VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Zákaz klimatizací na fasádě v Chorvatsku

Od 1. ledna 2025 nabude v Chorvatsku účinnosti nový zákon o správě a údržbě budov, který přinese řadu zásadních změn a omezení, jež budou mít přímý dopad na vlastníky nemovitostí, správce budov i firmy provádějící stavební práce. Tento zákon byl předmětem intenzivní veřejné diskuse, zejména kvůli jeho dopadům na krátkodobý pronájem bytů a instalaci technických zařízení na fasády budov.

Jedním z nejvýznamnějších ustanovení nového zákona je povinnost získat souhlas 80 % spoluvlastníků budovy předtím, než bude možné pronajímat byt turistům nebo dělníkům. Tento požadavek má zabránit situacím, kdy by krátkodobý pronájem mohl negativně ovlivnit kvalitu bydlení ostatních obyvatel budovy. Pokud tento souhlas nebude získán, hrozí vlastníkům bytů pokuta ve výši od 2 000 do 10 000 eur. Toto opatření je vnímáno jako snaha státu podpořit dlouhodobý pronájem bytů a omezit nekontrolovaný růst krátkodobých pronájmů, který v posledních letech způsobil problémy zejména v turisticky atraktivních oblastech.

Další zásadní změnou je zákaz instalace klimatizací a satelitních antén na uliční fasády budov, pokud jsou viditelné z ulice. Tento zákaz má za cíl zlepšit estetický vzhled městských budov a zabránit nekontrolovanému umisťování technických zařízení, která mohou narušovat vzhled budovy a celkový dojem z městské zástavby. Spoluvlastníci, kteří tento zákaz poruší, mohou být pokutováni částkou od 1 000 do 5 500 eur, přičemž vyšší pokuty až do výše 10 000 eur mohou být uděleny firmám, které tyto instalace provádějí.

Zákon také zpřísňuje pravidla pro úpravy budov, jako je uzavírání balkonů, lodžií nebo teras. Tyto úpravy budou možné pouze se souhlasem spoluvlastníků a příslušných úřadů. V opačném případě hrozí vysoké pokuty nejen pro majitele bytů, ale i pro firmy, které tyto práce provedou. Tento krok má zabránit nekontrolovaným stavebním zásahům, které by mohly ohrozit stabilitu budovy nebo poškodit její vzhled.

Pokuty se budou vztahovat i na spoluvlastníky, kteří neumožní správci budovy nebo jeho zástupci vstup do svých jednotek za účelem údržby společných částí budovy nebo odstranění závad. Neumožnění přístupu může být potrestáno pokutou až do výše 5 500 eur. Tento předpis má zajistit, aby byly společné prostory budov udržovány v dobrém stavu a aby byly závady, které by mohly způsobit škodu, rychle odstraněny.

Zákon se také zabývá povinností pojištění budov. Pokud spoluvlastníci nezajistí pojištění budovy, mohou čelit pokutám ve výši 1 000 až 2 000 eur. Cílem tohoto ustanovení je zajistit, aby byly všechny budovy pojištěny proti možným škodám, čímž se sníží riziko finančních ztrát pro všechny vlastníky.

Je důležité zdůraznit, že zákon není retroaktivní. To znamená, že se nebude vztahovat na již existující instalace klimatizací, antén nebo uzavřené balkony, ale bude platit pouze pro nové instalace a úpravy provedené po jeho účinnosti. Tento aspekt zákona byl zvláště zdůrazněn s cílem zabránit zmatkům a dodatečným nákladům pro vlastníky, kteří již investovali do těchto úprav.

Podle místopředsedy vlády a ministra územního plánování, výstavby a státního majetku Branka Bačiće nový zákon rovněž usnadní instalaci výtahů a renovaci fasád v budovách, přičemž stát bude tyto projekty částečně spolufinancovat. Zákon zavádí povinnost pro budovy přijmout roční program údržby společných částí, nebo víceletý program údržby a správy budovy. Pokud tento program nebude přijat, budou spoluvlastníci nuceni hradit rezervu ve výši pětinásobku minimální společné rezervy.

Tento zákon je tedy komplexní reakcí na potřebu regulace správy a údržby budov v Chorvatsku, přičemž klade důraz na estetiku, bezpečnost a odpovědnost spoluvlastníků i firem. Jeho zavedení bude znamenat zásadní změnu v přístupu k údržbě budov a využívání bytových prostor v zemi.