VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Daňové změny v Chorvatsku

Jak ovlivní úpravy DPH a daně z příjmu investice do chorvatských nemovitostí

Marko Rakar, renomovaný expert na daňovou politiku, nedávno vystoupil v pořadu Novi dan na stanici N1, kde diskutoval o plánovaném zavedení daně z nemovitosti v Chorvatsku. Zaměřil se na to, jak tyto změny, zejména v oblasti daně z přidané hodnoty (DPH) a daně z příjmu, ovlivní trh s nemovitostmi a potenciální investory.

Zavedení daně z nemovitosti v kontextu EU

Rakar připomněl, že většina evropských zemí již daň z nemovitosti zavedla a že Chorvatsko se při vstupu do Evropské unie zavázalo k implementaci tohoto typu daně. Přestože byly v minulosti pokusy o její zavedení, aktuální kroky naznačují, že by k tomu mohlo skutečně dojít. "Přestože pokusy o zavedení této daně již proběhly, zdá se, že tentokrát je pravděpodobnost realizace vyšší. Avšak současná oznámení naznačují, že se postupuje nesprávným směrem, což může vést k nenaplnění stanovených cílů," uvedl Rakar.

Kritika návrhu na vrácení DPH

Jedním z diskutovaných vládních opatření je návrh na vrácení DPH při nákupu nemovitosti. Rakar toto opatření označil za "socialistické" a neefektivní, srovnávaje jej s předchozími programy, jako je APN (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama). "Tato myšlenka vrácení DPH je nesystémové opatření, které ve skutečnosti nepomáhá kupujícím, ale dotuje stavební sektor. Takový přístup nepovede ke snížení cen nemovitostí," zdůraznil Rakar.

Výpočet daně z nemovitosti na základě hodnoty

V mnoha evropských zemích se daň z nemovitosti vypočítává na základě tržní hodnoty nemovitosti, nikoli pouze podle její velikosti nebo umístění. "Nemá smysl zdaňovat stejnou sazbou metr čtvereční zchátralého domu ve Slavonii a luxusní vilu v Dalmácii poblíž moře. Hodnota nemovitosti musí být klíčovým faktorem při výpočtu daně, aby byla zajištěna spravedlnost a efektivita," vysvětlil Rakar.

Daň z příjmu a její efektivita

Podle Rakara je daň z příjmu v Chorvatsku oslabena množstvím výjimek a úlev, což vede k situaci, kdy většina pracujících občanů tuto daň fakticky neplatí. "Současný systém daně z příjmu je neefektivní a snižuje fiskální kapacitu státu. Navíc nás to činí méně konkurenceschopnými ve srovnání se zeměmi, se kterými bychom se chtěli srovnávat," poznamenal.

Dopad na trh s nemovitostmi

Rakar upozornil, že vrácení DPH by mohlo vést k dalšímu růstu cen nemovitostí, podobně jako tomu bylo u programů APN. "Tímto opatřením se ve skutečnosti dotují stavební firmy, což může způsobit umělé navyšování cen. Až skončí programy jako NPOO (Národní plán obnovy a odolnosti), hrozí, že mnoho stavebních společností se dostane do finančních potíží," varoval.

Prázdné bytové jednotky a realitní trh

Existuje odhad, že v Chorvatsku je přibližně 600 000 prázdných bytových jednotek, převážně ve venkovských oblastech, což je důsledkem odlivu obyvatelstva. "Politici často diskutují o prázdných bytech ve velkých městech, ale skutečným problémem je nefunkční realitní trh. Je nezbytné zajistit, aby ceny nemovitostí odrážely reálnou tržní hodnotu a aby byl trh přístupný potenciálním kupujícím," uvedl Rakar.

Praní špinavých peněz prostřednictvím nemovitostí

Rakar také upozornil na problém praní špinavých peněz v sektoru nemovitostí. "Chorvatsko se stává destinací pro legalizaci nelegálně získaných prostředků prostřednictvím investic do nemovitostí. Někteří investoři jsou ochotni přijmout ztrátu části hodnoty nemovitosti výměnou za legalizaci svých financí. Toto je vážný problém, který vyžaduje legislativní zásah," zdůraznil.

Nutnost systémových reforem

Pro zlepšení situace na trhu s nemovitostmi a zvýšení efektivity daňového systému je podle Rakara nezbytné postupné a systematické řešení klíčových problémů. "Stát musí začít rozmotávat otázky týkající se regulace nájemného, daní a dalších souvisejících oblastí. Bez toho nedojde k žádoucím změnám," řekl.

Plánované daňové změny v Chorvatsku, zejména v oblasti DPH a daně z příjmu, mohou mít významný dopad na trh s nemovitostmi. Odborníci, jako je Marko Rakar, varují před opatřeními, která mohou vést k dalšímu růstu cen a destabilizaci trhu. Pro potenciální investory je klíčové sledovat tyto změny a porozumět jejich dopadům.

Pokud zvažujete investici do nemovitostí v Chorvatsku, doporučujeme konzultovat aktuální daňové předpisy a vyhledat odbornou radu. Naše platforma vám nabízí nejnovější informace a profesionální podporu při nákupu nemovitostí v Chorvatsku.
Pro více informací nás neváhejte kontaktovat nebo navštivte naši webovou stránku, kde naleznete širokou nabídku nemovitostí a užitečných rad pro investory.