VÍCE O CHORVATSKÝCH NEMOVITOSTECH
vše, co potřebujete vědět

Fotovoltaická elektrárna v Chorvatsku 2024

Chorvatsko, s bohatým slunečním zářením a přímořskými oblastmi, nabízí potenciálně výhodné podmínky pro instalaci fotovoltaických elektráren. Nicméně, umístění těchto elektráren na nemovitostech v přímořských oblastech s sebou nese specifické výzvy. Tento článek analyzuje klady a zápory instalace fotovoltaických elektráren v přímořských oblastech Chorvatska, včetně ekonomických faktorů, dostupných dotací a náročnosti na údržbu vzhledem k podnebí a povětrnostním podmínkám.

Cena Energií

Cena elektřiny v Chorvatsku se pohybuje kolem 0,13 EUR za kWh pro domácnosti a 0,08 EUR za kWh pro průmyslové odběratele. Fotovoltaické elektrárny mohou generovat elektřinu za cenu nižší než 0,05 EUR za kWh, což činí jejich instalaci ekonomicky výhodnou investicí.

Dotace

Chorvatsko poskytuje různé formy podpory pro obnovitelné zdroje energie, včetně fotovoltaických systémů. Evropská unie prostřednictvím programu Horizon 2020 nabízí financování až do výše 70 % nákladů na instalaci fotovoltaických elektráren. Chorvatská vláda také nabízí dodatečné daňové úlevy a granty.

Přínosy

1. Vysoké množství slunečního záření: Přímorské oblasti Chorvatska mají průměrně 2600 až 3000 slunečních hodin ročně, což je ideální pro výrobu solární energie.
2. Ekonomická úspora: Investice do fotovoltaických systémů se může vrátit během 5-7 let díky nízkým provozním nákladům a stabilní produkci energie.
3. Ekologické přínosy: Snížení emisí skleníkových plynů a závislosti na fosilních palivech.
4. Stabilní produkce energie: Fotovoltaické systémy poskytují stabilní a předvídatelný výkon, což je výhodné pro plánování energetických potřeb.

Nevýhody

1. Klimatické podmínky: Slaný vzduch a vysoká vlhkost mohou urychlit korozi kovových částí a snížit účinnost solárních panelů. To zvyšuje náklady na údržbu a může zkrátit životnost zařízení.
2. Poryvy větru: Silné větry mohou způsobit mechanické poškození panelů a montážních konstrukcí. Instalace musí být robustní a odolná proti větru, což zvyšuje počáteční investiční náklady.
3. Náklady na údržbu: Vyšší frekvence údržby kvůli usazování solí a prachu na povrchu panelů, které snižují jejich účinnost. Potřebná pravidelná údržba zahrnuje čištění panelů a kontrolu jejich integrity.

Náročnost na údržbu

Fotovoltaické elektrárny v přímořských oblastech vyžadují specifická opatření kvůli korozivním účinkům slaného vzduchu a větrným podmínkám. Některé z opatření zahrnují:
1. Antikorozní ochrana: Použití speciálních antikorozních materiálů a nátěrů na kovové části.
2. Pravidelné čištění: Panelová pole musí být pravidelně čištěna od soli a prachu, což může být nákladné a časově náročné.
3. Pevné konstrukce: Konstrukce musí být navrženy tak, aby odolaly silným větrům, což zahrnuje použití robustních materiálů a pevnějších základů.

Umístění fotovoltaických elektráren v přímořských oblastech Chorvatska nabízí významné ekonomické a ekologické výhody díky vysokému množství slunečního záření a dostupným dotacím. Nicméně, tyto instalace vyžadují zvýšenou pozornost k údržbě a odolnosti proti nepříznivým klimatickým podmínkám, což může zvýšit celkové náklady. Při správném plánování a využití moderních technologií však mohou být fotovoltaické elektrárny v těchto oblastech dlouhodobě výnosnou a udržitelnou investicí.



APARTMÁN NA PRODEJ

Milna

165.000 €