VEČ O HRVAŠKIH NEPREMIČNINAH
vse, kar morate vedeti

Leto 2023 je prineslo nekaj neprijetnih presenečenj in nekatere so se dotaknile tudi naših denarnic. Vendar pa si na Hrvaškem lahko oddahnemo, saj je tu v primerjavi z drugimi državami zahodne in srednje Evrope, kljub prehodu na evro, prišlo le do minimalnega povišanja cen. Kaj pravzaprav mislimo?
Čeprav nekateri prerokujejo gospodarsko apokalipso na podlagi računov za kepico sladoleda v vrednosti 3 EUR ali pogovorov z „neprofitnimi“ agencijami, ki združujejo lastnike nastanitvenih objektov na obali, kjer turistov ni bilo, se zdi, da Hrvaška beleži vsaj zelo uspešno sezono.
V primerjavi s prejšnjimi leti smo zaznali rahlo povišanje cen, vendar ne dramatizirajmo zadeve za večerne novice. Novinarski kanali in družbena omrežja pogosto radi pretiravajo dogodke, kar lahko vodi v vtis, da odhod na Hrvaško pomeni vsaj najem hipoteke.

Pravi razvoj cen je lahko dejansko drugačen, kot se zdi na prvi pogled. Statistični podatki kažejo, da obstajajo precejšnje razlike v stopnji povišanja cen med posameznimi državami. Na primer, Češka, Nemčija ali Francija lahko beležijo višjo inflacijo kot Hrvaška. Paradoksalno gre za države, kjer se medijski prostor najbolj ukvarja z višanjem cen na Hrvaškem. Ta dejstvo lahko vpliva na precejšnje število potrošnikov, ki predstavljajo eno najštevilčnejših skupin turistov prav na Hrvaškem.
Medtem ko se cene v drugih državah Evrope dvigujejo za desetine odstotkov, se Hrvaška varno drži pod to mejo. Seveda tudi tu inflacija narašča za nekaj odstotkov, vendar to še ni razlog za paniko. Naše denarnice bodo to prenesle! Morda zveni nekoliko smešno, vendar ne pozabimo, da je gospodarstvo kompleksen in dolgoročen mehanizem, ki ni podvržen kratkoročnim nihanjem ali prevaram. Zato se ne pustimo zavesti medijskemu pompu. Resnica je, da je situacija na Hrvaškem še vedno bolj stabilna kot pri naših sosedih.
Hkrati pa je pomembno vedeti, da so nekatere nihanja cen posledica kratkoročnih dejavnikov, kot so sezonske spremembe, da, zaslužiti se mora. Ko pogledamo daljše obdobje, ugotovimo, da ni nobenih cenovnih anomalij. Če načrtujemo poletne počitnice ob Jadranu, torej ni treba vnaprej izprazniti bančnega računa. Hrvaška je še vedno čudovita in cenovno dostopna destinacija za vse turiste, popotnike, pa tudi vlagatelje. Na koncu lahko z mirnostjo rečemo, da povišanje cen na Hrvaškem ni katastrofa.

Če ste prebrali naš članek o „povišanju cen“ na Hrvaškem do sem, upamo, da smo vas pomirili, da smo se skupaj izognili gospodarskemu koncu sveta in da bodo naše denarnice še vedno mirno dihale tudi v glavni poletni sezoni.
Če imate nasprotne težave in ne veste, kako varno zaščititi svoje prihranke, preberite naš naslednji članek „ Nepremičnina kot investicija – deluje tudi na Hrvaškem“, kjer boste našli konkretne številke, povezane z aktualno gospodarsko situacijo. V razdelku „Kako kupiti nepremičnine na Hrvaškem oziroma kako postati rezident ob morju“ vam bomo poleg tega z veseljem svetovali, pomagali premagati jezikovne ovire ali nepoznavanje lokalnega okolja.