VEČ O HRVAŠKIH NEPREMIČNINAH
vse, kar morate vedeti

Apartmaji in stanovanja na Hrvaškem cena

Analiza in razvoj trga cen nepremičnin na Hrvaškem po prehodu iz kune na evro: Vpliv inflacije na hrvaške nepremičnine in primerjava z evropskimi prestolnicami

Trg nepremičnin na Hrvaškem, zlasti ob Jadranski obali, v zadnjih letih doživlja dramatične spremembe. Prehod s hrvaške kune na evro, ki se je zgodil v začetku leta 2023, skupaj z visoko inflacijo, je močno vplival na cene nepremičnin. Ta članek se osredotoča na temeljito analizo teh vplivov in primerjavo cen nepremičnin na Hrvaškem z drugimi evropskimi državami, kot sta Nemčija in Češka republika.

Prehod iz kune na evro: Makroekonomske posledice

Hrvaška je 1. januarja 2023 sprejela evro kot svojo nacionalno valuto, kar je bil pomemben mejnik v njeni gospodarski zgodovini. Ta korak je bil izveden z pričakovanjem, da bo stabiliziral gospodarstvo in prinesel večje zaupanje tujih vlagateljev. Vendar pa so kratkoročni učinki prehoda na evro vključevali povečanje inflacije, ki se je že v prejšnjih letih pospešila. Po podatkih Hrvaškega statističnega urada je inflacija med letoma 2020 in 2023 dosegla kumulativno rast 38 %, kar je delno posledica rasti cen energije in gradbenih materialov.

Vplivi na trg nepremičnin

Cene nepremičnin na Hrvaškem so neprekinjeno rasle od začetka pandemije COVID-19, prehod na evro in inflacija pa sta ta trend še pospešila. Ta rast je bila še posebej izrazita na obalnih območjih, kot so Zadar, Split in Makarska riviera, kjer so cene novih gradenj presegle ne samo inflacijo, temveč tudi rast povprečnih dohodkov. V obdobju 2020–2023 so cene novih gradenj narasle za več kot 50 %, kar daleč presega inflacijo in predstavlja nove izzive za potencialne kupce.



Primerjava z drugimi evropskimi trgi

Za boljše razumevanje razmer na Hrvaškem je koristno primerjati rast cen nepremičnin z drugimi evropskimi državami. Na primer, v Nemčiji, ki tradicionalno predstavlja stabilen trg nepremičnin, je prišlo do rasti cen nepremičnin za približno 25 % med letoma 2020 in 2023, kar je bistveno manj kot na Hrvaškem. Na primer, v Češki republiki, kjer trg nepremičnin prav tako doživlja dinamično rast, so se cene povečale za približno 30 % v istem obdobju. Ta razlika je posledica več dejavnikov, vključno z razlikami v lokalni gospodarski stabilnosti, dostopnosti zemljišč in stopnji tuje povpraševanja.

Povečano davčno breme in vplivi na domače prebivalstvo

Povečanje cen nepremičnin na Hrvaškem neposredno vpliva na dostopnost stanovanj za domače prebivalstvo. Povprečna cena stanovanja v glavnih obalnih mestih se zdaj giblje med 150.000 in 250.000 evrov, kar bistveno presega zmožnosti mnogih lokalnih prebivalcev, zlasti mladih družin. Ta trend je podoben tistemu, ki ga opažamo v metropolitanskih območjih, kot so Praga, Berlin, Pariz in druge evropske prestolnice, kjer so cene nepremičnin v središču mest praktično izrinile srednji razred v predmestja.

Prehod Hrvaške na evro, povezan z visoko inflacijo, je privedel do dramatičnega zvišanja cen nepremičnin, zlasti na obalnih območjih. Ta rast je v evropskem kontekstu ena najizrazitejših in predstavlja velik izziv tako za domače prebivalce kot za tuje vlagatelje. Primerjava s trgi, kot sta Nemčija in Češka republika, kaže, da je hrvaški trg izpostavljen izjemno velikim pritiskom, ki lahko dolgoročno vplivajo na dostopnost stanovanj in splošno gospodarsko stabilnost države.

V prihodnjih letih bo ključno spremljati, kako se bo hrvaški trg nepremičnin razvijal kot odziv na te spremembe, in ali se bo rast cen stabilizirala ali nadaljevala v dosedanjem trendu.