VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Údržba klimatizace před turistickou sezónou

S nadcházející turistickou sezónou v Chorvatsku se zvyšuje zájem o pronájmy nemovitostí. Pro vlastníky chorvatských nemovitostí je tak důležité zajistit, aby jejich objekty byly atraktivní pro turisty. Jedním z klíčových faktorů, který může výrazně ovlivnit úspěšnost pronájmu, je přítomnost klimatizace. V horkých letních měsících si hosté své ubytování bez klimatizace jednoduše nedokážou představit. Proto je nezbytné nejen klimatizaci mít, ale také se o ni správně starat. Co obnáší údržba klimatizace a jaké kroky by měli vlastníci nemovitostí podniknout, aby jejich klimatizace fungovala efektivně a spolehlivě?

Pravidelný servis a čištění klimatizace prodlužuje její životnost

Klimatizace, podobně jako každé jiné technické zařízení, vyžaduje pravidelnou údržbu. Pravidelnou údržbou zajistíte, že klimatizace funguje efektivně, ekonomicky a plní svou funkci. Pravidelná kontrola a čištění klimatizace mohou předejít závažným problémům, které by mohly vést k nákladným opravám.

Čištění filtru klimatizace je základ

Klimatizační jednotky nejen chladí nebo topí, ale také čistí vzduch. V prostředích s vyšší prašností, jako jsou domy s domácími zvířaty, místnosti s celoplošnými koberci, nebo nemovitosti v centrech měst a průmyslových oblastech, je třeba filtry kontrolovat častěji. Doporučuje se alespoň dvakrát ročně, ideálně na jaře a na podzim. Zanesené filtry zvyšují spotřebu energie a snižují účinnost systému.

Co zvládnete vlastními silami

Mnoho základních úkonů údržby klimatizace zvládnete sami. Každá klimatizace obsahuje filtr, který zachycuje prachové částice. Tento filtr lze snadno vyjmout a vyčistit podle návodu výrobce. Filtr můžete osprchovat vlažnou vodou, případně použít slabý jarový roztok, nebo ho vyčistit vysavačem. Po vyčištění filtr nainstalujte zpět a nezapomeňte také otřít vlhkým hadříkem celou jednotku, včetně venkovní jednotky.

Jak často měnit uhlíkové filtry

Kromě běžných filtrů může klimatizace obsahovat také uhlíkové filtry, které odstraňují pachy. Tyto filtry je nutné vyměnit přibližně jednou za půl roku, protože se nedají čistit. V některých klimatizacích se používají také speciální filtry, které omezují proudění organických látek, bakterií a alergenů. I tyto filtry je třeba pravidelně měnit.

Příklad špatné údržby

Pokud klimatizaci pravidelně neudržujete, může dojít k výraznému snížení její účinnosti. Klimatizace, která nebyla čištěna pět let, může fungovat jen na 5-10% své kapacity a vyžadovat zásah odborníka. V takovém případě je nutné celou vnitřní jednotku rozebrat a důkladně vyčistit. Proto je pravidelná údržba klíčová.

Odborný servis klimatizace

Kromě základní údržby, kterou zvládnete sami, je vhodné jednou až dvakrát ročně zajistit odborný servis klimatizace. Profesionální servis zahrnuje:

- Kompletní zkoušku funkčnosti a diagnostiku
- Vyčištění filtrů a kontrolu elektroinstalace
- Čištění venkovní i vnitřní jednotky chemickými prostředky
- Vyčištění odtokového potrubí a plastových částí
- Kontrolu a doplnění chladiva
- Kontrolu těsnosti chladicího okruhu a tlaku


Tyto úkony by měl provádět kvalifikovaný technik, aby byla zajištěna správná funkčnost a dlouhá životnost klimatizace.



DŮM NA PRODEJ

Labin

450.000 €



Pro vlastníky nemovitostí v Chorvatsku je zajištění funkční klimatizace klíčovým faktorem úspěšného pronájmu během turistické sezóny. Pravidelnou údržbou a odborným servisem můžete prodloužit životnost své klimatizace, udržet její efektivitu a zajistit, že vaši hosté budou s pobytem spokojeni. Nezapomeňte, že investice do údržby klimatizace je investicí do spokojenosti vašich hostů a tím i do úspěchu vašeho podnikání.