VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Daňové změny v Chorvatsku

Ako ovplyvnia úpravy DPH a dane z príjmu investície do chorvátskych nehnuteľností

Marko Rakar, renomovaný expert na daňovú politiku, nedávno vystúpil v relácii Novi dan na stanici N1, kde diskutoval o plánovanom zavedení dane z nehnuteľnosti v Chorvátsku. Zameral sa na to, ako tieto zmeny, najmä v oblasti dane z pridanej hodnoty (DPH) a dane z príjmu, ovplyvnia trh s nehnuteľnosťami a potenciálnych investorov.

Zavedenie dane z nehnuteľnosti v kontexte EÚ

Rakar pripomenul, že väčšina európskych krajín už daň z nehnuteľnosti zaviedla a že Chorvátsko sa pri vstupe do Európskej únie zaviazalo k implementácii tohto typu dane. Napriek tomu, že v minulosti boli pokusy o jej zavedenie, aktuálne kroky naznačujú, že by k tomu mohlo skutočne dôjsť. "Napriek tomu, že pokusy o zavedenie tejto dane už prebehli, zdá sa, že tentoraz je pravdepodobnosť realizácie vyššia. Avšak súčasné oznámenia naznačujú, že sa postupuje nesprávnym smerom, čo môže viesť k nenaplneniu stanovených cieľov," uviedol Rakar.

Kritika návrhu na vrátenie DPH

Jedným z diskutovaných vládnych opatrení je návrh na vrátenie DPH pri kúpe nehnuteľnosti. Rakar toto opatrenie označil za "socialistické" a neefektívne, porovnávajúc ho s predchádzajúcimi programami, ako je APN (Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama). "Táto myšlienka vrátenia DPH je nesystémové opatrenie, ktoré v skutočnosti nepomáha kupujúcim, ale dotuje stavebný sektor. Takýto prístup nepovedie k zníženiu cien nehnuteľností," zdôraznil Rakar.

Výpočet dane z nehnuteľnosti na základe hodnoty

V mnohých európskych krajinách sa daň z nehnuteľnosti vypočítava na základe trhovej hodnoty nehnuteľnosti, nielen podľa jej veľkosti alebo umiestnenia. "Nemá zmysel zdaňovať rovnakou sadzbou meter štvorcový schátralého domu v Slavónii a luxusnú vilu v Dalmácii pri mori. Hodnota nehnuteľnosti musí byť kľúčovým faktorom pri výpočte dane, aby bola zaistená spravodlivosť a efektivita," vysvetlil Rakar.

Daň z príjmu a jej efektivita

Podľa Rakara je daň z príjmu v Chorvátsku oslabená množstvom výnimiek a úľav, čo vedie k situácii, keď väčšina pracujúcich občanov túto daň fakticky neplatí. "Súčasný systém dane z príjmu je neefektívny a znižuje fiškálnu kapacitu štátu. Navyše nás to robí menej konkurencieschopnými v porovnaní s krajinami, s ktorými by sme sa chceli porovnávať," poznamenal.

Dopad na trh s nehnuteľnosťami

Rakar upozornil, že vrátenie DPH by mohlo viesť k ďalšiemu rastu cien nehnuteľností, podobne ako tomu bolo u programov APN. "Týmto opatrením sa v skutočnosti dotujú stavebné firmy, čo môže spôsobiť umelé navyšovanie cien. Keď skončia programy ako NPOO (Národný plán obnovy a odolnosti), hrozí, že mnoho stavebných spoločností sa dostane do finančných problémov," varoval.

Prázdne bytové jednotky a realitný trh

Existuje odhad, že v Chorvátsku je približne 600 000 prázdnych bytových jednotiek, prevažne vo vidieckych oblastiach, čo je dôsledkom odlivu obyvateľstva. "Politici často diskutujú o prázdnych bytoch vo veľkých mestách, ale skutočným problémom je nefunkčný realitný trh. Je nevyhnutné zaistiť, aby ceny nehnuteľností odrážali reálnu trhovú hodnotu a aby bol trh prístupný potenciálnym kupujúcim," uviedol Rakar.

Pranie špinavých peňazí prostredníctvom nehnuteľností

Rakar tiež upozornil na problém prania špinavých peňazí v sektore nehnuteľností. "Chorvátsko sa stáva destináciou pre legalizáciu nelegálne získaných prostriedkov prostredníctvom investícií do nehnuteľností. Niektorí investori sú ochotní prijať stratu časti hodnoty nehnuteľnosti výmenou za legalizáciu svojich financií. Toto je vážny problém, ktorý si vyžaduje legislatívny zásah," zdôraznil.

Nutnosť systémových reforiem

Pre zlepšenie situácie na trhu s nehnuteľnosťami a zvýšenie efektivity daňového systému je podľa Rakara nevyhnutné postupné a systematické riešenie kľúčových problémov. "Štát musí začať rozmotávať otázky týkajúce sa regulácie nájomného, daní a ďalších súvisiacich oblastí. Bez toho nedôjde k žiaducim zmenám," povedal.

Plánované daňové zmeny v Chorvátsku, najmä v oblasti DPH a dane z príjmu, môžu mať významný dopad na trh s nehnuteľnosťami. Odborníci, ako je Marko Rakar, varujú pred opatreniami, ktoré môžu viesť k ďalšiemu rastu cien a destabilizácii trhu. Pre potenciálnych investorov je kľúčové sledovať tieto zmeny a porozumieť ich dopadom.

Ak zvažujete investíciu do nehnuteľností v Chorvátsku, odporúčame konzultovať aktuálne daňové predpisy a vyhľadať odbornú radu. Naša platforma vám ponúka najnovšie informácie a profesionálnu podporu pri nákupe nehnuteľností v Chorvátsku.
Pre viac informácií nás neváhajte kontaktovať alebo navštívte našu webovú stránku, kde nájdete širokú ponuku nehnuteľností a užitočných rád pre investorov.