VEČ O HRVAŠKIH NEPREMIČNINAH
vse, kar morate vedeti

Fotovoltačna elektrarna na Hrvaškem 2024

Hrvaška, z bogatim sončnim obsevanjem in obalnimi območji, ponuja potencialno ugodne pogoje za namestitev fotovoltaičnih elektrarn. Vendar pa postavitev teh elektrarn na nepremičninah v obalnih območjih prinaša specifične izzive. Ta članek analizira prednosti in slabosti namestitve fotovoltaičnih elektrarn v obalnih območjih Hrvaške, vključno z ekonomskimi dejavniki, razpoložljivimi subvencijami in zahtevnostjo vzdrževanja glede na podnebje in vremenske razmere.

Cena Energije

Cena elektrike na Hrvaškem se giblje okoli 0,13 EUR na kWh za gospodinjstva in 0,08 EUR na kWh za industrijske uporabnike. Fotovoltaične elektrarne lahko proizvajajo elektriko po ceni, nižji od 0,05 EUR na kWh, kar njihovo namestitev naredi ekonomsko donosno naložbo.

Subvencije

Hrvaška ponuja različne oblike podpore za obnovljive vire energije, vključno s fotovoltaičnimi sistemi. Evropska unija prek programa Horizon 2020 ponuja financiranje do 70 % stroškov za namestitev fotovoltaičnih elektrarn. Hrvaška vlada prav tako ponuja dodatne davčne olajšave in subvencije.

Prednosti

1. Velika količina sončne svetlobe: Obalna območja Hrvaške imajo povprečno 2600 do 3000 sončnih ur letno, kar je idealno za proizvodnjo sončne energije.
2. Ekonomski prihranek: Naložba v fotovoltaične sisteme se lahko povrne v 5-7 letih zaradi nizkih obratovalnih stroškov in stabilne proizvodnje energije.
3. Ekološke koristi: Zmanjšanje emisij toplogrednih plinov in odvisnosti od fosilnih goriv.
4. Stabilna proizvodnja energije: Fotovoltaični sistemi zagotavljajo stabilno in predvidljivo zmogljivost, kar je koristno za načrtovanje energetskih potreb.

Pomanjkljivosti

1. Podnebni pogoji: Slan zrak in visoka vlažnost lahko pospešita korozijo kovinskih delov in zmanjšata učinkovitost sončnih panelov. To povečuje stroške vzdrževanja in lahko skrajša življenjsko dobo opreme.
2. Sunki vetra: Močni vetrovi lahko povzročijo mehanske poškodbe panelov in montažnih konstrukcij. Namestitev mora biti robustna in odporna proti vetru, kar povečuje začetne investicijske stroške.
3. Stroški vzdrževanja: Večja frekvenca vzdrževanja zaradi nalaganja soli in prahu na površini panelov, kar zmanjšuje njihovo učinkovitost. Potrebno je redno čiščenje panelov in pregled njihove integritete.

Zahtevnost vzdrževanja

Fotovoltaične elektrarne v obalnih območjih zahtevajo specifične ukrepe zaradi korozivnih učinkov slanega zraka in vetrovnih razmer. Nekateri ukrepi vključujejo:
1. Zaščita proti koroziji: Uporaba posebnih antikorozijskih materialov in premazov na kovinskih delih.
2. Redno čiščenje: Polja s paneli je treba redno čistiti od soli in prahu, kar je lahko drago in časovno zahtevno.
3. Trdne konstrukcije: Konstrukcije morajo biti zasnovane tako, da prenesejo močne vetrove, kar vključuje uporabo robustnih materialov in trdnejših temeljev.

Namestitev fotovoltaičnih elektrarn v obalnih območjih Hrvaške ponuja pomembne ekonomske in ekološke koristi zaradi velike količine sončne svetlobe in razpoložljivih subvencij. Vendar pa te namestitve zahtevajo večjo pozornost pri vzdrževanju in odpornosti proti neugodnim vremenskim razmeram, kar lahko poveča skupne stroške. Pri pravilnem načrtovanju in uporabi sodobnih tehnologij pa so lahko fotovoltaične elektrarne v teh območjih dolgoročno donosna in trajnostna naložba.



APARTMA NA PREDAJ

Bol

260.000 €