VEČ O HRVAŠKIH NEPREMIČNINAH
vse, kar morate vedeti

radarji Hrvaška 2024

Te dni se po vsej Hrvaški nameščajo nove stacionarne kamere za nadzor hitrosti. Te kamere so del širšega programa, namenjenega povečanju varnosti na cestah.

Več kot 500 lažnih in 175 pravih kamer

Po poročanju Danice gre za ohišja - pokrove kamer, od katerih je večina večinoma prazna, saj je ohišij več kot kamer. Kamere se redno premikajo, tako da vozniki nikoli ne vedo, katero ohišje je prazno in katero ne, kar povečuje učinkovitost tega ukrepa.

Do konca lanskega leta je bilo na cestah po vsej državi približno 360 ohišij za kamere in 115 kamer, ki so periodično nameščene na različnih lokacijah. Te dni se namešča približno 110 novih ohišij in približno 40 kamer, do konca leta pa bo dodanih še 40 ohišij in približno 20 kamer. Torej, do konca leta 2024 bo na Hrvaškem skupno približno 510 ohišij in 175 kamer.

Gre za kamere, ki poleg hitrosti beležijo tudi, ali voznik uporablja mobilni telefon med vožnjo oziroma, ali je pripet z varnostnim pasom. Ta ukrep je del širših prizadevanj za povečanje varnosti na cestah in zmanjšanje števila prometnih nesreč.

Nova ohišja so te dni nameščena na širšem območju Zagreba in Bjelovarja. Po neuradnih informacijah prihajajo tudi na območje Koprivniško-križevačke županije, kjer je trenutno skupno 18 ohišij.

Kazni za prekoračitev hitrosti

Na Hrvaškem so kazni za prekoračitev hitrosti stroge in lahko močno obremenijo voznikov denar. Kazni na Hrvaškem so razvrščene glede na stopnjo prekoračitve dovoljene hitrosti:

Prekoračitev hitrosti v naselju
  • do 10 km/h: kazen 30 EUR
  • 10-20 km/h: kazen 60 EUR
  • 20-30 km/h: kazen 130 EUR in 2 kazenski točki
  • 30-50 km/h: kazen 390-920 EUR, 3 kazenske točke in odvzem vozniškega dovoljenja za 3 mesece (v primeru drugega prekrška), za 6 mesecev (v primeru tretjega in vsakega naslednjega prekrška)
  • nad 50 km/h: kazen 1320-2650 EUR ali 60 dni zapora, 6 kazenskih točk in odvzem vozniškega dovoljenja za 6 mesecev (v primeru drugega prekrška), za 12 mesecev (v primeru tretjega in vsakega naslednjega prekrška)


HIŠA NA PREDAJ

Mandre

Cena na vprašanje



Prekoračitev hitrosti zunaj naselja
  • 10-30 km/h: kazen 60 EUR
  • 30-50 km/h: kazen 260 EUR
  • nad 50 km/h: kazen 660-1990 EUR, 3 kazenske točke in odvzem vozniškega dovoljenja za 3 mesece (v primeru drugega prekrška), za 6 mesecev (v primeru tretjega in vsakega naslednjega prekrška)


Poleg finančnih kazni se voznikom za resne prekrške lahko dodelijo tudi kazenske točke, ki lahko vodijo do začasnega ali trajnega odvzema vozniškega dovoljenja.

Namestitev novih stacionarnih kamer in radarjev je korak k povečanju varnosti na hrvaških cestah. Redno premikanje kamer med ohišji zagotavlja, da bodo vozniki vedno pozorni in bodo spoštovali prometne predpise. Dosledno spoštovanje omejitev hitrosti ne pomaga le preprečevati nesreč, ampak tudi varuje denarnice voznikov pred visokimi kaznimi.