VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Ceny pevného internetu v Chorvatsku 2024

Pevný internet v Chorvatsku, podobně jako v jiných evropských zemích, je klíčovou infrastrukturou pro domácnosti i podniky. Vývoj cen této služby závisí na několika faktorech, mezi které patří poskytovatelé služeb, typ technologie, rychlost připojení a lokalita.

Poskytovatelé služeb

Na chorvatském trhu dominují tři hlavní poskytovatelé pevného internetu: Hrvatski Telekom, A1 Croatia a Optima Telekom. Tito poskytovatelé nabízejí širokou škálu balíčků, které kombinují internet, televizi a telefonní služby. Kromě těchto dominantních hráčů existují také alternativní poskytovatelé, kteří nabízejí různé formy připojení, jako je bezdrátový internet.

Typ technologie

Technologie používané k poskytování pevného internetu v Chorvatsku zahrnují DSL, optické vlákno (FTTH), kabelový internet a bezdrátové připojení. Nejmodernější a nejrychlejší možnosti poskytuje optické vlákno, které je však dostupné především ve větších městech a hustě osídlených oblastech. DSL a kabelový internet jsou rozšířené po celé zemi, avšak jejich rychlost a kvalita mohou být variabilní. Bezdrátový internet je zajímavou alternativou zejména v oblastech, kde není dostupná tradiční pevná infrastruktura.

Alternativní poskytovatelé a bezdrátový internet

Alternativní poskytovatelé pevného internetu, jako je Terrakom, Iskon Internet a Amis Telekom, nabízejí různé druhy připojení, včetně bezdrátového internetu. Bezdrátový internet využívá technologie jako Wi-Fi, LTE a mikrovlnné spojení k poskytování širokopásmového připojení v oblastech, kde je budování kabelové infrastruktury finančně nebo technicky náročné. Tento typ připojení je oblíbený zejména ve venkovských a odlehlých oblastech, kde může být tradiční připojení méně dostupné. Bezdrátové připojení se může vyznačovat nižší rychlostí a stabilitou v porovnání s optickým vláknem, avšak představuje životaschopnou možnost pro uživatele, kteří nemají přístup k tradičním formám pevného internetu. Ceny za bezdrátové připojení se pohybují podobně jako u tradičních forem, a to v rozmezí 20 až 40 EUR měsíčně, v závislosti na poskytovateli a nabízené rychlosti.

Rychlost připojení

Ceny pevného internetu se také odvíjejí od rychlosti připojení. Standardní balíčky nabízejí rychlosti od 10 Mbps do 100 Mbps. Vyšší rychlosti, například 500 Mbps nebo 1 Gbps, jsou dostupné hlavně prostřednictvím optických sítí a jsou cenově náročnější. Průměrné měsíční náklady na pevné připojení k internetu se pohybují od 20 do 40 EUR) v závislosti na rychlosti a poskytovateli.

Rodíly v lokalitách

Cena pevného internetu může výrazně kolísat v závislosti na lokalitě. V městských oblastech, kde je konkurence mezi poskytovateli vyšší a infrastruktura pokročilejší, jsou ceny obvykle nižší. Naopak ve venkovských oblastech, kde je výběr poskytovatelů omezený a infrastruktura méně rozvinutá, mohou být ceny vyšší.

DŮM NA PRODEJ

Privlaka

850.000 €



Mobilní internet v Chorvatsku

V posledních letech se mobilní internet stal důležitou alternativou k pevnému připojení. Poskytovatelé jako Hrvatski Telekom, A1 Croatia a Tele2 nabízejí různé tarify s datovými balíčky pro mobilní připojení. Rychlý rozvoj sítí 4G a implementace 5G technologie výrazně zvýšily dostupnost a kvalitu mobilního internetu v Chorvatsku. Ceny za mobilní internet se liší podle objemu dat, rychlosti připojení a zahrnutých služeb. Průměrně se měsíční náklady na mobilní internet pohybují od 13 do 27 EUR, přičemž některé tarify nabízejí neomezené datové balíčky, což činí mobilní internet atraktivní volbou pro mnoho uživatelů.

Mobilní internet tak představuje nejen doplněk k pevnému připojení, ale i plnohodnotnou alternativu, zvláště v oblastech, kde je infrastruktura pevného internetu nedostatečně rozvinutá. Díky neustálému technologickému pokroku a zvyšující se dostupnosti rychlých mobilních sítí se očekává, že význam mobilního internetu bude i nadále růst.