VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

ceny nemovitostí v Chorvatsku

V Ninu se 25. června 2024, uskutečnila tisková konference zaměřená na projekt „Zlepšení vodohospodářské infrastruktury aglomerace Nin – Privlaka – Vrsi“. Tento projekt, který zahrnuje město Nin a obce Privlaka a Vrsi, je spolufinancován z Fondu soudržnosti Evropské unie a směřuje ke zlepšení životních podmínek v regionu prostřednictvím modernizace vodovodní a kanalizační sítě.

Tiskové konference se zúčastnili významní představitelé projektu a místních samospráv. Mezi nimi byli ředitel společnosti Vodovod-Vir Hrvoje Bašić, inženýr společnosti Ivan Magaš a vedoucí komunálních záležitostí města Nin Jozo Mustać.

Významný pokrok navzdory výzvám

Hrvoje Bašić, ředitel společnosti Vodovod-Vir, na konferenci zdůraznil, že projekt čelil řadě výzev, včetně pandemie koronaviru a finančních potíží způsobených bankrotem správce. Přesto se podařilo projekt úspěšně dotáhnout téměř do konce. „Ještě zbývá vyřešit několik drobných úkolů, jako je připojení k elektrické síti a odstranění závad, které se vyskytly během výstavby,“ uvedl Bašić. Dodal, že po dokončení projektu bude vytvořeno více než 6000 přípojek na vodovodní a kanalizační síť, což přispěje k pokrytí více než 80 % oblasti.

Infrastruktura na dosah dokončení

Inženýr společnosti Vodovod-Vir Ivan Magaš zdůraznil, že se projekt blíží k závěru, přičemž většina prací na veřejném odvodnění a čerpacích stanicích je již hotova. Pouze několik úseků, včetně sanace asfaltu na silnicích a části pobřežní promenády v Zukvi, stále čeká na dokončení. Magaš upozornil na problém s výstavbou vysokonapěťového kabelu, který by mohl zpozdit připojení čerpacích stanic k elektrické síti. „Očekáváme, že se to vyřeší během léta, protože jde o projekt veřejného zájmu spolufinancovaný z evropských fondů,“ řekl.

Výzva k trpělivosti občanů

Vedoucí komunálních záležitostí města Nin Jozo Mustać poděkoval občanům za jejich trpělivost během realizace projektu a požádal je, aby vydrželi ještě několik měsíců, než bude vše hotovo. Zároveň vyzval občany, aby případné námitky k poškození budov nebo ulic hlásili včas, aby mohly být problémy řešeny co nejdříve.

Klíčový projekt pro region

Projekt, který byl zahájen v roce 2018, zahrnuje výstavbu 104 km kanalizační sítě, 34 čerpacích stanic, obnovu 31,6 km vodovodního potrubí a výstavbu čistírny odpadních vod s novým podmořským vývodem. Celková hodnota projektu přesahuje 53,8 milionu EUR, přičemž většina prostředků pochází z evropských fondů. Dokončení tohoto projektu je klíčové pro ochranu životního prostředí a rozvoj cestovního ruchu v oblasti, což přispěje k celkovému zlepšení kvality života obyvatel regionu. Zástupci projektu jsou optimističtí a očekávají, že zkušební provoz bude zahájen již letos v létě, což by bylo významným krokem k završení celého projektu.