treba uzeti u obzir prilikom ulaganja u nekretnine u Hrvatskoj.

Porezno opterećenje pri najmu nekretnina u Hrvatskoj

Jedan od ključnih čimbenika koji utječu na povrat na najam u Hrvatskoj je porezno opterećenje. Iznajmljivanje nekretnina u Hrvatskoj podliježe porezima na razini pojedinca i tvrtke.
  • Porez na dohodak: Prihodi od najma podliježu porezu na dohodak, koji je progresivan ovisno o visini prihoda. U 2024. godini porez na dohodak od najma kreće se između 10% i 30%, ovisno o visini godišnjeg prihoda.
  • Porez na dodanu vrijednost (PDV): Iznajmljivači se moraju registrirati za PDV koji iznosi 25%. Međutim, ovaj porez se uglavnom odnosi na kratkoročne najmove, iako postoje iznimke koje ne zahtijevaju registraciju.
  • Lokalni porezi: Neke općine također nameću lokalne poreze na najam, koji mogu varirati ovisno o lokaciji.
Porezno opterećenje važan je aspekt koji utječe na neto povrat od najma i treba ga pažljivo razmotriti prilikom izračuna ukupne isplativosti.

Troškovi održavanja nekretnine

Održavanje nekretnine u dobrom stanju neophodno je za osiguranje stalnog prihoda od najma, bilo dugoročnog ili kratkoročnog. Prosječni godišnji troškovi održavanja nekretnine u Hrvatskoj razlikuju se ovisno o tipu i veličini nekretnine:
  • Održavanje stana: U slučaju apartmana ili manjih stambenih jedinica, prosječni troškovi održavanja kreću se između 1.000 i 3.000 EUR godišnje.
  • Održavanje obiteljske kuće: Kod većih kuća, posebno onih s bazenom ili prostranim zemljištem, troškovi održavanja mogu doseći od 5.000 do 10.000 EUR godišnje. To uključuje redovito održavanje vrta, bazena, popravke i uobičajene troškove energije.
Ove troškove treba pažljivo uzeti u obzir pri izračunu neto povrata od najma.

Prosječne cijene dugoročnog i kratkoročnog najma

Cijene najma u Hrvatskoj značajno variraju ovisno o regiji i tipu najma. Dok unutrašnjost nudi niže cijene, obalne regije poput Dalmacije ili Istre bilježe više najamnine, osobito tijekom turističke sezone.
  • Dugoročni najam: Prosječne cijene dugoročnog najma kreću se između 400 i 800 EUR mjesečno za manje stanove, ovisno o lokaciji. Obiteljske kuće mogu doseći cijene između 800 i 1.500 EUR mjesečno.
  • Kratkoročni najam (sezonski turistički): Cijene kratkoročnih najma su znatno više, osobito u glavnoj turističkoj sezoni. Tijekom ljeta, cijene tjednog najma manjeg apartmana na moru mogu se kretati između 700 i 1.500 EUR. Za veće nekretnine ili kuće s bazenom, cijene mogu doseći i do 3.000 EUR tjedno.
Razlike između dugoročnog i kratkoročnog najma su značajne i važno je razmotriti sezonski karakter prihoda, osobito ako se usmjeravate na turističke najmove.

Kakva je dakle povratnost najma u Hrvatskoj?

Povrat na najam u Hrvatskoj ovisi o nekoliko ključnih čimbenika – od poreznog opterećenja i troškova održavanja do cijena najma i lokacije nekretnine. Za investitore je važno pažljivo razmotriti sve ove aspekte i provesti temeljitu analizu kako bi maksimizirali svoje povrate.

Ako tražite visok povrat, turistički najam može biti vrlo atraktivan zbog visokih sezonskih cijena. S druge strane, dugoročni najam pruža stabilniji prihod s manjim oscilacijama. Važnu ulogu igra i izbor lokacije – obalne regije općenito nude veći potencijal povrata nego unutrašnjost.

Prilikom ulaganja u nekretnine u Hrvatskoj, ključno je ne samo razumjeti trenutne tržišne uvjete, već i razmotriti buduće trendove i rizike kako bi se postigao što veći povrat na najam.