VEČ O HRVAŠKIH NEPREMIČNINAH
vse, kar morate vedeti

Davčne spremembe na Hrvaškem

Kako bodo prilagoditve DDV in dohodnine vplivale na naložbe v hrvaške nepremičnine

Marko Rakar, priznani strokovnjak za davčno politiko, je nedavno nastopil v oddaji Novi dan na postaji N1, kjer je razpravljal o načrtovanem uvajanju davka na nepremičnine na Hrvaškem. Osredotočil se je na to, kako bodo te spremembe, zlasti na področju davka na dodano vrednost (DDV) in dohodnine, vplivale na trg nepremičnin in potencialne vlagatelje.

Uvedba davka na nepremičnine v kontekstu EU

Rakar je opozoril, da je večina evropskih držav že uvedla davek na nepremičnine in da se je Hrvaška ob vstopu v Evropsko unijo zavezala k implementaciji tega davka. Čeprav so v preteklosti že poskušali uvesti ta davek, trenutni ukrepi nakazujejo, da bi to lahko resnično uspelo. "Čeprav so bili poskusi uvedbe tega davka že izvedeni, se zdi, da je tokrat verjetnost realizacije večja. Vendar pa trenutna obvestila nakazujejo, da se postopa v napačno smer, kar lahko privede do nespolnitve zastavljenih ciljev," je dejal Rakar.

Kritika predloga o vračilu DDV

Eden izmed vladnih ukrepov, o katerem je bilo govora, je predlog o vračilu DDV pri nakupu nepremičnine. Rakar je ta ukrep označil kot "socialističen" in neučinkovit, ter ga primerjal s prejšnjimi programi, kot je APN (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama). "Ta ideja o vračilu DDV je nesistemski ukrep, ki v resnici ne pomaga kupcem, temveč subvencionira gradbeni sektor. Takšen pristop ne bo privedel do znižanja cen nepremičnin," je poudaril Rakar.

Izračun davka na nepremičnine na podlagi vrednosti

V mnogih evropskih državah se davek na nepremičnine izračunava na podlagi tržne vrednosti nepremičnine in ne le glede na njeno velikost ali lokacijo. "Nima smisla obdavčiti enako kvadratni meter propadle hiše v Slavoniji in luksuzne vile v Dalmaciji ob morju. Vrednost nepremičnine mora biti ključni dejavnik pri izračunu davka, da se zagotovi pravičnost in učinkovitost," je pojasnil Rakar.

Dohodnina in njena učinkovitost

Po Rakarjevem mnenju je dohodnina na Hrvaškem oslabljena s številnimi izjemami in olajšavami, kar vodi do situacije, ko večina delovno aktivnih državljanov tega davka dejansko ne plačuje. "Sedanji sistem dohodnine je neučinkovit in zmanjšuje fiskalno sposobnost države. Poleg tega nas to naredi manj konkurenčne v primerjavi z državami, s katerimi se želimo primerjati," je pripomnil.

Vpliv na trg nepremičnin

Rakar je opozoril, da bi vračilo DDV lahko povzročilo nadaljnjo rast cen nepremičnin, podobno kot pri programih APN. "S tem ukrepom se v resnici subvencionirajo gradbena podjetja, kar lahko povzroči umetno zviševanje cen. Ko bodo programi, kot je NPOO (Nacionalni načrt za okrevanje in odpornost), končani, obstaja tveganje, da bodo številna gradbena podjetja zašla v finančne težave," je opozoril.

Prazna stanovanja in nepremičninski trg

Ocenjuje se, da je na Hrvaškem približno 600.000 praznih stanovanj, večinoma na podeželskih območjih, kar je posledica odseljevanja prebivalstva. "Politiki pogosto razpravljajo o praznih stanovanjih v velikih mestih, vendar je pravi problem nefunkcionalen nepremičninski trg. Pomembno je zagotoviti, da cene nepremičnin odražajo dejansko tržno vrednost in da je trg dostopen potencialnim kupcem," je dejal Rakar.

Pranje denarja preko nepremičnin

Rakar je opozoril tudi na problem pranja denarja v sektorju nepremičnin. "Hrvaška postaja destinacija za legalizacijo nezakonito pridobljenih sredstev prek naložb v nepremičnine. Nekateri vlagatelji so pripravljeni sprejeti izgubo dela vrednosti nepremičnine v zameno za legalizacijo svojih financ. To je resen problem, ki zahteva zakonodajni poseg," je poudaril.

Potrebnost sistemskih reform

Za izboljšanje razmer na trgu nepremičnin in povečanje učinkovitosti davčnega sistema je po Rakarjevem mnenju potrebno postopno in sistematično reševanje ključnih težav. "Država mora začeti reševati vprašanja, povezana z regulacijo najemnin, davkov in drugih povezanih področij. Brez tega ne bo prišlo do zaželenih sprememb," je dejal.

Načrtovane davčne spremembe na Hrvaškem, zlasti na področju DDV in dohodnine, bi lahko imele pomemben vpliv na trg nepremičnin. Strokovnjaki, kot je Marko Rakar, opozarjajo na ukrepe, ki lahko privedejo do nadaljnje rasti cen in destabilizacije trga. Za potencialne vlagatelje je ključno spremljati te spremembe in razumeti njihov vpliv.

Če razmišljate o naložbi v nepremičnine na Hrvaškem, vam priporočamo, da se posvetujete z najnovejšimi davčnimi predpisi in poiščete strokovno svetovanje. Naša platforma vam ponuja najnovejše informacije in strokovno podporo pri nakupu nepremičnin na Hrvaškem.
Za več informacij nas kontaktirajte ali obiščite našo spletno stran, kjer boste našli široko ponudbo nepremičnin in koristne nasvete za vlagatelje.