VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Poplatky za televizi v Chorvatsku

Poplatky za televizní přijímač v Chorvatsku: Právní rámec, povinnosti a odpovědnost

V Chorvatsku je placení poplatků za televizní přijímač (tzv. RTV poplatky) regulováno zákonem a vztahuje se na všechny domácnosti, které vlastní televizní přijímač nebo jiné zařízení schopné přijímat televizní signál. Tento poplatek je klíčovým zdrojem financování pro veřejnoprávního vysílatele, Hrvatska radiotelevizija (HRT), který je odpovědný za poskytování veřejné služby v oblasti rozhlasového a televizního vysílání.

Právní základ a výše poplatku

Podle zákona o HRT je každá domácnost, která vlastní zařízení umožňující příjem televizního signálu, povinna platit měsíční poplatek. Tento poplatek činí 10,62 EUR za měsíc, a platí se i v případě, že zařízení není aktivně používáno k příjmu televizního vysílání.

Kdo je povinen platit poplatek?

Primární odpovědnost za úhradu poplatku nese majitel nemovitosti v Chorvatsku, ve které je televizní přijímač umístěn. V případě, že nemovitost je pronajímána, může být otázka placení poplatku předmětem smlouvy mezi vlastníkem (pronajímatelem) a nájemníkem. Nicméně, pokud není ve smlouvě stanoveno jinak, platí obecné pravidlo, že odpovědnost za úhradu poplatku nese osoba, která televizní přijímač aktivně užívá, tedy nájemník.

Pokud nájemník a pronajímatel uzavřou nájemní smlouvu, ve které je specifikováno, že nájemník bude hradit RTV poplatky, nájemník tímto přebírá odpovědnost za pravidelné úhrady. Pokud taková ujednání neexistují, nájemník by měl být informován o povinnosti platit tento poplatek.

Výjimky a možnosti úlev

Existují určité výjimky, které mohou zmírnit finanční zátěž spojenou s placením RTV poplatků:
- Sociální výjimky: Osoby s nízkými příjmy, osoby se zdravotním postižením nebo jiné sociálně znevýhodněné skupiny mohou být osvobozeny od placení poplatku nebo mohou získat slevu. Tyto úlevy se však nevztahují automaticky a je nutné o ně požádat prostřednictvím příslušných úřadů.
- Starší osoby: Osoby starší 60 let, které žijí samy nebo v malých domácnostech s nízkým příjmem, mohou požádat o snížení poplatku. Je však nutné splnit konkrétní podmínky stanovené zákonem.

Kontrola a vymáhání poplatků

Aby byla zajištěna spravedlnost a důslednost v placení poplatků, může HRT provádět kontroly v domácnostech. Tyto kontroly jsou zaměřeny na ověření, zda je v domácnosti umístěn televizní přijímač a zda je za něj řádně placen poplatek. V případě, že se zjistí porušení této povinnosti, může být domácnost vystavena pokutě, která se může vyšplhat až na několikanásobek dlužné částky.

Pokuty za neplacení mohou být pro domácnosti citelnou finanční zátěží, proto je důležité mít tuto povinnost na paměti a zajistit včasnou úhradu poplatku. Pokud je nájemník odpovědný za platbu, je vhodné tuto povinnost smluvně zakotvit, aby nedošlo k nedorozuměním mezi ním a pronajímatelem.

DŮM NA PRODEJ

Poreč

298.000 €



Placené televizní poplatky jsou v Chorvatsku povinné pro každou domácnost, která vlastní zařízení schopné přijímat televizní signál. Odpovědnost za platbu nese obvykle osoba, která zařízení užívá, což může být nájemník, pokud je to smluvně dohodnuto. Výjimky a slevy jsou dostupné pro určité sociální skupiny, ale musí být řádně uplatněny. Neplacení poplatků může mít za následek pokuty a právní postihy, proto je důležité tuto povinnost nezanedbat.

Správná a včasná platba RTV poplatků nejenže přispívá k financování kvalitního veřejnoprávního vysílání, ale také zajišťuje, že domácnosti plní své zákonné povinnosti bez zbytečných komplikací.