VIAC O CHORVÁTSKYCH NEHNUTEĽNOSTIACH
všetko, čo potrebujete vedieť

Zákaz klimatizácií na fasáde v Chorvátsku

Od 1. januára 2025 nadobudne v Chorvátsku účinnosť nový zákon o správe a údržbe budov, ktorý prinesie množstvo zásadných zmien a obmedzení, ktoré budú mať priamy dopad na vlastníkov nehnuteľností, správcov budov a firmy vykonávajúce stavebné práce. Tento zákon bol predmetom intenzívnej verejnej diskusie, najmä kvôli jeho dopadom na krátkodobý prenájom bytov a inštaláciu technických zariadení na fasády budov.

Jedným z najvýznamnejších ustanovení nového zákona je povinnosť získať súhlas 80 % spoluvlastníkov budovy predtým, než bude možné prenajímať byt turistom alebo robotníkom. Tento požiadavok má zabrániť situáciám, kedy by krátkodobý prenájom mohol negatívne ovplyvniť kvalitu bývania ostatných obyvateľov budovy. Ak tento súhlas nebude získaný, hrozí vlastníkom bytov pokuta vo výške od 2 000 do 10 000 eur. Toto opatrenie je vnímané ako snaha štátu podporiť dlhodobý prenájom bytov a obmedziť nekontrolovaný rast krátkodobých prenájmov, ktorý v posledných rokoch spôsobil problémy najmä v turisticky atraktívnych oblastiach.

Ďalšou zásadnou zmenou je zákaz inštalácie klimatizácií a satelitných antén na uliční fasády budov, ak sú viditeľné z ulice. Tento zákaz má za cieľ zlepšiť estetický vzhľad mestských budov a zabrániť nekontrolovanému umiestňovaniu technických zariadení, ktoré môžu narúšať vzhľad budovy a celkový dojem z mestskej zástavby. Spoluvlastníci, ktorí tento zákaz porušia, môžu byť pokutovaní sumou od 1 000 do 5 500 eur, pričom vyššie pokuty až do výšky 10 000 eur môžu byť udelené firmám, ktoré tieto inštalácie vykonávajú.

Zákon tiež sprísňuje pravidlá pre úpravy budov, ako je uzatváranie balkónov, lodžií alebo terás. Tieto úpravy budú možné len so súhlasom spoluvlastníkov a príslušných úradov. V opačnom prípade hrozia vysoké pokuty nielen pre majiteľov bytov, ale aj pre firmy, ktoré tieto práce vykonajú. Tento krok má zabrániť nekontrolovaným stavebným zásahom, ktoré by mohli ohroziť stabilitu budovy alebo poškodiť jej vzhľad.

Pokuty sa budú vzťahovať aj na spoluvlastníkov, ktorí neumožnia správcovi budovy alebo jeho zástupcovi vstup do svojich jednotiek za účelom údržby spoločných častí budovy alebo odstránenia závad. Neumožnenie prístupu môže byť potrestané pokutou až do výšky 5 500 eur. Tento predpis má zabezpečiť, aby boli spoločné priestory budov udržiavané v dobrom stave a aby boli závady, ktoré by mohli spôsobiť škodu, rýchlo odstránené.

Zákon sa tiež zaoberá povinnosťou poistenia budov. Ak spoluvlastníci nezabezpečia poistenie budovy, môžu čeliť pokutám vo výške 1 000 až 2 000 eur. Cieľom tohto ustanovenia je zabezpečiť, aby boli všetky budovy poistené proti možným škodám, čím sa zníži riziko finančných strát pre všetkých vlastníkov.

Je dôležité zdôrazniť, že zákon nie je retroaktívny. To znamená, že sa nebude vzťahovať na už existujúce inštalácie klimatizácií, antén alebo uzavreté balkóny, ale bude platiť len pre nové inštalácie a úpravy vykonané po jeho účinnosti. Tento aspekt zákona bol obzvlášť zdôraznený s cieľom zabrániť zmätkom a dodatočným nákladom pre vlastníkov, ktorí už investovali do týchto úprav.

Podľa podpredsedu vlády a ministra územného plánovania, výstavby a štátneho majetku Branka Bačića nový zákon tiež uľahčí inštaláciu výťahov a renováciu fasád v budovách, pričom štát bude tieto projekty čiastočne spolufinancovať. Zákon zavádza povinnosť pre budovy prijať ročný program údržby spoločných častí, alebo viacročný program údržby a správy budovy. Ak tento program nebude prijatý, budú spoluvlastníci nútení hradiť rezervu vo výške päťnásobku minimálnej spoločnej rezervy.

Tento zákon je teda komplexnou reakciou na potrebu regulácie správy a údržby budov v Chorvátsku, pričom kladie dôraz na estetiku, bezpečnosť a zodpovednosť spoluvlastníkov aj firiem. Jeho zavedenie bude znamenať zásadnú zmenu v prístupe k údržbe budov a využívaniu bytových priestorov v krajine.