VEČ O HRVAŠKIH NEPREMIČNINAH
vse, kar morate vedeti

Razvoj cen nepremičnin Hrvaška 2024

Trg hrvaških nepremičnin nakazuje, da so cene nepremičnin leta 2023 dosegle svojo zgornjo mejo.

Vendar pa ostaja vprašanje, ali bodo padale in koliko leta 2024.
Tako kot v drugih državah EU veliko državljanov na Hrvaškem nima rešenega stanovanjskega vprašanja. Večina prebivalcev živi v najemnih stanovanjih, saj je nakup lastnega doma za večino mladih družin nedosegljiv. Krivdo nosijo nenehno naraščajoče obrestne mere, zaradi katerih je odločitev za nakup nepremičnine težka. Tisti, ki prodajajo, zlasti starejša stanovanja in apartmaje, zvišujejo cene na kvadratni meter, saj obstaja močna kupna moč iz tujine. Negotovost med državljani narašča, inflacija, povezana s prehodom na evro, pa dobesedno »požira« mesečne plače.

Ali bo leta 2024 prišlo do sprememb na trgu nepremičnin?

Hrvaška je leta 2023 zabeležila rast cen, ki je skoraj rekordna.

Velika rast cen v Varaždinu in Osijeku

Rast cen so predvsem zabeležile stanovanjske nepremičnine, še posebej stanovanja in hiše, predvsem pa tiste na obali, kjer predstavljajo velik del kupne moči.
Cene poslovnih nepremičnin niso narasle toliko kot cene stanovanj. Rast cen se nanaša predvsem na stanovanjske nepremičnine in to še posebej velja za Zagreb in obalo. Največje zvišanje je bilo v Osijeku, Čakovcu, Varaždinu, Zagrebu in na nekaterih drugih delih Hrvaške, ki so bili doslej v nekem smislu pozabljeni.

Gradbena zemljišča ostajajo privlačna.

Število prodanih zemljišč je naraslo, in sicer tako za investicijsko gradnjo kot za osebne potrebe.
Stanovanja imajo najvišje število prodaj v absolutnih številkah, kjer je povpraševanje največje, pri zemljiščih pa je situacija taka, da povpraševanje presega ponudbo, prav tako pri hišah. Ko gre za hiše, namenjene stalnemu bivanju, je povpraševanje večje od ponudbe.

Kaj nas čaka leta 2024

Na hrvaškem trgu nepremičnin se začenja pojavljati recesija, kar se kaže ne le na Hrvaškem, ampak zlasti na najpomembnejših trgih, kot sta Nemčija in Avstrija, kjer je bila nakupna in prodajna aktivnost leta 2023 dramatično nižja, in sicer za več kot 50 odstotkov.
Zaradi nenehnega dvigovanja obrestnih mer ni pričakovati večje rasti cen nepremičnin. Verjeten scenarij cenovnega razvoja v prihodnjem letu je zmanjšanje števila nakupno-prodajnih transakcij. Verjetno bo manj tujcev, ki bodo prihodnje leto na Hrvaškem kupili nepremičnino. To je eden od pokazateljev, zakaj cene ne bodo več rasle, saj so v tem trenutku dosegle svoje domnevno največje možno število.

HIŠA NA PREDAJ

Varaždin

199.000 €



Korekcija cen nepremičnin

Mnogi upajo na neko korekcijo cen. Možno je, da bo prišlo do določenih korekcij, vendar ne na celotnem trgu, temveč samo pri določenih nepremičninah, predvsem pri tistih, zgrajenih v preteklosti, ki so trenutno precenjene zaradi velikega povpraševanja, majhne ponudbe in ljudi, večinoma iz tujine, ki so hoteli za vsako ceno investirati v nepremičnine in so bili pripravljeni plačati astronomske vsote za nepremičnine, ki niso v skladu s tržno realnostjo. Te situacije bodo v prihodnjem obdobju in v prihodnjem letu manj pogoste. To pomeni določeno stabilizacijo cen na trgu nepremičnin.