VIŠE O HRVATSKIM NEKRETNINAMA
sve što trebate znati

Porezne promjene u Hrvatskoj

Kako će izmjene PDV-a i poreza na dohodak utjecati na ulaganja u hrvatske nekretnine

Marko Rakar, renomirani stručnjak za poreznu politiku, nedavno je gostovao u emisiji Novi dan na postaji N1, gdje je raspravljao o planiranom uvođenju poreza na nekretnine u Hrvatskoj. Fokusirao se na to kako će te promjene, posebno u području poreza na dodanu vrijednost (PDV) i poreza na dohodak, utjecati na tržište nekretnina i potencijalne investitore.

Uvođenje poreza na nekretnine u kontekstu EU

Rakar je podsjetio da je većina europskih zemalja već uvela porez na nekretnine te da se Hrvatska prilikom ulaska u Europsku uniju obvezala na implementaciju ove vrste poreza. Iako je u prošlosti bilo pokušaja njegovog uvođenja, aktualni koraci ukazuju na to da bi se to moglo zaista dogoditi. "Iako su pokušaji uvođenja ovog poreza već bili, čini se da je ovoga puta vjerojatnost realizacije veća. Međutim, trenutne najave ukazuju na to da se ide u pogrešnom smjeru, što može dovesti do neispunjavanja postavljenih ciljeva," izjavio je Rakar.

Kritika prijedloga za povrat PDV-a

Jedna od vladinih mjera o kojima se raspravljalo je prijedlog za povrat PDV-a pri kupnji nekretnine. Rakar je ovu mjeru označio kao "socijalističku" i neefikasnu, uspoređujući je s prethodnim programima poput APN-a (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama). "Ova ideja povrata PDV-a je nesustavna mjera koja zapravo ne pomaže kupcima, već subvencionira građevinski sektor. Takav pristup neće dovesti do smanjenja cijena nekretnina," naglasio je Rakar.

Izračun poreza na nekretnine na temelju vrijednosti

U mnogim europskim zemljama porez na nekretnine izračunava se na temelju tržišne vrijednosti nekretnine, a ne samo prema njezinoj veličini ili lokaciji. "Nema smisla oporezivati istom stopom kvadratni metar oronule kuće u Slavoniji i luksuzne vile u Dalmaciji blizu mora. Vrijednost nekretnine mora biti ključni faktor pri izračunu poreza kako bi se osigurala pravednost i efikasnost," objasnio je Rakar.

Porez na dohodak i njegova efikasnost

Prema Rakaru, porez na dohodak u Hrvatskoj oslabljen je brojnim izuzecima i olakšicama, što dovodi do situacije da većina radno aktivnih građana ovaj porez zapravo ne plaća. "Trenutni sustav poreza na dohodak je neefikasan i smanjuje fiskalni kapacitet države. Osim toga, to nas čini manje konkurentnima u usporedbi sa zemljama s kojima bismo se željeli uspoređivati," primijetio je.

Utjecaj na tržište nekretnina

Rakar je upozorio da bi povrat PDV-a mogao dovesti do daljnjeg rasta cijena nekretnina, slično kao što je bilo s programima APN-a. "Tom mjerom se zapravo subvencioniraju građevinske tvrtke, što može uzrokovati umjetno povećanje cijena. Kada završe programi poput NPOO-a (Nacionalni plan oporavka i otpornosti), prijeti opasnost da mnoge građevinske kompanije upadnu u financijske probleme," upozorio je.

Prazne stambene jedinice i tržište nekretnina

Procjenjuje se da u Hrvatskoj postoji oko 600.000 praznih stambenih jedinica, uglavnom u ruralnim područjima, što je posljedica iseljavanja stanovništva. "Političari često raspravljaju o praznim stanovima u velikim gradovima, ali stvarni problem je nefunkcionalno tržište nekretnina. Potrebno je osigurati da cijene nekretnina odražavaju stvarnu tržišnu vrijednost i da tržište bude dostupno potencijalnim kupcima," izjavio je Rakar.

Pranje novca putem nekretnina

Rakar je također upozorio na problem pranja novca u sektoru nekretnina. "Hrvatska postaje destinacija za legalizaciju nezakonito stečenih sredstava putem ulaganja u nekretnine. Neki investitori su spremni prihvatiti gubitak dijela vrijednosti nekretnine u zamjenu za legalizaciju svojih financija. Ovo je ozbiljan problem koji zahtijeva zakonodavnu intervenciju," istaknuo je.

Potrebne sustavne reforme

Za poboljšanje situacije na tržištu nekretnina i povećanje efikasnosti poreznog sustava, prema Rakaru, potrebno je postupno i sustavno rješavanje ključnih problema. "Država mora početi razmotavati pitanja vezana uz regulaciju najamnina, poreza i drugih povezanih područja. Bez toga neće doći do željenih promjena," rekao je.

Planirane porezne promjene u Hrvatskoj, posebno u području PDV-a i poreza na dohodak, mogu imati značajan utjecaj na tržište nekretnina. Stručnjaci poput Marka Rakara upozoravaju na mjere koje mogu dovesti do daljnjeg rasta cijena i destabilizacije tržišta. Za potencijalne investitore ključno je pratiti te promjene i razumjeti njihov utjecaj.

Ako razmišljate o ulaganju u nekretnine u Hrvatskoj, preporučujemo da konzultirate aktualne porezne propise i potražite stručni savjet. Naša platforma vam nudi najnovije informacije i profesionalnu podršku pri kupnji nekretnina u Hrvatskoj.
Za više informacija slobodno nas kontaktirajte ili posjetite našu web stranicu, gdje možete pronaći široku ponudu nekretnina i korisne savjete za investitore.